Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Club Brugge

Embed from Getty Images

Manchester United ska imorgon ta sig an Club Brugge på Old Trafford för att säkra avancemang till åttondelsfinal i Europa League. Efter 1-1 i Belgien i den första matchen är utgångsläget bra för United.

Inte bara resultatet i första matchen talar till Uniteds fördel. I returmötet får Brugge klara sig utan nyckelspelarna Ruud Vormer, Emmanuel Dennis (skadade) och Éder Balanta (avstängd).

United brukar dessutom ha lätt för belgiska lag på hemmaplan medan Brugge historiskt har varit usla i England.

Manchester United

Luke Shaw tog plats bredvid Ole Gunnar Solskjaer på dagens presskonferens. Det gör mig aningen förbryllad. För spelaren på presskonferensen brukar spela i matchen. Det är ingen uttalad regel, men ser vi tillbaka så har det gällt i samtliga Uniteds Europa League-matcher den här säsongen. Jag tycker annars att morgondagens match skulle vara ett ypperligt tillfälle att vila Shaw.

Men vi utgår väl från att Shaw startar. Då är frågan om han gör det som mittback eller som ytterback. Jag landar ändå på att vi hemma mot Club Brugge ska spela med fyrbackslinje. Diogo Dalot var förvisso dålig mot Brugge men vi bör ta alla chanser som finns att vila Aaron Wan-Bissaka. En möjlighet skulle vara att spela Brandon Williams som högerback. Det har vi ännu inte sett i a-laget. Men den varianten skulle i praktiken vara att säga åt Dalot att packa sin väska och leta ny klubb.

Embed from Getty Images

I mittförsvaret bör Eric Bailly få speltid. Rimligen bredvid Harry Maguire. Det är förvisso Maguire som är i störst behov av vila men Bailly och Maguire bör testas tillsammans. Dessutom vet vi att Maguire i stort sett alltid spelar. Hans 3282 minuter under säsongen är 426 minuter (4,7 matcher) mer än Victor Lindelöf, som har näst mest speltid i laget.

Axel Tuanzebe och Tim Fosu-Mensah är nu tillbaka i träning men Solskjaer slog på presskonferensen fast att de ska spela match bakom stängda dörrar eller i reservlaget innan de är aktuella. Lee Grant, Paul Pogba och Marcus Rashford är inte aktuella.

Bakom backlinjen hittar vi förstås Sergio Romero.

Hur det defensiva mittfältet formeras blir det mest intressanta. Magkänslan säger att Solskjaer kommer att vara närmare ordinarie lag nu än han var i Brygge. Den här matchen känns ändå som gjuten för Scott McTominay. Enda anledningen till att inte starta McTominay – givet att han är i speldugligt skick, vilket han av allt att döma är – skulle vara om han är tänkt för en startplats mot Everton. För mig är McTominay emellertid inte på den nivån att han utan vidare kliver rakt in i startelvan.

Nemanja Matic spelade i Brygge, vilket borde betyda att det blir Fred nu.

I centraloffensiven tänker jag att vi ska spela Bruno Fernandes och att det är dags för Odion Ighalos första start. Vi kommer inte få många chanser att vila Anthony Martial, så vi bör ta till vara på detta tillfälle.

På kantplatserna ska Solskjaer välja två från Mason Greenwood, Daniel James, Jesse Lingard, Juan Mata och Andreas Pereira. Inget val skulle egentligen förvåna, Greenwood och Mata blir min gissning.

Möjlig startelva:

Club Brugge

I söndags vann Club Brugge med 1-0 mot Charleroi i ligan. Det var emellertid en kostsam seger. Både Ruud Vormer och Emmanuel Dennis blev skadade. Vormer är lagkapten medan det ju var Dennis som gjorde målet mot United förra veckan.

Brugge får dessutom klara sig utan Éder Balanta, som är avstängd.

Belgarna tog med sig 22 spelare till Manchester.

I den första matchen ställde tränaren Philippe Clement upp laget i en 3-4-1-2-formation. Gissningsvis gör han likadant imorgon. Men han är svårläst, Clement. Något annat går inte att påstå. Mot United lät han Maxim De Cuyper a-lagsdebutera medan Odilon Kossounou och Percy Tau ingalunda är att betrakta som ordinarie spelare. Kossounou har spelat 75 minuter på de 13 senaste ligamatcherna medan Tau kommer upp i 91 minuter på de 8 senaste.

Mignolet är given i mål och trebackslinjen ska rimligen vara samma som senast: Mechele, Mata och Deli.

Av allt att döma får Mats Rits fortsätta som defensiv mittfältare. Vem som tar platsen bredvid honom är mindre självklart. Balanta, Vormer och Rits är de tre spelarna som används på det defensiva mittfältet. Ett alternativ skulle vara att flytta ner Hans Vanaken. Unge Charles De Ketelaere är ett annat alternativ medan Simon Deli har gjort några matcher som defensiv mittfältare i karriären. Men då måste de ju flytta om i backlinjen.

