Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Newcastle United – Manchester United

Embed from Getty Images

Åttonde omgången av Premier League och United har ett intensivt spelschema. Man har dock inte råd att vila några viktiga spelare då ett halvt skadehelvete har brutit ut i truppen och poänginsamlandet har under inledningen varit direkt undermåligt. Det är viktiga poäng på spel när Mike Dean blåser igång tillställningen 17:30 på söndag. 

Söndag eftermiddag och ett skadeskjutet Manchester United med en svag bortaform, och med ett katastrofalt facit på bortaplan ska försöka vinna på just bortaplan, den här gången är motståndet Newcastle. Det är ett hektiskt spelschema för Manchester United där resultaten och prestationerna inte går Uniteds väg.

Jag gissar att ni alla minns Paris SG borta. Denna fantastiska, underbara, orättvisa och helt sensationella seger och avancemang från åttondelsfinalen i Champions League. Det känns som flera år sedan. En tid då allting Ole Gunnars Solskjaer rörde vid blev till guld och det var ett effektivt United som kom från en period där man spelade bra fotboll. Faktum är att matchen på Parc des Princes är den senaste gången Manchester United vann på bortaplan. Det är någonting som behöver förändras omedelbart om United ens ska kunna drömma om en plats i topp 4 i Premier League.

Det borde finnas goda möjligheter till en seger på bortaplan mot Newcastle United som ligger på en 19:e placering i ligan och har startat säsongen katastrofalt. Steve Bruce var ifrågsatt redan när han anställdes och supportrarna uppe i nordöst har ordentligt börjat tröttna på klubbens katastrofala skötsel. Därför kan det bli så att det inte blir det goda stämningen som brukar råda på St. James Park då många av de vitsvartrandiga supportrarna helt enkelt väljer att bojkotta Newcastles matcher.

Manchester United

Ja, vi var inne på den dåliga bortaformen. Faktum är att det är den sämsta bortaformen som Manchester United har haft sedan 1989 och man är nu uppe i 10 matcher utan vinst på främmande mark. Just nu är det dock inte bara på bortaplan man har svårt att vinna utan även på hemmaplan. United har inte vunnit sedan man vann mot Astana. Därefter blev det förlust mot West Ham. Vidare efter straffar mot ett bottenlag i League One, oavgjort mot Arsenal och nu senast 0-0 borta mot AZ Alkmaar.

Matchen mot AZ Alkmaar var ingen vidare trevlig tillställning för den som kollade. United var under stora delar av matchen tillbakapressad och United hade noll avslut mot mål. Då ställde United ändå upp med ett relativt starkt lag, som definitivt borde gjort det bättre. Nu hamnade allt fokus inför, under och efter matchen på konstgräset i Haag. Mer fokus på det egna spelet och vad som kan förbättras vore trevligt.

Skadesituationen för Manchester United har inte gått åt rätt håll, utan snarare förvärrats efter matchen mot AZ då Jesse Lingard klev av med en befarad muskelskada, där är det dock ännu inte helt uteslutet att han kan spela mot Newcastle. Paul Pogba kommer definitivt missa matchen och kan som tidigast vara tillbaka mot Liverpool. Andra spelare som definitivt kommer att missa matchen är Eric Bailly, Tim Fosu-Mensah, Phil Jones, Luke Shaw och Anthony Martial. Aaron Wan-Bissaka ska testas sent. Den sistnämnda blev heller inte uttagen i det engelska landslaget, vilket kan vara ett tecken på att han inte kommer att kunna spela mot Newcastle.

Alla dessa skador och sedan tidigare en tunn trupp gör att alternativen till startelvan börjar bli få. De Gea är givetvis givet i mål. Framför sig kommer han förmodligen ha Maguire och Lindelöf. Young vilades senast och lär ta en av ytterbacksplatserna. Kommer inte Wan-Bissaka tillbaka till den här matchen lär Tuanzebe ta den andra ytterbacksplatsen, då han lite underligt vilade mot AZ Alkmaar. McTominay är given på det defensiva mittfältet. Nemanja Matic var såpass usel den senaste matchen att han borde vara långt borta från en startelva. Då återstår egentligen bara Fred.

Embed from Getty Images

Framåt i banan kommer Rashford att spela. Daniel James kommer att spela till vänster och Andreas Pereira till höger. Det som är lite intressant att spekulera kring är vem som spelar som offensiv mittfältare i Lingards frånvaro. Jag hoppas det blir Angel Gomes som är en naturlig offensiv mittfältare, men förmodligen kommer norrmannen gå på det fega och felaktiga alternativet och starta Juan Mata.

Som det nämndes inför AZ Alkmaar är alla matcher som Manchester United för tillfället spelar jätteviktiga för att bygga upp förtroendet för den här klubben igen. Det var längesen United och dess supportrar mådde såhär dåligt och inom kort kommer Solskjaer att börja ifrågasättas om inte vinsterna börjar trilla in.

Möjlig startelva:

Newcastle United

Det är inte bara i Manchester United som det är lite av en krisstämpel. I Newcastle United blåser det full orkanstyrka. Ägaren Mike Ashley vill sälja klubben, men gör det svårt för potentiella köpare genom att vara svår att förhandla med. Ashley vill inte lägga ner några större pengar på nyförvärv och det var en av många anledningar till att Rafael Benitez valde att istället dra till Kina och fortsätta sin tränarkarriär där. In kom istället Steve Bruce och oavsett hur lätt han är att tycka om var det ett ordentligt steg neråt i kvalité på tränarposten.

