Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Partizan Belgrad – Manchester United

Efter ett i slutändan snopet 1-1-resultat mot Liverpool i helgen beger sig Manchester United nu sydost på europakartan. Destinationen är Serbien där Partizan Belgrad väntar i säsongens tredje Europa League-match.

Sett till tabelläget väntar en så kallad “tidig gruppfinal”, där de båda lagen toppar tabellen tillsammans på fyra poäng och ett plusmål vardera. En tuff drabbning som väntar – klockan 18.55 på torsdag kväll – helt enkelt.

Manchester United

Efter en ack så tung säsongsinledning fick United-supportrarna till sist skönja åtminstone en tillstymmelse av ickemisär under söndagens rivalmöte på Old Trafford. Ett taktiskt upplägg och genomförande som i stora drag faktiskt fungerade kombinerades med lite kämpaglöd – och vips såg laget inte fullt så eländigt ut som det gjort så ofta i år.

Men, om vi ska vara helt ärliga, så har det sällan varit den typen av matcher som varit lagets stora problem den här säsongen. Mötena med topplagen har vi generellt sett presterat rätt bra i. Det är när det vankas drabbningar mot lag vi förväntas äga bollen mot som problemen radar upp sig efter varandra.

Att bryta ned ett lågt sittande försvarsspel har varit snudd på omöjligt den här säsongen (faktum är att vi inte har gjort fler än ett mål i en och samma match sedan premiären mot Chelsea). Detta beror dels på skador och en i mångt och mycket undermålig spelartrupp, men också på att det saknas en tydlig spelidé i hur vi ska skapa målchanser mot den här typen av motstånd. Om de spelare som startar matchen kan vara mer kliniska än tidigare tillsammans med en bättre strukturerad offensiv bör mycket vara vunnet i den här matchen.

Embed from Getty Images

Vilka som startar för Uniteds del känns inte som det lättaste att sia i just nu. Troligen står Sergio Romero i mål efter att David De Gea haft lite skadeproblem, men inget är hugget i sten där. Det har vi lärt oss.

Vad gäller backlinjen är det svårt att gissa hur tränarstaben resonerar. Antingen startar de med ordinarie mittbackslås (Victor Lindelöf och Harry Maguire) eller så får Marcos Rojo och/eller Phil Jones förtroende i Axel Tuanzebes skadefrånvaro. Ytterbackspositionerna står mellan Ashley Young, Aaron Wan-Bissaka och Brandon Williams, där det skulle vara extra kul att få se den sistnämnda från start igen.

Centralt känns det inte osannolikt att vi får se samma uppsättning som senast med Fred och Scott McTominay som sittande mittfältare. Det skulle vara spännande att se James Garner från start – men det tror jag dessvärre inte ligger i fatet den här gången. Förhoppningsvis får vi se ett inhopp för 18-åringen åtminstone.

Embed from Getty Images

I övrigt känns det inte alls osannolikt att både Juan Mata och Mason Greenwood startar. Sedan beror det mycket på status på främst Anthony Martial, men också Marcus Rashford och Daniel James. Sist, och faktiskt minst (han är bara 161 cm lång), håller jag personligen en extra tumme för att vi får se Angel Gomes från start igen.

Huruvida skadade spelare som Paul Pogba, Luke Shaw och Jesse Lingard kan delta är ännu oklart. Men troligen kan vi åtminstone räkna bort alla tre från en startplats. Även Diogo Dalot, Nemanja Matic, Eric Bailly och nyss nämnda Axel Tuanzebe får hålla sig till sjukstugan ett tag till.

Det är absolut ingen enkel match som väntar Manchester United borta i Serbien. Europa League-resan kan visa sig bli väldigt viktig denna säsong – så det är av högsta vikt att hitta en bra balans mellan fräscha, rutinerade och unga spelare.

