Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester United – Brighton & Hove Albion 3-1

I söndags vann Manchester United med 3-1 mot Brighton & Hove Albion i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Brighton kom på besök med två segrar i ryggen mot Everton och Norwich, innan dess hade de dessutom slagit Tottenham.

United kom till spel med en svidande förlust mot Bournemouth i minnet men en övertygande vinst mot Partizan i Europa League tidigare i veckan.

Båda lagen hade en relativt oförändrad trupp och en vinst för United skulle innebära att de klev förbi Brighton i tabellen.

Det visade sig att det skulle bli en ganska komfortabel vinst för United och en nyttig moralboost inför landslagsuppehållet.

Laguppställning

Första halvlek

Brighton ställde initialt upp i en 4-4-2 där fokus låg på att avvakta och stänga ytor centralt för att hindra United att nyttja Fred och McTominay i uppspelen och istället tvinga ut spelet på kanterna som vi kan se här nedanför.

Brighton försökte boxa in Fred och McTominay och istället låta United cirkulera bollen utanför Brightons lagdelar.

Här likadant lite längre ner på egen planhalva.

För att motverka detta föll Pereira ner i den inre korridoren på bollsida för att antingen dra på sig markering, ta emot passning eller frigöra Fred.

Här ovanför ser vi Pereira som faller ner från sin offensiva mittfältsposition och drar på sig markering från en av Brightons centrala mittfältare. Därmed får Fred yta att ta emot bollen och sedan slå en krossboll till James på motsatt kant. United kunde på detta sätt effektivt avancera i planen och spela sig förbi Brightons mittfält.

Här ser vi igen hur McTominay hittar Rashford med en krossboll.

United försökte sedan överbelasta och komma runt på kanten eller bryta in centralt.

Dessa två delar i Uniteds spel var viktiga för att bryta ner Brighton i första halvlek. En annan viktig del i spelet var nyttjandet av Martial som bollmottagare i uppspelen. Just Martials roll i anfallet har förändrat hela Uniteds anfallsspel sedan han kom tillbaka från skadan. I första halvlek blev han ett utlopp för United för att kunna hitta passningsvägar in mellan linjerna på Brighton och sedan släppa bollen till en rättvänd spelare med fart och här är hans beslutstagande och spelförståelse en viktig faktor. Samarbetet mellan Martial och Rashford har i det här hänseendet varit väldigt lyckosamt där de ofta kombinerat framgångsrikt och Martial slutar matchen med 2 assist.

Här ser vi upprinnelsen till första målet. Fred hittar Martial med en underbar passning som skär genom Brightons mittfält, Martial har sedan bara att vinkla bollen vidare till Pereira som dribblar sig fram och sedan sätter dit bollen på andra försöket.

Tittar vi på Brighton så vill de gärna nyttja båda de centrala mittfältarna för att skapa numerärt övertag i uppspelen. Mittbackarna tar bredd, ytterbackarna flyttar upp och Pröpper och Stephens flyttar ner.

När Pröpper och Stephens flyttar ner rör sig Brightons yttermittfältare in i de inre korridorerna så att ytterbackarna kan överlappa och anfallarna hotar i djupled.

Härifrån nyttjar de rotationer mellan spelarna så att om Trossard (närmaste yttermittfältaren som flyttat in) tar löpningen ner bakom Williams och drar med honom så faller närmaste anfallaren ner i ytan som han lämnade.

På detta sätt kan de antingen ta sig in på spelyta 2 (mellan mittfält och backlinje) eller spelyta 3 (bakom backlinjen).

Uniteds defensiva struktur gjorde det dock svårt för Brighton att komma åt sina yttermittfältare i den inre korridoren då de flyttade över mycket folk på bollsidan. Därför blev de istället tvungna att cirkulera bollen utanför United, detta gjorde att tempot nedgick och United hann flytta över.

På bilden nedanför kan vi se att Brighton hade mycket av sitt spel utanför längs kanterna.

Där kan vi också se hur svårt Brighton hade att få med sina anfallare i spelet. När de inte kunde spela sig upp så slog de långbollar till anfallarna i hopp om att de skulle kunna passera Uniteds press och vinna boll högt i banan men varken Maupay eller Connolly var någon match för Maguire eller Lindelöf i huvudspelet.

Andra halvlek

I andra halvlek övergick Brighton till 3-4-1-2 där Connolly och Montoya gick ut och Murray och March ersatte. Murray tog plats på topp bredvid Maupay för att dra nytta av hans storlek och styrka i huvudspelet. March tog plats på vänsterkanten.

För Uniteds del hade Rashford en högre utgångspunkt för att försöka dra nytta av den naturliga ytan som bildades på utsidan av den yttre mittbacken i en trebackslinje när Brighton flyttade upp. Rashford hade mycket yta att löpa på vid snabba omställningar och fick ett par bra lägen tack vare James känsliga högerfot och Martial fina rörelsemönster och passningsspel.

Brighton var mer aggressiva i sin press och fortsatte försöka tvinga ut United på kanterna där de kunde stänga ytorna och vinna tillbaka bollen.

I den 59:e min ersatte Gross Trossard på den offensiva mittfältspositionen och han bidrog med mycket rörlighet då han löpte från sida till sida och understödde anfallen.

Här ovanför ser vi hur Gross flyttat ut för att skapa övertag.

Det gjorde att United hade svårt att få grepp om Brighton. I den 62:a minuten var det nära att Brighton fick utdelning efter misskommunikation i backlinjen och slutligen reducerar Brighton på en hörna via Dunk efter att United tappat markering.

United svarade dock snabbt, redan i 65:e min. Efter att Pereira vunnit boll och släppt den till Fred så hittar han in med en djupledsboll, mellan Dunk och Duffy, till Martial som med ett underbart förarbete serverar Rashford i boxen till 3-1.

Efter 3-1 fortsatte Brighton trycka på men framförallt bibehöll United trycket och det öppnade för snabba omställningar med hjälp av James snabbhet och minuterna efter målet serverar han Rashford perfekt, som på något sätt missar öppet mål. De fortsatte även utnyttja vänsterkanten och kommer till både bra inläggslägen och genombrott där både James och Williams med lite mer tur hade kunnat komma med i målprotokollet.

Sammanfattning

En väl genomförd match av United mot ett blekt Brighton som, i alla fall jag, förväntade mig mer av, där Martial, Fred och Williams insatser var mycket bra.

Williams bidrar med en trygghet i spelet, så väl offensivt som defensivt, som är ovanlig för hans ålder och även om de oslipade delarna av hans spel ibland skiner igenom så bör han definitivt få starta fler matcher framför Young.

Freds energiska insats bidrog i allra största mån till Brightons svårigheter i anfallet, han bidrog dessutom offensivt med sitt passningsspel där hans passningar föranleder både första och tredje målet.

Martial slutar som sagt på två assist och hade själv kunnat göra mål med lite mer precision. Hans förmåga att ta emot bollen, behålla den och spela fram sina medspelare är en viktig del i Uniteds anfallsspel och något som definitivt bidragit till Uniteds förbättrade form.

Smolket i glädjebägaren var tyvärr McTominays skada i slutskedet av matchen. Som det ser ut just nu så kommer han dessutom bli borta några veckor.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från Viasat och WyScout.

Res med oss till Manchester!