Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Newcastle United

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för den kanske mest klassiska ligaomgången i engelsk fotboll, den på Boxing Day. Omgången markerar samtidigt starten på det intensiva matchandet som kulminerar i mötet med Wolves i FA-cupen den 4 januari. På andra sidan mittlinjen på annandagen står skatorna från Newcastle och med tanke på hur det såg ut mot Watford senast kan Steve Bruce sannolikt orsaka Ole Gunnar Solskjaer en som annan sur uppstötning. 

Manchester United

Watford borta skulle vara grunden att bygga jul- och nyårshelgens matcher på. Det skulle ge Manchester United den där välbehövliga skjutsen in i det intensiva, en knuff mot en bra avslutning på ett miserabelt 2019. Det blev allt annat. Watford tog till vara de missar United bjöd på och framåt fanns det så mycket att önska. Manchester United under Ole Gunnar Solskjaer är inget taktiskt genomarbetat lag, den som påstår något annat ljuger. Omställningsfotbollen som fungerar mot de på pappret bättre lagen kan förstås inte användas mot lag som sjunker djupt och som har så gott som hela laget bakom bollen.

Ole Gunnar Solskjaers Manchester United har inte kunskapen som krävs för att bli ett spelförande lag mot sämre motstånd, man har inte kreativiteten som krävs för att sätta tillräcklig fart på bollen mellan lagdelarna och inte heller den individuella skickligheten (främst på mittfältet) för att lösa gåtorna. Mot den bakgrunden kan Newcastle hemma faktiskt bli rätt knepigt.

Embed from Getty Images

Då det gäller att ta ut ett lag mot Newcastle handlar det förutom om det taktiska (som vi då inte sett så mycket av) också om att göra avvägningen kring vilka spelare som ska spela vilka matcher över helgerna. Med en tillräckligt bra och bred trupp på benen så borde också spelare som inte levererar kunna ställas åt sidan. David de Gea levererade inte senast och i dagsläget tycker åtminstone inte jag att det finns några tvivel om att Sergio Romero skulle göra en sämre insats. Det oaktat så lär spanjoren spela.

I backlinjen lär det bli få eller om ens någon förändring. Aaron Wan-Bissaka är så given som en högerback kan bli i ett Premier League-lag medan Victor Lindelöf och Harry Maguire lär bilda mittbackslås. Duon hade inte någon av sina bättre dagar på jobbet mot Watford, men Axel Tuanzebe tenderar att vara skadad (även om vi inte hört det officiellt) och då Phil Jones inte är ett alternativ för Solskjaer blir det en fortsättning. Vänsterbacken är mest öppen och där kan jag tycka att Brandon Williams förtjänar chansen igen.

Embed from Getty Images

På det så kallade defensiva mittfältet är Fred och Scott McTominay ungefär så givna som Aaron Wan-Bissaka är på högerbacken. Dagar som de här hade det, hur märkligt det än låter, inte känts fel att ha en Marouane Fellaini att tillgå på bänken. Speciellt inte då Nemanja Matic gör sitt bästa för att framstå som världens långsammaste fotbollsspelare. Än mer kan man sakna Ander Herrera som haft en skadetyngd höst i Paris. Den lille spanjoren må ha varit ojämn, men då tomrummet efter honom inte fyllts varken sett till kvantitet eller kvalitet så finns saknaden där.

Framåt så borde det bli förändringar, med betoning på borde. Paul Pogba kom in och gjorde skillnad mot Watford och att fortsätta spela Jesse Lingard eller Juan Mata som släpande anfallare borde i lag vara förbjudet. Frågan är bara om Pogba är redo för att starta och om det är nu han ska göra det med tanke på schemat.

Embed from Getty Images

Framåt så ska blivande lagkaptenen (jag anser att han är det) Marcus Rashford spela till vänster. Rashford har varit en spelare som gjort skillnad i höst och utan honom hade tabellplaceringen garanterat varit än sämre än den nu är. Framåt borde Mason Greenwood få chansen. Ynglingen är för bra för att agera ständig inhoppare och med tanke på att han gör mål så gott som varje gång han spelar borde utgångsläget vara givet. Solskjaer har dock visat att han inte litar fullt ut på vare sig Greenwood eller någon annan av ynglingarna och då är det fullt möjligt att Anthony Martial spelar nu också. Till höger spelar Dan James. Eller ja, Dan James springer till höger. Walesaren behöver kicka igång vinterformen. Helst redan igår.

 

Möjlig startelva:

Newcastle United

Motståndarna Newcastle kommer till Old Trafford under ledning av ligans krokigaste näsa. Steve Bruce gästar åter klubben han spelade 309 ligamatcher för under dryga nio år. Han gör det som manager för ligans kanske märkligaste lag, både sett till prestationer och lagsammansättning. Både sett till spel och individer är Newcastle en sillsallad och även om Bruce förstås inte hunnit till fullo hunnit sätta sin prägel på klubben så haltar det så gott som över hela banan ena matchen, för att i den andra se aningen mer logiskt ut.

Oroväckande för Uniteds del är att Newcastle trots allt är rätt formstarkt. Man har bara förlorat en av sina fem senaste ligamatcher och har tre segrar och en oavgjord (mot Manchester City dessutom) att visa upp. Senast blev det en blytung trepoängare hemma mot Crystal Palace.

