Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Matchdag: Chelsea – Manchester United (genuint topplag eller bäst av resten?)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Chelsea. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/11/17 17:11

Reward

Chelsea – Manchester United 1-0 (0-0)

FA Women’s Super League, omgång 6 • 2019-11-17, 15.00 • Kingsmeadow, London 

 

1-0 (65) Mjelde (straff)

 

Manchester United

Earps; A Turner, McManus, M Turner, Harris; Ladd, Zelem (Toone 74); Hanson (Sigsworth 59), Groenen, Galton; James (Ross 80)

Avbytare: Mikalsen, Ökvist, Arnot, Smith

Chelsea

Berger; Mjelde, Bright, Eriksson, Andersson; Cuthbert, Ingle, Ji (Carter 87), Reiten (Kirby 63); Bachmann (Spence 78), England

Avbytare: Telford, Blundell, Cooper

Updated: 2019/11/17 17:03
 • 0
 • Share


2019/11/17 17:11
Femma eller sexa

Förlusten innebär att United kommer att tappa någon placering i tabellen. Everton leder mot bottenlaget Liverpool och kommer, om inget oförutsett inträffar, gå förbi United. I skrivande stund håller Tottenham 0-0 mot Arsenal och om det resultatet står sig kommer även Tottenham passera United i tabellen.

United har dock haft ett extremt svårt spelschema hittills den här säsongen. På våra sex ligamatcher har vi mött topptrion samt Tottenham som sämst kommer att ligga sexa och Reading som ligger sjua. Av lagen vi inte har mött har vi fyra av de fem sista lagen i tabellen, samt Everton som vi lekande lätt besegrade i cupen.

Publiksiffran på Kingsmeadow idag var 4790, vilket är rekordpublik för Chelsea på arenan.

Med de orden stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för visat intresse!

 • 0
 • Share


2019/11/17 17:00
Slut 1-0

United orkar inte pressa fram ett kvitteringsmål. Chelsea vinner med 1-0.

Återigen visar United att laget är på nivå med de bästa men återigen saknar United förmågan att få med sig de avgörande marginalerna. Spelmässigt var det en jämn match, där United hade något mer spelet.

Faktum kvarstår dock att vi har gjort noll mål på de tre ligamatcherna mot topplagen. Det är något som United på ett eller annat sätt måste bli bättre på.

För United väntar nu ett enklare spelschema. Inte förrän den 9 februari ska vi spela mot något av de tre topplagen (med reservation för cuplottning).

 • 0
 • Share

Ella Toone är ytterst nära att kvittera men målvakten får fingrar på bollen och styr den i underkanten av ribban.

Fem plus tillägg kvar nu.

 • 0
 • Share


2019/11/17 16:41
Sista bytet

Jane Ross ersätter Lauren James i jakten på kvittering. Tio minuter plus tillägg kvar.

Chelsea får direkt efter ett jätteläge för 2-0 men Mary Earps räddar briljant.

 • 0
 • Share


2019/11/17 16:34
Toone för Zelem

Efter 73 minuter kommer Ella Toone in istället för lagkapten Katie Zelem.

Fortfarande 1-0.

 • 0
 • Share


2019/11/17 16:26
1-0 Chelsea

Chelsea får en väldigt billig straff och Mjelde placerar bollen i nät.

25 minuter kvar.

 • 2
 • Share


2019/11/17 16:21
Sigsworth för Hanson

Knappa timmen spelad när United gör matchens första byte. Jess Sigsworth ersätter Kirsty Hanson.

Fortfarande 0-0.

 • 0
 • Share


2019/11/17 16:01
Ingen utvisning

Efter att ha sett situationen igen så reviderar jag åsikten att Amy Turner borde ha blivit utvisad. Hon är uppenbart först på bollen och sedan blir det mest en kollision med motståndaren.

Fortfarande oerhört märkligt att McManus blev varnad i situationen. Möjligen kommer varningen i efterhand flyttas över till Groenen.

 • 0
 • Share


2019/11/17 15:54
0-0 i paus

Vi fick inga mål i första halvlek. United inledde bäst men efter uppehållet då Chelseamålvakten Berger fick vård tog hemmalaget över och stundtals belägrade de Uniteds planhalva den sista kvarten.

Målchanser har det funnits, framför allt för United men det har bara blivit nästan i de avgörande lägena. Chelsea har haft några avslut på mål men Mary Earps är som alltid säker i Uniteds mål.