De Cuyper imponerade i debuten mot United och borde väl få chansen igen. Eduard Sobol skulle vara ett konservativare val som vänsterspringare. Krépin Diatta missade matchen i Belgien men är tillgänglig nu och han förefaller vara det naturliga valet på högerkanten.

Dennis och Vanaken startade på topp mot United. Om Vanaken flyttar ner på mittfältet behöver Clement komponera ihop ett nytt anfallspar. Nyförvärvet Michael Krmencik har startat i de fem inhemska matcherna sedan han anslöt men han var inte med alls i första matchen mot United och han är ännu mållös i nya klubben.

Alternativ finns i Tau, Openda, Schrijvers och Okereke men det är spelare som verkar sakna Clements förtroende just nu.

Möjlig startelva:

Historik

Det senaste mötet mellan United och Club Brugge spelades i Brygge i torsdags, då det blev 1-1. Dennis öppnade målskyttet efter en kvart men Martial ordnade kvitteringen före paus. Båda målen kom efter grova försvarsmisstag.

På Old Trafford har lagen bara mötts en gång. Det var i Champions League-kvalet 2015, då United vann med 3-1 efter vissa bekymmer. Brugge kunde då ta ledningen när Michael Carrick gjorde självmål. Carrick revanscherade sig omedelbart då han slog assisten till Memphis Depays kvitteringsmål. Memphis gav sedan United ledningen och på tilläggstid spelade han fram Marouane Fellaini till 3-1.

United har faktiskt vunnit samtliga (5) hemmamatcher mot belgiskt motstånd. Samtidigt har Club Brugge tio förluster och två oavgjorda på tolv matcher i England.

Visste ni att…

 • Manchester Uniteds största seger någonsin kom i en hemmamatch mot belgiskt motstånd. Den 26 september 1956 vann United med 10-0 mot Anderlecht på Maine Road. Tommy Taylor öppnade målskyttet med två mål innan Dennis Viollet slog till med ett äkta hattrick före paus. I andra halvlek fullbordade även Taylor ett hattrick och Viollet bidrog ytterligare ett mål medan Billy Whelan gjorde två och Johnny Berry ett.
 • Inför den första matchen mot Brugge höll Fivethirtyeight United som favorit att vinna Europa League. Det gör de inte längre. Nu är vi bara tredjehandsfavorit. Detta trots att deras algoritmer menar att vår chans att vinna turneringen har ökat från 10 till 11 procent. Förklaringen är att Sevilla och Wolves med fina resultat i första matchen ökade sina chanser ännu mer.
 • Lag som inleder med 1-1 på bortaplan i de europeiska cuperna går vidare i ungefär tre fjärdedelar av fallen.

Matchfakta

Manchester United
Club Brugge

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, sextondelsfinal, 2:2
Match 1:Brugge – United 1-1
Tid: Torsdagen den 27 februari 2020, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player/Dplay

Manchester United

Skador:

 • Grant (skadad, april/maj)
 • Fosu-Mensah (skadad, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rashford (rygg, mars/april)
Tveksamma:

 • Tuanzebe (matchform, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e11-8-841-2941
Bästa målskytt: Rashford (14)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V26/1TranmereBFA6-0 
V29/1Man cityBLC1-0 
O1/2WolvesHPL0-0 
V17/2ChelseaBPL2-0 
O20/2BruggeBEL1-1 
V23/2WatfordHPL3-0 

Club Brugge

Skador:

 • Badji (skadad, inget datum)
 • Dennis (skadad, inget datum)
 • Van der Brempt (skadad, inget datum)
 • Vormer (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Balanta (en match)
Position: 1:a19-7-154-1264
Bästa målskytt: Vanaken (12)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V2/2R AntwerpHligan1-0 
V5/2Z WaregernBcupen2-1 
O12/2S LiegeBligan0-0 
V15/2W-BeverenHligan2-1 
O20/2Man UnitedHEL1-1 
V23/2S CharleroiHligan1-0 

United mot Brugge

Totalt:  32-1-08-2
Hemma:  11-0-03-1
SENASTE MÖTENA
V2015-08-18HCL3-1 
V2015-08-26BCL4-0 
O2020-02-20BEL1-1 

United mot Belgien

Totalt:  117-2-233-10
Hemma:  55-0-0 

Brugge mot England

Totalt:  256-5-1425-44
Borta:  120-2-10 

Domare: Serdar Gözübüyük

Assisterande: Schaap, De Vries, fjärdedomare: Lindhout, VAR: Kamphuis, assisterande VAR: Nijhuis.
 M
EL 2019/20:26000
EL 2018/19:313111
EL totalt (kval exkluderat):1768324
Res med oss till Manchester!