Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter en match mot Club Brugge, som blev något av en promenad i parken, väntar nu betydligt tuffare motstånd för Manchester Uniteds. Med fjolårets misär på Goodison Park i hyfsat färskt minne ska United försöka krympa, eller åtminstone bibehålla, avståndet upp till fjärdeplatsen. 

Manchester United

Det får sägas ha varit en rätt bra vecka, igen, för Manchester United. Räknar vi in förra söndagen i ekvationen har United 8-0 på sina två senaste matcher plus att vi otroligt nog drog LASK i åttondelsfinalen i Europa League (det borde ju ha varit Wolves). Nu är det dock glömt och siktet inställt på en resa till den blå sidan av Merseyside. Carlo Ancelottis (tänk att man skriver det år 2020) väntar i vad som är den första av en rad tuffa ligamatcher där mycket ska avgöras.

Ser vi krasst på ligaformen får den sägas vara godkänd. United har hållit nollan i 270 minuter och spelat in sju av nio möjliga poäng i februari. Det har gett oss en femteplats som önsketänkarna tror kan ge en plats i Champions League men som realisterna ser som ytterligare en biljett ut i turneringen vi helst inte vill spela. Framför oss ligger möten med Manchester City och Tottenham kryddat med en bortamatch mot Derby i FA-cupen. Det vore därför rätt viktigt att vinna på Goodison nu.

Embed from Getty Images

United kommer att spela fler cupmatcher i vår, vilket betyder att David de Gea kommer att få vila mer. I ligan är spanjoren given och med tanke på att han släppte in fyra mål sist så finns det även en del personlig revansch att utkräva. I backlinjen är frågan hur Ole Gunnar Solskjaer klassificerar Everton, det vill säga om han väljer två eller tre mittbackar. Väljer han det senare öppnar det upp för både Luke Shaw och Brandon Williams. Visst, Eric Bailly kunde säkert spela jämte Victor Lindelöf och Harru Maguire, men Shaw har varit bra nog att få spela som en av de tre. Aaron Wan-Bissaka skriker efter vila men spelar.

På mittfältet ser jag det som givet att Scott McTominay och Fred spelar. McTominay klev av i andra halvek i torsdags när segern var säkrad och såg stundtals lite ringrostig ut efter skada. Det oaktat så är han klassen bättre än Nemanja Matic och i matcher som den här ska han vara given. Fred är, hur otroligt det än låter, Uniteds kanske mest givne spelare jämte Bruno Fernandes just nu.

Embed from Getty Images

Bruno Fernandes, ja. Mycket är sagt och mycket ska sägas om portugisen, men hans ankomst till Old Trafford har lyft United som lag men också enskilda spelare. Det behövdes inte många minuter i röd tröja för att Fernandes skulle bli en spelare att lita på och de kvaliteter som han besitter gör att United kan sätta en annan press och en annan fart på bollen. Det har synts i de senaste matcherna. Fernandes plockades även han av i andra halvlek sist, för att vara fräsch nog här.

Blir det en uppställning med tre mittbackar och wingbacks ger det förstås inte samma behov av renodlade yttrar framåt. Det öppnar upp för två man i anfallet och där finns det egentligen bara två namn att tillgå. Odion Ighalo blev av med en rad mentala spärrar med sitt mål sist och även om Mason Greenwood inte trivs allra, allra bäst med en spelare jämte sig så får han lov att gå in på topp jämte nigerianen i min elva nu. Med Williams och Wan-Bissaka på varsin kant och uppbackning från Fernandes ska det finnas förutsättningar för en rätt frejdig offensiv.

Möjlig startelva:

Everton

Everton var det, ja. Söndagens motståndare gick mot en miserabel säsong under Marco Silva och valde att anställa den grånande nestorn Carlo Ancelotti dagarna innan jul. Sedan dess har det gått bättre och Everton har bara förlorat två ligamatcher under italienarens ledning. Det har därtill varit mot Manchester City och Arsenal, vilket på sätt eller annat kan vara förlåtet eller åtminstone begripligt.

Förlusten mot just Arsenal senast satte punkt för en fem matcher lång matchrad utan förlust och Everton ligger ungefär där man brukar i tabellen när februari ska bli mars. Laget är elva i en ytterst jämn liga och har förstås möjligheterna att knipa sig en plats strax under de sex bästa samtidigt som man inte löper någon risk för att falla ur. FA-cupen är inget Everton behöver bekymra sig över längre då Liverpool var ofina nog att skicka ut stadsrivalen redan i tredje omgången.