United har tur som kommer att få inleda andra halvlek med tio spelare. I en kontring fällde Amy Turner en Chelseaspelare, vilket borde ha renderat hennes andra varning (även om hon faktiskt tog bollen först). United protesterade dock och menade att det inte var Turner som var den skyldiga, utan istället Jackie Groenen, som i momentet innan dragit Chelseaspelaren i armen. Domaren tågade först fram till Turner men hade uppenbarligen ingen lust att förklara en utvisning i matchrapporten. Så han lyssnade på protesterna och valde att istället att varna… Abbie McManus, som inte var i närheten av situationen.

Updated: 2019/11/17 15:56
 • 0
 • Share


2019/11/17 15:30
Mållöst efter en halvtimme

Knappa halvtimmen spelad och vi har nu ett längre uppehåll sedan Lauren James kolliderat (säger vi) med Chelseas målvakt, som tvingas till vård. Det är mållöst hittills men United har det mesta och bästa av spelet.

 • 0
 • Share


2019/11/17 14:54
Come on United!

Avspark alldeles strax. Manchester United ska bevisa att laget kan mäta sig med de allra bästa.

Matchdagsbloggen återkommer i paus med halvtidstankar.

UTFR!

 • 0
 • Share


2019/11/17 14:50
Ett fantastiskt test

“Det är ett enormt test för oss,” säger Uniteds tränare Casey Stoney inför dagens match.

“Det kommer att visa oss var vi verkligen är. Det är ett test vi tar oss an med självförtroende, vi vet att vi har presterat mot city, vi har presterat mot Arsenal. Chelsea är tabellettan, de är ett bra lag, ett lag fullt av landslagsspelare.

“Vilket fantastiskt test för oss! Vi går in i den här matchen och vill gå för segern. Vi tror att vi kan.” • 0
 • Share


2019/11/17 14:14
Tankar om startelvan

Inte tu tal om att Casey Stoney har identifierat den startelva som hon för tillfället anser vara sin starkaste.

Earps

A Turner, McManus, M Turner, Harris

Ladd, Zelem

Hanson, Groenen, Galton

James

Det är tredje matchen i rad som Stoney har valt exakt den elvan. Därmed kan vi slå fast att Kirsty Hanson och Lauren James nu har etablerat sig som förstaval på sina positioner. Det placerar sommarens anfallsvärvning Jane Ross bredvid förra säsongens ledande målskytt Jess Sigsworth på bänken.

På bänken noterar vi att Kirsty Smith är tillbaka i truppen efter några matchers frånvaro. Därmed finns det ingen plats i truppen för Mollie Green. Förra säsongen var Green i praktiken ordinarie i startelvan men nu är hon alltså den utespelare som ställs över när alla är tillgängliga (med reservation för att hon är skadad, men givet hur det har sett ut under säsongen tyder det mesta på att hon är sist i hierarkin).

 • 0
 • Share


2019/11/17 14:03
Chelseas lag

Inte heller i Chelsea får vi någon egentlig överraskning i startelvan. Det som är värt att notera är att Bachmann startar på topp, vilket innebär en plats på bänken för Kirby.

 • 0
 • Share


2019/11/17 14:01
Dagens lag

Vi har nu fått startelvan för dagen och Casey Stoney väljer, som väntat, samma elva som har gjort jobbet i de två senaste matcherna.

 • 0
 • Share


2019/11/17 13:31
Spekulation om startelvan

I de två senaste matcherna (Reading 2-0 och Everton 3-0) har Casey Stoney matchat exakt samma elva. Är alla spelare tillgängliga utgår jag från att det inte blir någon förändring idag heller. Det skulle i så fall betyda följande elva: 

Earps 

A Turner, McManus, M Turner, Harris 

Ladd, Zelem 

Hanson, Groenen, Galton 

James 

Ja, vi har inte bara haft samma elva i de två senaste matcherna. Nio av de elva har startat i de fyra senaste matcherna medan McManus och James har startat i tre av de fyra senaste.

Kirsty Smith har varit utanför truppen de senaste matcherna. Någon information om varför har vi inte fått, men gissningsvis har hon varit skadad. Bilder visar dock att hon har tränat med laget i veckan, så förhoppningsvis är hon tillgänglig igen. Att Smith skulle gå in i startelvan har jag ändå svårt att föreställa mig.

