Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Ja, så det skriker om det

Manchester United Training Session

Manchester United behövde en anfallare, på transferfönstrets sista dag gjorde man något oväntat klart med ett halvårslångt lån för Odion Oghalo. Här läser ni våra tankar om det.

Under transferfönstrets sista dag dök rykten upp om en ny forward in. Resultatet blev Odion Ighalo in på ett sexmånaderslån. Dina spontana tankar om det?

Marcus Beijar: Det visar ju på att United jagade en forward efter det att Rashford gick sönder. Det visar också på vår totala oförmåga att agera på marknaden. På det stora hela kan jag tycka att det är bra med en spelare till och därtill ett lån, men ja, synonymt.

Mikael Österdahl: Bland det som florerade i flödet så känns Ighalo som ett av de bättre alternativen. Det är förstås inte bra att desperat behöva värva en men det var absolut nödvändigt att få in en anfallare. Att han är Unitedsupporter gör att det hela känns bättre. Sammantaget är jag försiktigt positiv.

Elias Hallström: Blev en smula förvånad när jag vaknade upp och såg att det var klart, det ska jag erkänna. Tankar om detta? United behöver anfallskraft och kommer man till den insikten under fönstrets sista dag, då slutar det ungefär så här.

Gustav Brinck-Larsen: Vi behövde en forward, det hittades uppenbarligen ingen man ville satsa på på sikt, då tycker jag detta är en utmärkt lösning. I sammanhanget billig, han har gjort mål i Premier League förut (och faktiskt gjort mål i Kina de sista åren, hur nu än det skall värderas) och vi får in en spelare som brinner för United.

Victor Laag: Att det andas desperation. Ighalo gjorde ett bra år i Watford under säsongen 15/16, men har sedan dess inte rosat marknaden. Har absolut gjort en del mål i Kina, men det är också en helt annat nivå på den serien. Oavsett vad, så är min förhoppning att Ighalo kan bli en bra ”Plan B” och sätta eld i röven på Martial som varit under isen den senaste tiden.

Adam Fröberg: Inte spelaren som jag hade hoppats på när fönstret öppnade, så klart. Men samtidigt bra att det blev en låne-deal, det gör det hela tämligen riskfritt. Klubben bör endast köpa spelare som passar in i den långsiktiga visionen, därav rätt att inte köpa in någon som inte känns helt hundra endast för sakens skull. Ibland får man bara acceptera att rätt spelare inte dök upp – och så är det ofta i ett januarifönster.

Vad har du för förväntningar på honom?

Marcus Beijar: Inga alls egentligen. Alla spelare behöver sin inkörsperiod och att tro att han ska uträtta stordåd under våren är att tro för mycket.

Mikael Österdahl: Inga alls egentligen. Vem kan värdera vad ett mål i kinesiska ligan är värt? Första säsongen i Premier League var han mycket bra, andra säsongen usel.

Elias Hallström: Jag vet faktiskt inte vad man kan förvänta sig. Troligtvis ingenting. Han är ju beprövad i PL, men det var ju samtidigt ett par år sedan. Höll hyfsad nivå då, men vad som har hänt efter en sejour i Kina får tiden helt enkelt utvisa.

Gustav Brinck-Larsen: Egentligen inga, men jag räknar med att han är bättre än vad Martial varit i januari.

Victor Laag: Lite som tidigare svar. Att han ska kunna bli en ”Plan B” och kunna höja nivån på Martial. Då det är trippla turneringar för Uniteds del under våren är förhoppningen också att han ska göra några mål i dessa. Säg fem mål och jag är nöjd.

Adam Fröberg: Inga större egentligen. Först och främst att han ska avlasta vår redan hårt matchade offensiv, men också att han ska bidra med lite annat i anfallsväg än vi tidigare haft tillgång till under säsongen. Alltid bra att ha olika alternativ för att kunna förändra matcher.

Att United under transferfönstrets sista dag behöver låna in en spelare från kinesiska ligan, hur känns det egentligen?

Marcus Beijar: Svarade på det i första frågan. Det känns förstås inte bra, men samtidigt är det här vi är nu.

Mikael Österdahl: Kortsiktigt agerande i sig behöver inte vara dåligt. Ibland dyker möjligheter upp. Problemet är att det här inte är en utnyttjad möjlighet utan ett desperat försök att täppa till ett extremt stort hål. United har agerat uselt på transfermarknaden i ett antal år (faktiskt, med enstaka undantag, sedan Ronaldo lämnade, skulle jag säga) och då hamnar vi till slut här.

Elias Hallström: Det rimmar inte direkt med Manchester Uniteds självbild, men med tanke på var klubben befinner sig idag känns det, tyvärr, helt rimligt.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Tudelat. United skall ju inte behöva hamna i den situationen, men att de faktiskt lyckades trycka igenom ett lån av en ändå hyfsat etablerad spelare när man inser att det verkligen är kris ser jag ändå som positivt. Och jag creddar enbart Solskjaer för det.