Möjlig startelva:

Partizan Belgrad

Den serbiska huvudstadsklubben ligger för närvarande på en femteplats i ligatabellen. Man har endast tre poäng upp till andraplatsen, men hela sju poäng att hämta in på ledande Röda Stjärnan. Partizan kommer dock till torsdagens match med två raka ligaförluster i ryggen. Desto bättre har det sett ut i de två Europa League-matcherna som spelats hittills. Efter 2-2 mot AZ Alkmaar såg det svartvit-klädda laget till att besegra Astana på bortaplan med 2-1.

Det är ett offensivt starkt Partizan som tar emot Manchester United hemma på Stadion Partizana. Laget har stått för näst flest mål (23) i den serbiska ligan under säsongen, och har samtidigt endast släppt in 7 mål (också näst bäst) under de 11 spelade omgångarna.

Embed from Getty Images

En spelare att hålla extra koll på för United-försvaret är den 22-årige anfallaren Umar Sadiq. Nigerianen har stått för fem mål i ligan hittills, tillsammans med sina två mål i mötet med Astana i Europa League. I övrigt finner vi den förre United-spelaren Zoran Tosic (bilden ovan) i Partizans trupp. Serben, som inte satte några vidare avtryck i England, lämnade klubben 2010 men har sedan hemkomsten till Belgrad stått för en hel del bra prestationer.

Vi finner också den tidigare “jättetalangen” och tillika Liverpool-spelaren Lazar Markovic i truppen. Yttermittfältaren har hittills noterats för tre stycken nätrassel i Partizan-tröjan.

Att tränare Slavo Milosevic kommer piska upp sina spelare till max inför en infernalisk hemmapublik kan vi nog räkna med. Och så länge matchen är jämn (eller mot förmodan att hemmalaget leder) lär det bli en obehaglig resa mot en potentiell trepoängare för Manchester United.

Möjlig startelva:

Historik

Faktum är att Manchester United och Partizan Belgrad endast har mött varandra två gånger i tävlingssammanhang – båda matcherna spelades under 1966 års upplaga av Europacupen. Där van Partizan hemma med 2-0 medan United vann sin hemmamatch med 1-0.

Visste ni att…

 • Om Marcus Rashford gör mål i matchen blir det hans 50:e officiella för United.
 • Uniteds enda tävlingsmål mot Partizan Belgrad gjordes av mittfältaren Nobby Stiles, år 1966.

Matchfakta

Partizan Belgrad
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 3:6
Tid: Torsdagen den 24 oktober 2019, 18.55
Plats: Partizan Stadium, Belgrad
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
 • Matic (skadad, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Tuanzebe (höft, inget datum)
Tveksamma:

 • Lingard (hamstring)
 • Shaw (hamstring, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 14:e2-4-310-910
Bästa målskytt: Rashford (4)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F22/9West HamBPL0-2
O25/9RochdaleHLC1-1[2]
O30/9ArsenalHPL1-1
O3/10AZ AlkmaarBEL0-0
F6/10NewcastleBPL0-1
O20/10LiverpoolHPL1-1
[2] United vann 5-3 på straffar.

Partizan Belgrad

Skador:

 • Markovic (lår, januari)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e7-2-223-723
Bästa målskytt: Sadiq (5)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V25/9J IvanjicaBligan2-0
V28/9R NisBligan4-1
V3/10AstanaBEL2-1
F6/10VozdovacHligan1-2
V9/10VodojazaBcupen6-0
F19/10M LucaniBligan0-1

United mot Partizan

Totalt: 21-0-11-2
Borta: 10-0-10-2
SENASTE MÖTENA
F1966-04-13BEC0-2
V1966-04-20HEC1-0

United mot Serbien

Totalt: 53-1-17-6
Borta: 20-1-1

Partizan mot England

Totalt: 154-1-1014-24
Hemma: 73-1-3

Domare: X.E. Fernandez

Assisterande: Alonso, Prieto, fjärdedomare: Fuertes.
M
EL 2019/20:12000
EL 2018/19:16000
EL totalt (kval exkluderat):1144114