Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Club Brugge – Manchester United

Matcherna duggar tätt för Manchester Uniteds del den här veckan. Så sent som i måndags tog laget en oerhört viktig trepoängare när Chelsea besegrades på bortaplan. Nu väntar nästa bortaresa och det utanför landsgränsen, när Club Brugge står för motståndet i morgondagens sextondelsfinal av Europa League. 

Manchester United

United inledde veckan på bästa möjliga sätt när man åkte till huvudstaden och knep tre poäng mot Chelsea. En nästintill säsongsavgörande match utspelade sig då United var tvungna att vinna för att fortsatt blanda sig i striden om Champions League-platserna nästa säsong. Det gick dock inte helt smärtfritt. Chelsea hade också två bollar i nät, men bägge gångerna nekades man av VAR, första gången för frispark, andra gången för offside. Istället såg både Anthony Martial och Harry Maguire till att använda huvudet på bästa sätt genom att skalla in två bollar och ge United en lite skjuts i tabellen.

Imorgon är det alltså dags igen, men på Europascenen. Skönt nog väntar ingen bortamatch i Kazakstan eller liknande, som annars är lätt hänt att få i Europa League. United behöver istället bara ta sig över den Engelska Kanalen och in i Belgien, för att där ta sig an Club Brugge. Det är nu över två månader sedan man lirade i Europa, detta efter att AZ besegrats med 4-0 i den sista gruppspelsmatchen. En grupp som för övrigt innehöll Astana och Partizan Belgrad.

Vad gäller läget i laget är det egentligen intet nytt att rapportera om som skiljer sig från Chelsea-matchen. Det mest uppseendeväckande där var i sådana fall att Victor Lindelöf stod över i måndags på grund av sjukdom. Att han står över även imorgon bör därför inte ses som helt osannolikt heller. I svenskens frånvaro fick vi istället se ingen mindre än Eric Bailly. Ivorianen har haft ett skadehelvete som heter duga under en längre tid, men var alltså äntligen tillbaka i spel på Stamford Bridge, och det med besked. Om han spelar imorgon? Måhända, men ett smart drag vore kanske att vila honom.

Bland övriga skadade är troligen Scott McTominay den som ligger närmast en comeback, men tydligare besked lär vi få på Ole Gunnar Solskjaers presskonferens under kvällen. Skotten hade sannolikt inte varit aktuell oavsett vad, även om vi kan räkna med en del rotation i elvan. Det vi kan vara relativt säkra på är i alla fall att Sergio Romero kommer vakta målet och att backlinjen lär innehålla ungefär samma namn som i måndags (5-3-2 ska vi nog inte räkna med dock).

Det är trots allt slutspel vi kliver in i och även om Club Brugge inte är ett motstånd som bör skrämma nämnvärt, är det ändå viktigt visa att man går för det och få med ett bra resultat till mötet på Old Trafford. Europa League är sannolikt Uniteds största chans att ta sig till Champions League.

Möjlig startelva:

Club Brugge

Om vi räknar med att United kommer mönstra, ett relativt sett, starkt lag, kan vi nog räkna med att hemmalaget kommer göra det samma. Man ångar på rejält i ligan och har ett försprång till andraplacerade Gent på hela nio poäng. Det finns alltså all anledning att lögsta prioritet på morgondagens möte. Laget kommer senast, precis som United, från en ligavinst i helgen då man besegrade Waasland Beveren med 2-1 på hemmaplan.

Vad gäller Europaspelet kommer Club Brugge senast från finrummet, det vill säga Champions League, men lyckades inte avancera från gruppspelet. Istället slutade på en tredjeplats, vilket är förståeligt när två av lagen hette Real Madrid och Paris Saint-Germain. Sist i gruppen slutade turkiska Galatasaray. Man lyckades dock knipa en stark pinne i Madrid (2-2) och på Parc des Princes i Paris förlorade man endast med 1-0. På hemmaplan blev bägge för svåra dock.

Det är snarare regel än undantag att Club Brugge befinner sig ute i Europa när ligorna drar igång på hösten. För den som minns mötte man United i kvalet till Champions League säsongen 15/16. Över två möten slutade det med att United vann med sammanlagt 7-1. Något sådant resultat i de kommande matcherna är kanske att hoppas på för mycket dock.

Mycket tycks vara frid och fröjd hos den belgiska ligaettan och några rapporter om skador eller avstängningar har vi inte. Man lär som sagt mönstra bästa möjliga lag, där vi bland annat kommer få se den tidigare Liverpool-målvakten, Simon Mignolet. Viktiga kuggar såsom mittbacken Brandon Mechele, kaptenen Ruud Vormer, och lagets bäste målskytt Hans Vanaken är givna i startelvan.

Möjlig startelva:

Historik

Faktum är att Manchester United och Club Brugge bara har mötts två gånger i historien. Detta var, som nämnt, i Champions League-kvalet säsongen 15/16. United vann på Old Trafford med 3-1. Bortamötet slutade 4-0.

Visste ni att…

 • Den före detta United-spelaren, Memphis Depay, gjorde sina två första mål mot Club Brugge på Old Trafford 2015?
 • Staden har ett till fotbollslag i högstaserien, nämligen Cercle Brugge?
 • Det finns 54 bryggerier i Brygge?

Matchfakta

Club Brugge
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, sextondelsfinal, 1:2
Tid: Torsdagen den 20 februari 2020, 18.55
Plats: Jan Breydelstadion, Brygge
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player/Dplay

Manchester United

Skador:

 • Grant (skadad, april/maj)
 • Fosu-Mensah (skadad, inget datum)
 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rashford (rygg, mars/april)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Lindelöf (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e10-8-838-2938
Bästa målskytt: Rashford (14)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F19/1LiverpoolBPL0-2
F22/1BurnleyHPL0-2
V26/1TranmereBFA6-0
V29/1Man cityBLC1-0
O1/2WolvesHPL0-0
V17/2ChelseaBPL2-0

Club Brugge

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a18-7-153-1261
Bästa målskytt: Vanaken (12)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
O26/1KortrijkBligan2-2
O29/1CharleroiBligan0-0
V2/2R AntwerpHligan1-0
V5/2Z WaregemBcupen2-1
O12/2S LiegeBligan0-0
V15/2Waasland-BBligan2-1

United mot Brugge

Totalt: 22-0-07-1
Borta: 11-0-04-0
SENASTE MÖTENA
V2015-08-18HCL3-1
V2015-08-26BCL4-0

United mot Belgien

Totalt: 107-1-232-9
Borta: 52-1-2

Brugge mot England

Totalt: 246-4-1424-43
Hemma: 106-1-3

Domare: Aleksei Kulbakov

Assisterande: Zhuk, Maslyanko, fjärdedomare: Guida, VAR: Fabbri, assisterande VAR: Scherbakov.
M
EL 2019/20:13000
EL 2018/19:39002
EL totalt (kval exkluderat):33117135