Victor Laag: Det känns märkligt. Det är självklart att Haaland var förstavalet och när det inte blev något av det fanns det inga mer alternativ enligt ledningen. Annars ska det inte dröja till sista dagen innan man tar in Ighalo som inte ens hann med en läkarundersökning.

Adam Fröberg: Halvbra. Men inte lika överjävligt som jag sett att många hävdat runtom på sociala medier. Det gäller att zooma ut lite och se kontexten i det hela här. Januari är en extremt svår månad att göra affärer i, och som jag skrev innan bör man endast värva spelare som ingår i den långsiktiga planen – inte värva endast för värvandets skull. Sen tycker jag givetvis att klubben borde ha kunnat lösa något tidigare, men samtidigt kan jag tänka mig att de väntade på om det skulle lossna lite i slutet av fönstret kring olika spelare. Det säger dock mycket om klubben i stort att de inte hade någon plan på hur Lukaku skulle ersättas när han såldes i somras. Det blev ett paniklån, vilket är långtifrån optimalt, men jag kan till viss del förstå hur det blev som det blev. Till viss del.

Är detta ett tecken på desperation?

Marcus Beijar: Både ja och nej. Ja, för långsiktigheten saknas och då blir det så här. Nej, hade Rashford inte gått sönder hade vi inte behövt agera på samma sätt. Vi borde ha löst detta i augusti då Lukaku drog.

Mikael Österdahl: Givetvis! Eller ja, inte Ighalo i sig men hur vi agerade under transferfönstrets sista dagar. Vi slängde ut reven åt alla håll, till synes utan någon egentlig plan. Vi borde ha haft minst en anfallare på plats redan när Sánchez och Lukaku skeppades.

Elias Hallström: Ja, så det skriker om det.

Gustav Brinck-Larsen: Naturligtvis, men ibland behöver man vara desperata.

Victor Laag: Ja, utan tvekan. Det ska inte behöva dröja till sista dagen innan bud läggs på både Joshua King och Odion Ighalo, spelare som United ska kunna gå in och plocka till sig utan några problem tidigare under fönstret.

Adam Fröberg: Na. Både ja och nej. De plockade in en spelare, när det inte fanns mycket annat att välja på (nej Cavani, Dembele och liknande var inte tillgängliga för oss), för att lösa en prekär situation med mycket skador på en redan tunn trupp. Felet ligger i första hand i den mångåriga bristen på kvalité och långsiktighet på transfermarknaden. Detta är ett resultat av just det.

Fernandes och Ighalo in i januari, Young och Rojo ut. Hur skulle du betygsätta Uniteds januarifönster?

Marcus Beijar: Givetvis bra att lösa Fernandes om än ett halvår för sent. Young hade fått stanna säsongen ut och Rojo borde ha gått i höstas. Mediokert fönster.

Mikael Österdahl: Det får ses som godkänt, tycker jag. Vi behöver mycket mer, men vi fick mer än jag trodde att den här klubben skulle lösa. Januari är sällan en lämplig tid för stora gester. Egentligen är det väl bara när vi plockade in Evra och Vidic som vi har agerat stort i januari. Men då var Champions League-platsen i praktiken säkrad medan ligan var körd och vi var ute ur Europa, så de kunde matchas in försiktigt.

Elias Hallström: Utrensningen fortsätter, vilket jag delvis gillar, men det är också vanskligt att släppa spelare i januari. Bruno in är såklart positivt, men bara det faktum att man löser honom under de sista dagarna är ändå oroväckande. Vad gäller Ighalo är det ren desperation, men samtidigt är det ett helt riskfritt lån, det blir vad det blir. Ett godkänt fönster? Njae.

Gustav Brinck-Larsen: Två spelare vi verkligen ville bli av med lämnade, en spelare vi verkligen ville ha kom in plus en spelare på en position där vi verkligen behövde få in ett huvud. På det sätt mer än godkänt, samtidigt så borde både Fernandes och anfallaren blivit klara tidigare i januari. Så, godkänt sammanlagt.

Victor Laag: En trea på en femgradig skala, med potential att bli högre. Det är avhängt på hur bra Fernandes gör det i Manchester United. Att Young och Rojo fick gå känns bra och den nödvändiga utrensningen fortsätter.

Adam Fröberg: Godkänt. Vi behövde en mittfältare och helst en offensiv sådan – vi fick loss ett av våra långsiktiga transfermål och ett riktigt bra sådant. Vi behövde en anfallare – vi fick in en okej spelare som åtminstone kommer göra allt för att prestera för klubben, med utrymme för mer.