Embed from Getty Images

Jordan Pickford är ungefär lika given som David de Gea är i United. Pickford är misstagsbenägen men i sina bästa stunder en habil landslagsmålvakt, till och med så pass habil att han kommer att vakta det engelska målet i EM i sommar om inget oförutsett inträffar. Ancelotti har valt en renodlad 4-4-2-uppställning hittills och mot Arsenal var ingen mindre än Leighton Baines den som fick ha hand om vänsterbacken. Baines gjorde sin blott fjärde ligamatch för säsongen. Förre Unitedspelaren Michael Keane petades till förmån för Mason Holgate sist och det är väl mellan dessa två kampen står om platsen bredvid Yerry Mina. Djibril Sidibé har varit Ancelottis val på högerbacken nu och Seamus Coleman får troligen nöja sig med bänken.

Med Morgan Schneiderlin knäskadad lär det betyda att Andre Gomes startar på det centrala mittfältet. Ancelottis landsman, Moise Kean, har haft en minst sagt trög första säsong i Everton och fick bara hoppa in senast. Då Fabian Delph ses som ett kanske mer tryggt, defensivt, alternativ får vi anta att italienaren åter inleder på bänken.

Embed from Getty Images

Gylfi Sigudrsson och Alex Iwobi känns som givna på kanterna, även om den senare fick vika sig för Bernard i ett taktiskt byte mot Arsenal. På topp känns Richarlison och Dominic Calvert-Lewin lika givna. Duon har stått för totalt 22 ligamål i år och Richarlison om någon vill säkert visa att Manchester United borde ha värvat honom i januari. Theo Walcott fanns inte ens med i truppen senast och ska Ancelotti laborera med andra namn än Richarlison och Calvert-Lewin så lär det handla om Iwobi eller Kean.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste mötet på Goodison Park har vi ju ordat om, det var inget vi kommer att berätta om för barnbarnen. Senaste mötet hämtar vi från december då Everton snodde en poäng på Old Trafford. Utöver det noterar vi att det är 201:a mötet lagen emellan och att United har ett historiskt övertag med sina 88 segrar mot Evertons 67. Goodison är dock ingen favoritarena som sådan. United har 31 segrar mot Evertons 45 genom tiderna.

Visste ni att…

 • Carlo Ancelotti inte är äldre än 60 år?
 • Carlo Ancelotti har positiv statistik mot United? På 14 försök har italienaren sju segrar, en oavgjord och sex förluster.
 • Carlo Ancelotti mötte United redan år 1999? Då som manager för Juventus. Hur det gick? Tja.

Matchfakta

Everton
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 28
Tid: Söndagen den 1 mars 2020, 15.00
Plats: Goodison Park, Liverpool
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Grant (skadad, april/maj)
 • Fosu-Mensah (skadad, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rashford (rygg, inget datum)
Tveksamma:

 • Martial (lår)
 • Tuanzebe (matchform, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e11-8-841-2941
Borta:8:e4-3-614-1715
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 50 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V29/1Man cityBLC1-0
O1/2WolvesHPL0-0
V17/2ChelseaBPL2-0
O20/2BruggeBEL1-1
V23/2WatfordHPL3-0
V27/2BruggeHEL5-0

Everton

Skador:

 • Gbamin (lår, april)
 • Schneiderlin (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Digne (muskel)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 11:e10-6-1136-4136
Hemma:6:e7-3-318-1424
Bästa målskytt: Calvert-Lewin (12)
Disciplin: 48 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V11/1BrightonHPL1-0
O18/1West HamBPL1-1
O21/1NewcastleHPL2-2
V1/2WatfordBPL3-2
V8/2C PalaceHPL3-1
F23/2ArsenalBPL2-3

United mot Everton

Totalt: 20088-45-67295-278
Premier League: 5536-10-9101-52
Borta: 9631-20-45124-181
SENASTE MÖTENA
V2018-01-01BPL2-0
V2018-10-28HPL2-1
F2019-04-21BPL0-4
O2019-12-15HPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2015-10-17BPL3-0
O2016-12-04BPL1-1
V2018-01-01BPL2-0
F2019-04-21BPL0-4

Domare: Chris Kavanagh

Assisterande: Betts, Hatzidakis, fjärdedomare: Pawson, VAR: Moss, assisterande VAR: Smart.
M
PL 2019/20:1961005
PL 2018/19:2475115
PL totalt:591942213
Snitt (2018-20):3,20,020,020,23
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:2002
Dömt Everton:7403
Res med oss till Manchester!