Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester United – Aston Villa 2-2

I söndags spelade Manchester United 2-2 mot Aston Villa i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

I söndags var det återigen dags för match på Old Trafford efter veckans EL-äventyr. Eftersom fokus låg på ungdomarna i veckan så förväntades det bli starkast möjliga elva inför denna matchen.

Aston Villa har blandat och gett under säsongen men slog Newcastle senast, ett lag som United inte kunde kuva. Dock så talade statistiken för United då vi måste gå tillbaka så långt som till säsongen 2009/2010 när United sist förlorade mot Aston Villa.

Laguppställning

Första halvlek

Aston Villa ställde upp i en väntad 4-1-4-1.

I försvarsspelet försökte de störa Uniteds uppbyggnad med en hög initial press där de ville styra Uniteds uppspel till någon sida för att sedan kunna pressa och tvinga fram en långboll.

Både Fred och Pereira markerades av Hourihane och McGinn och United försökte kontra detta med att de båda mittfältarna höll sig nära varandra för att öppna upp den inre korridoren för en direktpassning från Lindelöf eller Maguire till antingen Martial, Mata eller James som fallit ner. På detta sätt kunde United passera Aston Villas press.

På bilden nedanför kan man sekunden innan se Pereira blicka uppåt i banan för att se till så att han inte blockerar korridoren och löper istället mot De Gea.

När de väl spelat sig förbi pressen så försökte United med ett högt bolltempo flytta bollen från sida till sida för att dra isär Aston Villas mittfält och skapa lokal överlägsenhet.

Här nedanför ser vi hur United försöker kombinera sig igenom och friställa James som med sin acceleration och snabbhet kan ta sig förbi sin motståndare.

På bilden här under ser vi igen hur United skapar lokal överlägsenhet genom att metodiskt spela runt bollen. Fred har bollen medan Matas och Rashfords löpningar drar på sig Aston Villas mittfält. Pereira får bollen av Fred och spelar sedan ut bollen till James på kanten. United har tagit sig in på spelyta 2 och kan hota backlinjen där James till slut kommer till inläggsläge.

Tappade United boll försökte de snabbt vinna tillbaka den med sin höga press. Närmaste spelare pressar direkt, i det här fallet James, medan tre spelare understödjer pressen och försöker styra spelet till kanten.

Flera gånger spelar sig United igenom Aston Villa och kommer till bra lägen men Aston Villa backar hem med mycket folk och skärpan i den sista passningen eller inlägget saknas.

Aston Villas initiala spel handlade mycket om att få ut bollen till El Ghazi eller Grealish, på kanterna, för att sedan utmana och komma till inläggslägen medan McGinn och Hourihane understödde på respektive sida. De gjorde några försök att spela sig upp via backlinjen men övergick mer och mer till att slå långbollar mot Wesley för att försöka vinna andrabollar och därmed starta kontringar

Det är just genom en dribbling från El Ghazi som Grealish till slut kan sätta dit första målet med ett snyggt skott från strax innanför straffområdet.

Efter 0-1 så backade Aston Villa hem mer och strävade efter att stänga ytan mellan backlinje och mittfält och detta skapade problem för United.

Det saknades spelarrotationer och motrörelser från spelarna för att flytta Aston Villas mittfält och backlinje både i djup och bredd, istället så tvingades United cirkulera boll utanför Aston Villa. Stundtals kunde man se Mata löpa i någon form av mönster liknandes en 8:a runt Martial, som var alldeles för statisk, men eftersom backlinjen låg så djupt så saknades yta att slå in bollen på djupet.

För att skapa yta mellan mittfält och backlinje med ett lågt sittande försvar kan man behöva spela bollen bakåt för att locka upp motståndaren och sen byta kant och då utnyttja ytan som skapas men eftersom United saknade tillräcklig rörelse in på ytan mellan mittfält och backlinje så blev spelet alldeles för förutsägbart och långsamt och det blev enkelt för Aston Villa att flytta efter. När United väl tog sig runt och kom till inlägg saknades det spelare i boxen.

Efter hand som halvleken fortskred så började United hitta in på spelyta 2 oftare och det blev ofta farligt.