 • 0
 • Share


2019/11/17 13:08
Kort om Chelsea

Efter en svag fjolårssäsong (tredjeplats i ligan, tolv poäng bakom Arsenal) ser Chelsea nu ut att ha rättat till sina problem. De har inlett den här säsongen med sju vinster och en oavgjord match. För tillfället parkerar de på förstaplatsen i ligan och de förefaller vara favorit att bli mästare. 

Chelsea har en bred trupp, varför de tenderar att vara starka i slutet av matcherna. I deras enda poängförlust, mot Brighton, kvitterade de på tilläggstid. De låg under mot Arsenal efter första halvlek men vände till seger. West Ham tog ledningen mot Chelsea när knappa timmen var spelad men Chelsea gjorde tre mål matchens sista fjärdedel.

Laget har en nordisk prägel, med två svenskor (Jonna Andersson och Magdalena Eriksson), tre norskor och en finska.

Trots den breda truppen förefaller Chelsea ha en tämligen given startelva, där managern Emma Hayes formerar laget i en 4-4-2-formation enligt följande:

Berger

Mjelde, Bright, Eriksson, Andersson

Cuthbert, Ingle, Ji, Reiten

Kirby (Bachmann), England

Idel landslagsspelare bland utespelarna i startelvan och dessutom flera landslagsspelare på bänken.

I veckan meddelades att Chelsea har signerat den australiensiska anfallaren Sam Kerr, en av världens absolut bästa spelare. Kerr behöver vi emellertid inte bekymra oss om idag, då hon blir spelklar först i januari.

Chelsea spelar sina hemmamatcher på Kingsmeadow (Kingston, London). Arenan rymmer 4850 åskådare och det förväntas bli utsålt idag.

Updated: 2019/11/17 14:02
 • 0
 • Share


2019/11/17 12:36
Genuint topplag eller bäst av resten?

Efter fem omgångar i Women’s Super League ligger Manchester United fyra i tabellen. Säsongen inleddes med två uddamålsförluster mot förra säsongens toppduo. Därefter har United radat upp fem raka vinster (cupen inkluderad). I de fem vinsterna har United hållit nollan och med minst två gjorda mål i varje match.

Idag har United rest till London för match mot ligafavoriten och tabellettan Chelsea. Avståndet upp till Chelsea är fyra poäng. På många sätt kommer den här matchen definiera säsongen för United.

I hemmamatchen mot Reading (sannolikt Uniteds fjärde svåraste motståndare) stod United för sin svagaste insats den här säsongen. Detta till trots slutade det med en bekväm 2-0-seger i en match där segern egentligen aldrig var hotad. Everton och Tottenham är just nu femma och sexa i tabellen. United städade av de båda lagen med totalt 6-0. Om något var det smickrande siffror för motståndarna.

Uniteds motståndare kan delas upp i två grupper: de tre topplagen och resten. United är ett par klasser bättre än resten*, det tycker jag att vi kan slå fast redan nu.

* Möjligen med undantag för West Ham, som på en bra dag kan mäta sig med de bästa men på en dålig dag sänker sig till de sämstas nivå.

Hur United står sig mot topplagen är fortfarande aningen osäkert. United förlorade mot city i premiären men borde ha fått med sig minst en poäng från den matchen. När lagen sedan möttes i cupen var United klart bättre och det blev en rättvis seger. I förlusten mot Arsenal var United utspelade, men det var först i den 89:e matchminuten som Arsenal gjorde segermålet i matchen. Dessutom är United ett bättre lag nu än vi var när vi mötte Arsenal, då vi dessutom saknade Jackie Groenen.

Chelsea borta förefaller vara säsongens svåraste test. För United är det en möjlighet att bevisa att vi är ett genuint topplag. Ska vi göra det måste vi vinna. Oavgjort skulle vara ett väldigt bra resultat men det skulle också vara ett resultat som renderar avståndet till topplagen för stort. Ligan är kort och du får ingen riktig chans att äta upp stora avstånd. Framför allt inte med tanke på att vi nog måste förutsätta att detta unga Unitedlag kommer att gå på ett par minor under vägen.

En seger idag skulle emellertid visa att United är på riktigt, redan nu. 

Klockan 15.00 är det avspark. Matchen visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

 • 0
 • Share