Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester city – Manchester United

Embed from Getty Images

Ny vecka, ny cupmatch. Den här gången med lite mindre insatser, men ändå inte. Manchester United åker till andra sidan stan för att, åtminstone, rädda lite heder mot de ljusblå. Med 3-1-förlusten från den 7 januari i smärtsamt minne är det inte mycket som talar för att United är ett av finallagen den 1 mars. Å andra sidan har man gjort bra matcher på City of Manchester Stadium förr. 

Manchester United

Efter 6-0-segern mot Tranmere i söndags intygade Ole Gunnar Solskjaer att energi finns för de två matcher som återstår innan spelarna får det som kallas för vinterpaus numera. Exakt hur mycket energi det finns får vi se på onsdag kväll. Det att Manchester City står på andra sidan mittlinjen borde i sig generera en hel del, men med tanke på hur låg energinivån var i första mötet på Old Trafford så är det nog en idé att plita ner en hel del frågetecken nu.

Frågetecken finns det också kring hur Solskjaer resonerar då det kommer till valet av startelva. Ser han det hela som kört så lär det avspegla sig rätt tydligt med tanke på att Wolverhampton gästar oss på lördag. Ser han att chansen finns (det sannolika alternativet) så väljer han en elva därefter. Då har han å andra sidan en svårare ekvation att lösa till på lördag, speciellt med tanke på att han själv uttalat att truppen är sliten. Marcus Rashfords hyfsat onödiga skada finns i bakhuvudet och frågan är hur mycket onsdagens möte är värt i förhållande till att det trots allt återstår en hel del av säsongen.

Embed from Getty Images

David de Gea stod i mål sist mot City och släppte tre bollar förbi sig då. Sergio Romero står ju vanligtvis i cuperna med den äran, men argentinarens påstått dåliga knän gör att han kanske inte pallar två matcher på fyra dagar. Det skulle isåfall ge De Gea två matcher denna vecka. Solskjaer ställde ut fyra backar sist vi mötte City medan det mot Tranmere blev fem (eller tre, beroende på hur vi vill se det). Gissningen nu är att det åter blir fem, speciellt med tanke på hur det såg ut den 7 januari. I den bästa av världar skulle Harry Maguire få vila, vilket skulle kunna öppna upp för Eric Bailly. Då ivorianen inte direkt är i matchform kan det mycket väl bli så att Solskjaer väljer samma backar som i söndags, trots allt. Undantagen kan bli Brandon Williams framom Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka framom Diogo Dalot.

Med tanke på att förstärkningarna verkar utebli på det centrala mittfältet får vi gå runt på vad vi har. Andreas Pereira gjorde inte många glada mot Tranmere och då både Fred och Nemanaja Matic spelade 45 minuter var då så är gissningen att det blir bänken för Pereira nu. I Matics fall ska bytet i söndags ha gjorts för att serben hade en liten skadekänning. Uteblir Matic känns snudd på alla andra alternativ bättre än Pereira.

Embed from Getty Images

Framåt gav Jesse Lingard Solskjaer visst huvudbry i laguttagningen denna vecka. En dålig match mot Tranmere hade gett det ultimata kvittot på att Lingard inte är en startspelare i United. Nu blev det ett mål och 90 för Mino Raiolas adept, men då Juan Mata fick se hela FA-cupmatchen från bänken kan man anta att han växlas in som släpande anfallare nu. På topp borde Mason Greenwood få gå. Ynglingen gjorde mål på straff sist och kan göra skillnad i så gott som vilken match som helst. Dan James, som gjorde Mata sällskap på bänken sist tar den sista platsen. Walesaren har dippat rejält under vintern och behöver en uppryckning.

Möjlig startelva:

Manchester city

Manchester City har, som sagt, ena foten på Wembley. Egentligen är det, om vi är krassa, kanske bara lilltån som är kvar i Manchester men det ska ju trots allt spelas om det. Precis som United så spelade City cupmatch i söndags. Man gjorde det hemma mot Fulham och det blev en programenlig 4-0-seger då Pep Guardiola matchade ett förhållandevis starkt lag. City har spelat bort sina chanser att vinna ligan och lär förstås prioritera de inhemska cuperna och Champions League.

City har vunnit just ligacupen de två senaste säsongerna och börjar ha vanan inne. Det intressanta även i Peps fall blir att se hur pass säker han är på 3-1-ledningen när han tar ut startelvan. City möter Tottenham i London på söndag som sista match innan uppehållet.