Här har Wan-Bissaka tagit sig in bakom mittfältet och har flera alternativ. Tyvärr så är han ju ”fel” spelare som ska hitta in på denna ytan. Djupledsbollen till Rashford blir lite för hård och Heaton i målet kan plocka in bollen, dock uppmuntrande spel.

Till slut satte Rashford dit 1-1 efter en kort hörn-variant. Sammantaget så var resultatet i halvtid ganska smickrande för båda lagen då spelet inte fungerat särskilt bra varken för United eller Aston Villa.

Andra halvlek

Största förändringen som skedde inför andra halvlek var att Mata flyttade ut till höger och James tog platsen till vänster medan Rashford tog den centrala rollen på offensivt mittfält.

I övrigt fortsatte lagen på den inslagna vägen från första halvlek.

Just Matas rörelse öppnade ytor för United att anfalla på högerflanken.

Nedanför har Rashford fått bollen av Maguire i den inre korridoren på spelyta 2, återigen efter att de sittande mittfältarna spelat tätt ihop. På högersidan har Mata flyttat in och dragit med sig ytterbacken och därmed öppnat upp yttre korridoren för Wan-Bissaka att attackera men Rashford väljer här att dribbla centralt istället för att byta kant och blir av med bollen.

Här ser vi återigen hur Matas rörelse inåt i banan drar med sig ytterbacken och öppnar upp för en djupledsboll till Martial.

Dessa snabba bollförflyttningar gjorde att United hittade bättre och större ytor att kunna attackera rättvända med fart mot Aston Villas backlinje. Framförallt hittade Martial bättre ytor från att ha spelat med ryggen mot mål större delar av första halvlek.

Problemet för Uniteds del när det kom till Matas rörelse var att han ibland gled över för långt på motsatt sida och skapade vertikal obalans, alltså att för många spelare befinner sig på ena sidan av planhalvan. Detta gjorde att United blev mer mottagliga för spelvändningar som resulterade i kontringar när deras press inte var lyckosam.

Fotboll består ju dock av ett ständigt risktagande där man får väga fördelar och nackdelar mot varandra.

United fortsatte trycka på och fyllde på med mer folk i anfallen och efter ytterligare en kort hörna satte Lindelöf 2-1. Glädjen blev tyvärr kortvarig då Aston Villa skakar fram en hörna direkt efter avspark som Mings sedan kvitterar på efter att Williams upphävt offsiden. Visst kan man klandra Williams för att han upphäver offsiden men som tidigare under säsongen så blir United bolltittande och 4 spelare rusar ut för att skära av bollhållaren medan övriga tittar på. Det är för dåligt på denna nivån.

Står man dessutom närmast hörnläggaren för att störa den korta hörnvarianten då måste man också se till att stå tillräckligt nära för att faktiskt kunna störa och eftersom Mata inte besitter någon vidare acceleration så har han i det här läget ingen realistisk chans att hinna fram innan bollen spelas in centralt.

Efter 2-2 tryckte United på gasen för att försöka få till ett mål till och när Lingard kom in istället för Mata så klev James ut till höger igen och Rashford till vänster. Lingard bidrog på ett bra sätt till att dels länka ihop mittfält och anfall men även med rörelser utan boll. United fortsatte hitta in mellan Aston Villas lagdelar men förutom Martials lyftning strax över ribban i 78:e min kom de aldrig till några riktigt vassa lägen.

Sammanfattning

Varje gång man börjar få tillbaka lite hopp om en förbättring i spelet så kastas man snabbt tillbaka på jorden. Mot Sheffield United imponerade anfallsspelet i andra halvlek och jag tyckte mig kunna se en förbättring även om det i slutändan blev oavgjort men mot Aston Villa så blir det återigen tydligt att United saknar nycklarna för att låsa upp lågt sittande försvar.

Det har ju varit mycket snack kring offensiva fasta situationer, att United har dålig statistik osv. Vi får väl se hörnmålen som ett positivt tecken även om jag hellre hade sett att vi gjort målen i uppställt spel.

Slutligen, United saknar just nu förmågan att kunna stänga matcher och det kommer bli kostsamt ju längre säsongen lider. Här måste Solskjaer och spelarna bli bättre för det är inte hållbart att fortsätta tappa poäng på det här sättet, speciellt inte mot lag som United bör kunna slå.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från WyScout.

Res med oss till Manchester!