Embed from Getty Images

Bruce har förlitat sig på slovaken Martin Dubravka i målet i 18 ligamatcher och lär fortsätta göra det. Dubravka är något av en Wayne Hennessey in disguise, alltså inte bra nog för att spela i Premier League. Ändå gör han det, och han gör det med minst sagt blandade resultat. Bruce har rätt genomgående använt sig av antingen tre eller fem backar (defensivt) och växlade över till ett 3-5-2-system mot Crystal Palace efter att ha spelat 3-4-3 och 5-4-1 under hösten. Gissningen nu är kanske att det blir något av ett 5-4-1 igen, med tanke på motståndet.

Federico Fernandez och Fabian Schär lär vara två av mittbackarna medan det i skadade Jamaal Lascelles frånvaro kan bli franske Florian Lejeune som spelar. På ytterbackarna är läget också aningen öppet. Paul Dummett, som gjort flest matcher av alla backar i år, utgick skadad sist och även om DeAndre Yedlin normalt är högerback kan han få spela från start nu. Javier Manquillo lär spela till höger som wingback medan Emil Krafth åter lär ta plats på bänken. Med tanke på stundande EM-slutspel är det inte vad svensken behöver.

Embed from Getty Images

På mitten lär råskinnet Jonjo Shelvey spela jämte Isaac Hayden som en form av defensiva nav. Något framför sig lär man få en av lagets mer betrodda spelare i år, Miguel Almirón. Paraguayanen har gjort flest matcher av alla mittfältare i år och avgjorde därtill mötet med Crystal Palace. Om Bruce väljer fyra man på mitten så lär någon av bröderna Longstaff spela. Sean, som ryktades till United i somras, är det mest troliga alternativet. Lillebror Matt har spelat betydligt färre matcher och har bänkats efter att ha gjort en hyfsad start på säsongen. På topp? Hugget som stucket mellan Andy Carroll och Joelinton. Duon har gjort 29 matcher totalt i år och ett mål. Det är inte för intet som Newcastle saknar yvige fransmannen Allan Saint-Maxim. Det är ingen målskytt det heller, men ändå en spelare svår att få grepp om.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har bara förlorat sju av 49 möten med Newcastle i Premier Leagues historia. Annandagens möte blir alltså det 50:e lagen emellan sedan ligan stöptes om i nuvarande form. För att hitta senaste förlusten behöver vi inte gå särdeles långt. I oktober förlorade vi nämligen med 1-0 på St James Park. Hemma är det något muntrare och där har United inte förlorat på de fyra senaste mötena. Senaste gången vi tog emot skatorna hemma vann vi med 3-2. Det var i oktober 2018 och då gjorde Juan Mata, Anthony Martial och Alexis Sánchez (sic!) målen.

Visste ni att…

 • Steve Bruce bara besegrat Manchester United en gång under sin managerkarriär? Det var de facto i oktober i år. Utöver den vinsten har den forne mittbacken fem oavgjorda och 17 förluster.
 • Ole Gunnar Solskjaer har något bättre statistik mot Newcastle än Bruce har mot United? Solskjaer har mött Newcastle fyra gånger som manager och vunnit två. En gång med Cardiff och en med United.
 • Domaren Kevin Friend ger United positiva signaler? United har bara förlorat två av 22 matcher då Friend dömt.

Matchfakta

Manchester United
Newcastle United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 19
Tid: Torsdagen den 26 december 2019, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Dalot (matchform, liten chans)
 • Pogba (matchform, stor chans)
 • Rojo (muskel)
 • Tuanzebe (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e6-7-526-2225
Hemma:5:e4-4-116-916
Bästa målskytt: Rashford (10)
Disciplin: 36 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V4/12TottenhamHPL2-1
V7/12Man cityBPL2-1
V12/12AZ AlkmaarHEL4-0
O15/12EvertonHPL1-1
V18/12ColchesterHLC3-0
F22/12WatfordBPL0-2

Newcastle United

Skador:

 • Clark (vad, januari)
 • Lascelles (vad, januari)
 • Ritchie (fot, januari)
 • Saint-Maximin (lår, januari)
Tveksamma:

 • Dummett (ljumske, liten chans)
 • Ki (sjuk)
 • Willems (knä, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 9:e7-4-718-2425
Borta:15:e3-0-68-179
Bästa målskytt: Shelvey (5)
Disciplin: 27 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F25/11Aston VillaBPL0-2
O30/11Man cityHPL2-2
V5/12Sheffield UBPL2-0
V8/12SouthamptonHPL2-1
F14/12BurnleyBPL0-1
V21/12C PalaceHPL1-0

United mot Newcastle

Totalt: 16886-39-43327-238
Premier League: 4928-14-797-50
Hemma: 8251-21-10190-90
SENASTE MÖTENA
F2018-02-11BPL0-1
V2018-10-06HPL3-2
V2019-01-02BPL2-0
F2019-10-06BPL0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2014-12-26HPL3-1
O2015-08-22HPL0-0
V2017-11-18HPL4-1
V2018-10-06HPL3-2

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Holmes, Cann, fjärdedomare: Longford, VAR: Dean, assisterande VAR: Hussin.
M
PL 2019/20:1242120
PL 2018/19:2792038
PL totalt:218770121354
Snitt (2018-20):3,40,030,130,21
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:221552
Dömt Newcastle:221156