Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Derby County – Manchester United 0-3

Embed from Getty Images

Manchester United gjorde jobbet och skickade ut Wayne Rooneys Derby ur FA-cupen på torsdagskvällen. Mötet på Pride Park slutade 3-0 efter mål av Luke Shaw och Odion Ighalo. 

De elva utvalda

Med Harry Maguire skadad och Aaron Wan-Bissaka småskadad tvingades Ole Gunnar Solskjaer till två byten i försvarslinjen. Nu är det ju ingalunda något monumentalt avbräck att Eric Bailly tar plats bredvid Victor Lindelöf och det att Solskjaer får igång fler mittbackar skadar sannerligen inte. Diogo Dalot, som under säsongen framstått som en alltmer märklig värvning, var det enda reella alternativet istället för Wan-Bissaka och jag vidhåller fortsatt att Ashley Young borde ha varit United-spelare våren ut. Med tanke på stundande duster var det kanske just idag som Nemanja Matic skulle vila. Det samma får sägas gälla Anthony Martial. Nu tog Jesse Lingard, av alla människor, plats till vänster medan Juan Mata fick ta högern.

Odion Ighalo gick in på topp framom Martial och Greenwood och kanske var tanken att boosta nigerianens självförtroendet mot på pappret behagligt motstånd. Hur föll det ut då?

Tja, Dalot är ingen vidare försvarsspelare, det vet vi ju sedan tidigare. Luke Shaw såg sig tvungen att ta både hemjobbet och en varning när han avväpnade det som hade kunnat bli ett hyggligt hemmaanfall efter dryga halvtimmen. Jesse Lingard är ingen vidare fotbollsspelare över huvud taget och spred sin tid över bägge kanterna utan att alls vara vän med bollen. På pluskontot präntar vi in Ighalos mål och det faktum att Scott McTominay börjar återfå ett visst tempo. Skotten (eller britten) kändes aningen sen in i vissa brytningar, men vi påmindes om varför han känts så given jämte Fred i år.

Det jag kanske begriper minst av bytena som Solskjaer genomförde i andra halvlek var det som involverade Martial. Ska United möta City på söndag och ska vi spara på spelare så är det väl ett alldeles utmärkt läge att göra det borta mot Derby, i cupen, i ledning 3-0?

Embed from Getty Images

Flippermålen

Hade man satt en hacka på att Luke Shaw skulle bli Uniteds första målskytt hade man förmodligen fått sin insats flerdubblad. Hur som, vänsterbacken som borde ha vilat gjorde sitt blott andra mål i röd tröja när han drog bollen i backen och fick se studsen som uppstod överrumpla Kelle Roos i hemmamålet. Det spelades rejält med flipper utanför boxen i momentet innan, och ingen kan väl påstå att Shaw fick någon särdeles ren träff. Däremot var 1-0 i matchminut 34 det United behövde efter att Derby haft onödigt mycket att säga till om inledningsvis.

Var det flipper före 1-0 var det minsann flipper före 2-0 också. Ighalo, som bränt ett hyfsat läge tidigare i första halvlek, krökte sig loss i boxen och stötte in det psykologiskt viktiga andra målet strax före paus. Framspelningen? Ja, den stod Shaw för. Vänsterbacken tog en offensiv löpning, klev in i banan och crossade in bollen till Ighalo. Briljant.

Flipper på 3-0? Jadå. Ighalo fick den boost Solskjaer verkade önska honom när han skickade in sitt andra för kvällen med 20 minuter kvar att spela. Anfallaren tog sin egen retur och kunde inte gärna missa.

Embed from Getty Images

Wayne Rooney

Det är, förstås, så gott som omöjligt att prata om ett möte mellan Derby och Manchester United utan att prata om en av Uniteds bästa spelare genom alla tider. Wayne Rooney bar kaptensbindeln för sitt Derby på torsdagskvällen och han gjorde det från en position som släpande anfallare. Philip Cocu har använt Rooney längre ner i banan tidigare denna säsong men nu var det han som skulle ge Martyn Waghorn det främsta understödet. Rooney kunde ha blivit målskytt efter 17 spelade minuter på en, för oss som följt honom de senaste 15 åren, patenterad frispark. Romero hann dock med i sidled och parerade.

Han kunde, och borde, ha blivit målskytt när matchuret tickade in på stopptid. En än mer patenterad frispark var på väg in under ribban, men Romero hann få upp en näve och Rooney fick lämna planen mållös.

Ju längre matchen led, ju längre ner i banan sjönk Rooney. Med åldern har han börjat ta en mer defensiv roll (snabbheten tryter ju) och som en form av städgumma och bollfördelare fungerar han fortsatt hyfsat. Högerfoten verkar åldras långsammare än kroppen i övrigt och det är inte direkt Rooneys fel att han inte har lagkamrater bra nog att förvalta de chanser han ändå skapar. Det sannolika var väl ändå att det här var sista gången vi såg Rooney involverad i en tävlingsmatch där United är ett av lagen på planen. När allt kommer kring känns det ändå lite konstigt att se honom i en annan tröja än den röda.

Embed from Getty Images

Kvartsfinal härnäst

Ja, det undgick er knappast, men hur som. Igår lottades kvartsfinalerna av FA-cupen och den enda pusselbiten som fanns att lägga var den som lades ikväll. Manchester Uniteds seger betyder att vi möter Norwich borta på Carrow Road härnäst. Något exakt matchdatum har vi inte ännu, men med tanke på att LASK väntar i Europa League den 19 mars är det sannolika att matchen spelas söndagen den 22:a.