Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Comebacken

Embed from Getty Images

Lånekollen gör härmed comebacken efter en alltför tidig vinterdvala. Vi betar av hur de utlånade spelarna presterat hittills i höst och diskuterar kring deras fortsatta säsonger. Precis som ifjol tenderar målvakterna att vara de som ligger högst i kurs hos respektive klubb, medan bland andra Cameron Borthwick-Jackson och Ethan Hamilton har det riktigt jobbigt. 

Dean Henderson, Sheffield United

Dean Henderson ja, vad ska man säga? Manchester Uniteds utlånade keeper har gått från klarhet till klarhet hela hösten och är en starkt bidragande orsak till att Sheffield United gått som tåget de första tolv omgångarna. Henderson har stått samtliga minuter för Sheffield så här långt i ligan och står noterad för fem hållna nollor. Till landslagssamlingen i oktober kallades han in som reserv då Tom Heaton gick sönder. Nu, när England samlas för årets sista landskamper, är Henderson åter med som en av tre målvakter. Synonymt för Henderson är att David de Gea bara hållit två nollor och parkerar två pinnhål under Sheffield med Manchester United.

Fortsätter Henderson på den inslagna vägen kommer han att bli ett angeläget problem för Ole Gunnar Solskjaer. För bra för att sitta på bänken, men bra nog att peta de Gea?

Embed from Getty Images

Joel Pereira, Hearts

I takt med att Dean Henderson spelar allt bättre så spelas också Joel Pereira allt längre bort från Manchester United. Portugisen får äntligen speltid på seniornivå och gör det rätt bra i Hearts i skotska ligan, samtidigt som det förstås är så att hans framtidsutsikter i United är i det närmste mikroskopiska. Totalt två hållna nollor och en semifinalplats i ligacupen är vad Pereira bidragit med till ett lag som gör en långtifrån bra säsong så här långt. Hearts var förra höstens raket i ligan men sladdar nu betänkligt i de nedre delarna av tabellen.

Kieran O’Hara, Burton

Kieran O’Hara håller på att bli en publikfavorit på Pirelli Stadium. Irländaren har stått samtliga 14 matcher så här långt i League One och han gör det bra. Sex hållna nollor har gjort att Burton efter en trevande start kravlat sig upp på den övre halvan i tabellen. O’Hara har därtill slipat bort en hel del av sin kantighet då det gäller spelet i boxen. 23-åringen står ”bara” noterad för en varning så här långt, att jämföra med de fyra han hade ifjol. Å andra sidan har han ett betydligt stabilare försvar framför sig jämfört med det han hade i Macclesfield ifjol. Belöningen har också kommit. O’Hara är en av tre målvakter i den irländska landslagstruppen till mötena med Nya Zeeland och Danmark i november.

Embed from Getty Images

Alex Fojticek, Stalybridge Celtic

När Alex Fojticek gick på lån hette det att han skulle kunna alternera spel i Stalybridge Celtic med spel i Manchester Uniteds reserver. Så skedde också i viss mån tidigt i höstas, men nu är Fojticek bofast i Northern Premier League-klubbens mål. En nolla har det blivit hittills. Stalybridge Celtic parkerar på en sjunde plats i tabellen och Fojticek får värdefull seniorlagserfarenhet, nivån till trots.

Cameron Borthwick-Jackson, Tranmere

Så är vi där igen. Cameron Borthwick-Jackson platsar inte i den klubb han är utlånad till. Vi har sett det ske i Wolverhampton och Leeds tidigare och vi trodde kanske att det hela vände ifjol då CBJ spenderade säsongen i Scunthorpe och fick bra med speltid. Nu nöter vänsterbacken bänk i Tranmere och har inte spelat a-lagsfotboll sedan den 21 september. Blir det ingen vändning borde 22-åringen rimligen bryta avtalet och lämna för en annan klubb. Å andra sidan är han inte direkt het på marknaden just nu.

Chris Smalling, Roma

Chris Smalling avhandlas nu som då i våra vanliga nyheter, och då främst i positiva ordalag. Smalling har gått en ny höst till mötes i Italien och verkar ha spelat in sig som en av Romas ordinarie mittbackar denna säsong. Romklubben utmanar i toppen av tabellen och Smalling har gjort åtta matcher och ett mål efter att han repade sig från en skada i september. Det mest intressanta nu blir att se vilket Smallings marknadsvärde kan tänkas vara i vår, för en återkomst till United ter sig ytterst osannolik succén till trots.

Embed from Getty Images

George Tanner, Morecambe

George Tanner får stort förtroende i Morecambe som hittills gör en katastrofal säsong. Klubben ligger sist i League Two och har bara spelat ihop 13 poäng på 17 matcher. Klubben har bytt manager i november, men inkommande Derek Adams verkar fortsätta ge Tanner chansen som högerback. Det mest anmärkningsvärda är att Tanner flertalet gånger blivit utsedd till matchens matchens lirare i Morecambe, vilket kanske säger en hel del om klubbens prestationer.

Aidan Barlow, Tromsö

Efter en positiv start på sejouren i Tromsö har det gått aningen sämre för Aidan Barlow. Efter att ha stått utanför truppen i två matcher bänkades han i de därpå följande två innan han fick ett kort inhopp mot Sarpsborg den 3 november. Där gjorde Barlow å andra sidan mål när Tromsö föll med 3-2. Det gav en startplats i söndags mot Vålerenga. Några större avtryck verkar Barlow dock inte ha gjort då tränaren Simo Valakari plockade av honom redan i paus.

Ethan Hamilton, Southend

Ethan Hamilton och Southend kan se tillbaka på en synnerligen tung höst. Skotten gjorde en bra lånesejour i Rochdale ifjol men har inte alls fått det att lossna i år. De tre senaste matcherna har Hamilton sett från sidan, detta efter att han drog på sig ett direkt rött kort mot Doncaster redan efter sex minuter den 22 oktober. Southend ryktades plocka in Henrik Larsson som tränare. Så blev inte fallet. Istället leds laget nu av Sol Campbell med Andy Cole som assisterande. Återstår då att se om duon får fason på laget som är sist i League One. Ja, sist och sist. Man har Bolton efter sig, men de kan knappast räknas in som klubb längre.

Embed from Getty Images

Alexis Sánchez, Inter

Vad ska det bli av Alexis Sánchez? Ja, den frågan börjar bli befogad. Chilenaren opererade en fotskada i Barcelona i slutet på oktober och beräknas vara tillbaka i spel någon gång i medlet av januari. Hur stor roll han kan tänkas få i Antonio Contes Inter efter det? Förmodligen inte så stor. Inter går bra utan Sánchez och det var på intet sätt så att han ingick i Contes startelva före skadan. Tvärtom så användes han som inhoppare. Ledsamt och problematiskt för Sánchez, men även för Manchester United som har spelaren kontrakterad till och med sommaren 2022.

Embed from Getty Images

Charlotte Newsham, Huddersfield

Har successivt börjat få speltid i Huddersfield efter en lite trevande period i september – oktober. Utmaningen ligger i att det spelas rätt få matcher, något Manchester Uniteds damer också kändes av förra säsongen. Newsham får dock minuter hon inte skulle få i United, vilket förstås är positivt.

Aimee Palmer, Sheffield United

Verkar ha gjort sig hemmastadd i Sheffield United som parkerar på en tredjeplats i andradivisionen efter sex spelade omgångar, tre poäng efter ledande Aston Villa. Palmer har utmärkt sig som både målskytt framspelare hittills i höst och får precis som Newsham värdefull speltid med tanke på framtiden.