Embed from Getty Images

Om Romero är United cupmålvakt är Claudio Bravo Citys. Chilenaren plockades in av Pep för att han var “bra med fötterna”. Det är han kanske, men bra på så värst mycket annat är han inte. Det oaktat får det ändå ses som sannolikt att han står i mål nu. Nicolas Otamendi klev av med kvarten kvar mot Fulham och utgör Citys enda reella mittbacksalternativ tillsammans med John Stones då Ayemic Laporte visat sig ha fötter av glas. Eric Garcia spelade mittback sist, men det troliga är att Stones och Otamendi spelar nu. Joao Cancelo och Angelino spelade ytterbackar mot Fulham men kan mycket väl tänkas roteras bort till förmån för Kyle Walker och Olekandr Zinchenko nu.

David Silva, som inte spelade mot United sist och som fick 90 minuter mot Fulham kan även han tänkas försvinna ur startelvan till förmån för Rodri. Ilkay Gündogan satte en straff mot Fulham och klev, även han, av med kvarten kvar. Gissningen är ändå att han och Bernardo Silva bildar defensivt nav.

Embed from Getty Images

Framåt är Riyad Mahrez osäker, vilket kan bana väg för Raheem Sterling till höger. Phil Foden, han som ska vara kvittot på hur välfungerande Citys akademi är, spelade hela matchen sist och kan få ge vika för Kevin de Bruyne den här gången. På topp? Smaksak. Gabriel Jesus gjorde två mål mot Fulham medan Sergio Aguero vilade. Gissningen nu är att argentinaren spelar.

Möjlig startelva:

Historik

Någon desto större historik är det väl onödigt att kabla ut i de här sammanhangen då det gäller ett Manchesterderby, men några plock kan vi göra. United har plusstatistik mot City generellt sett, men inte i ligacupen. Där har City fyra segrar mot Uniteds tre. På bortaplan är United fortsättningsvis det bättre laget, även om det nu bara skiljer två segrar lagen emellan (32-30). Senaste gången vi gästade City of Manchester Stadium var i ligan i december. Då vann vi.

Visste ni att…

 • Inga bortamål räknas och ingen förlängning spelas vid oavgjort? Det betyder att exempelvis att 2-0 till United vid full tid ger straffar.
 • City i och med segern i fjolårets upplaga av cupen gick om United i maratontabellen? City har sex titlar, United fem.
 • Ole Gunnar Solskjaer aldrig fick vinna en match som spelare mot City? På fyra försök blev det två oavgjorda och två förluster.

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: EFL Cup, semifinal, 2:2
Match 1:United – city 1-3
Tid: Onsdagen den 29 januari 2020, 20.45
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Teve: Kanal 9/Dplay/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, ev. mitten februari)
 • Rashford (rygg, mars)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, ev. 17 februari)
Tveksamma:

 • Bailly (matchform)
 • Fosu-Mensah (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e9-7-836-2934
Borta:10:e3-3-612-1712
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 44 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F7/1Man cityHLC1-3
V11/1NorwichHPL4-0
V15/1WolvesHFA1-0
F19/1LiverpoolBPL0-2
F22/1BurnleyHPL0-2
V26/1TranmereBFA6-0

Manchester city

Skador:

 • Sané (knä, slutet februari)
Tveksamma:

 • Cancelo (fot)
 • Laporte (matchform)
 • Mahrez (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a16-3-565-2751
Hemma:2:a8-2-231-1226
Bästa målskytt: Agüero (16)
Disciplin: 44 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V4/1Port ValeHFA4-1
V7/1Man UnitedBLC3-1
V12/1Aston VillaBPL6-1
O18/1C PalaceHPL2-2
V21/1Sheffield UBPL1-0
V26/1FulhamHFA4-0

United mot Man city

Totalt: 18074-52-54260-249
Ligacupen: 83-1-410-14
Borta: 8732-25-30111-128
SENASTE MÖTENA
F2018-11-11BPL1-3
F2019-04-24HPL0-2
V2019-12-07BPL2-1
F2020-01-07HLC1-3
SENASTE BORTAMATCHER
O2017-04-27BPL0-0
V2018-04-07BPL3-2
F2018-11-11BPL1-3
V2019-12-07BPL2-1

Domare: Andre Marriner

Assisterande: Long, West, fjärdedomare: Bankes.
M
PL 2019/20:1537111
PL 2018/19:2776303
PL totalt:3251043263058
Snitt (2018-20):2,70,100,020,10
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:3924411
Dömt Man city:5131713