Embed from Getty Images

Många supportrar har börjat protestera ordentligt mot ägaren Mike Ashley och därför har det varit ovanligt många tomma platser på St James Park under säsongsinledningen. Steve Bruce har hittills lett laget till en 19:e plats i ligan, vilket såklart inte är godkänt. Senast blev det en tung förlust borta mot Leicester med hela 5-0 och Hayden blev utvisad och är därmed avstängd här. Förlusten var den största för Newcastle på över fyra år.

“Det är en sak man göra och det är att svara upp på det (resultatet) och se framemot nästa match. Tillräckligt mycket har blivit sagt om det. Vi var besvikna under den dagen, väldigt besvikna. När det händer måste du ha stolthet och se till att du gör det rätt. Och vi har en fantastisk möjlighet under helgen”, menade Steve Bruce på presskonferensen som hölls under fredagen.

Spelarmaterialet är på papperet bättre än att åka ur med spännande spelare i Lascelles, Longstaff, Almiron och Joelinton. Trots det har man bara vunnit en match och gjort fyra mål på sju matcher. Också Newcastle har några spelare skadade där Steve Bruce under fredagens presskonferens bekfräftade att han förutom den avstängde Isaac Hayden också saknar Florian Lejeune och Matt Ritchie. Det betyder att Jonjo Shelvey och Jetro Willems definitivt är tillbaka och spelklara, medan det är lite mer osäkert med Dwight Gayle.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United vann bägge matcherna mot Newcastle förra säsongen. Den första spelades på Old Trafford och såg ett tag ut att bli José Mourinhos sista på tränarbänken. Newcastle ledde med 2-0 redan efter 10 minuter. United vände och vann i den andra halvleken genom mål av Juan Mata, Anthony Martial och kors i taket, Alexis Sanchez i den 90:e minuten. En av förra säsongens lyckligaste stunder.

Embed from Getty Images

Redan på årets andra dag spelade lagen emot varandra på St. James Park. Det var när United var bra på riktigt och vann rättvist med 2-0. 16 skott, 7 på mål och 66 procent i bollinnehav. Det var fina tider. Romelu Lukaku och Marcus Rashford gjorde då Uniteds mål.

Sedan 2000 gjorde intåg i våra liv har Manchester United spelat borta mot Newcastle 17 gånger. 10 gånger har det blivit vinst för United. 4 gånger har det slutat oavgjort och 3 gånger har Newcastle vunnit.

Visste ni att…

 • Steve Bruce är som bekant tränare i Newcastle. Den före detta mittbacken spelade i Manchester United från 1987 till 1996. Gjorde sammanlagt 309 matcher och 36 mål. Ett imponerande facit.
 • Sean Longstaff ryktades intensivt till United under sommaren. Han har senare erkänt att det var någonting som påverkade honom och hans prestationer. Klart det blir så när United knackar på dörren.
 • Säsongen 1995-96 ledde Newcastle ligan med 12 poäng. United vände, vann ligatiteln och Keegans utbrott i TV har blivit en klassiker.

Matchfakta

Newcastle United
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Söndagen den 6 oktober 2019, 17.30
Plats: St James’ Park, Newcastle
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Fosu-Mensah (knä, januari)
 • Jones (skadad, mitten/slutet oktober)
 • Lingard (hamstring, inget datum)
 • Martial (muskel, ev. 20 oktober)
 • Pogba (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Shaw (hamstring)
 • Wan-Bissaka (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 10:e2-3-29-79
Borta:16:e0-2-12-42
Bästa målskytt: James, Rashford (3)
Disciplin: 16 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V14/9LeicesterHPL1-0
V19/9AstanaHEL1-0
F22/9West HamBPL0-2
O25/9RochdaleHLC1-1[2]
O30/9ArsenalHPL1-1
O3/10AZ AlkmaarBEL0-0
[2] United vann 5-3 på straffar.

Newcastle United

Skador:

 • Gayle (vad, inget datum)
 • Lejeune (knä, inget datum)
 • Ritchie (fot, mitten oktober)
 • Shelvey (hamstring, mitten oktober)
Tveksamma:

 • Willems (knä)
Avstängda:

 • Hayden (första matchen av tre)
Position: 19:e1-2-44-135
Hemma:17:e0-2-11-22
Bästa målskytt: Joelinton, Schär, Shelvey, Willems (1)
Disciplin: 11 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V25/8TottenhamBPL1-0
O28/9LeicesterHLC1-1[1]
O31/8WatfordHPL1-1
F14/9LiverpoolBPL1-3
O21/9BrightonHPL0-0
F29/9LeicesterBPL0-5
[1] Leicester vann 4-2 på straffar.

United mot Newcastle

Totalt: 16786-39-42327-237
Premier League: 4828-14-697-49
Borta: 8131-18-32126-146
SENASTE MÖTENA
V2017-11-18HPL4-1
F2018-02-11BPL0-1
V2018-10-06HPL3-2
V2019-01-02BPL2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2015-03-04BPL1-0
O2016-01-12BPL3-3
F2018-02-11BPL0-1
V2019-01-02BPL2-0

Domare: Mike Dean

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Mason, VAR: Marriner, assisterande VAR: Child.
M
PL 2019/20:623202
PL 2018/19:29134558
PL totalt:48817935050160
Snitt (2016-18):4,50,200,140,29
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:68371417
Dömt Newcastle:49171220