Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Gör det permanent

Dagens Mike Phelan’s Shorts slår återigen ett slag för supporterprotester mot hur Premier League-fotbollen livesänds. Utöver det sätter Ighalo tonen, och vi avslutar med en vädjan om att stötta lokalt.

En uttråkad Ighalo

Odion Ighalo får idag stå som exempel för känslan jag har för tillfället, detta med sin tweet från häromdagen som rätt och slätt löd “I’m officially bored. I miss football”. 

För ja, nu skall det vara fotboll överallt och hela tiden, men så sitter vi här istället och kan på sin höjd uppbringa lite entusiasm kring VM-krönikor på SVT (som nu är nedtagna igen) och gamla klassiska matcher på Viasat. Men vi vet hur det går, nerven saknas och där är ju essentiell för fotboll. Visst, återse en match kan vara roligt, och även nyttigt om man vill analysera vad som faktiskt hände – men det går inte att återskapa nerven och känslan. Därför får Ighalos simpla tweet symbolisera läget nu.

Gör det permanent

Igår kom nyheten att förbudet med att sända Premier League-fotboll mitt på dagen på lördagar som finns i Storbritannien nu tagits bort tillfälligt. Vi får anta för att Premier League förbereder sig för att spela klart inför tomma läktare, och att det då inte finns någon anledning att hindra supportrar från att se sitt favoritlag live, även om de skulle råka spela 15.00 på lördagar engelsk tid.

Här borde supportrar verkligen nu göra sin röst hörd för att förbudet skall tas bort permanent. Jag har skrivit om det tidigare, men i korta drag kom det alltså till för att en gammal gubbe trodde att det skulle göra att färre människor såg matcher live, men någon sådan korrelation finns inte alls att påvisa. Nu är det alltså en typiskt brittisk “så här har det alltid varit och även om det är bisarrt kan vi inte ändra på det”-grej.

Vad som inte verkar tänkas på är att det finns väldigt många supportrar som inte kan se matcher live, av ekonomiska, geografiska eller andra skäl. Skall dessa hindras, bara för att ett gammal gubbe trodde fel men att han fick med sig andra gubbar på det? Och de som inte har något större intresse av att se fotboll live, men vill följa sitt lag på tv (ja, de finns), skall inte de få göra det? Varför skall en typ av “livefotbollssnobbar” bestämma hur andra ser sin fotboll?

Jag fortsätter kämpa för detta, och jag hoppas ni är villiga att göra detsamma. Med protester kan man komma långt, även om det kan ta tid.

Stöd din lokala supporterklubb

Som en sista notis, till dig som kan. I dessa tider är det viktigt att stötta lokala företag, restauranger med mera, för att inte personal skall behöva sägas upp och eventuell konkurs inträffa. Även för supporterklubben är det tuffa tider, med mängder av matcher som vi i nuläget inte vet om vi kommer sälja biljetter till då det inte är säkert att de kommer spelas inför publik. Så för att underlätta supporterklubbens arbete, bli därför medlem i den här, om du har möjlighet.

Våra olika lokalföreningar där vi samlas och ser matcher har också restauranger och barer som kan behöva stöd. Kolla in våra lokalföreningar här, och se om du kanske kan stötta den restaurang där vi brukar ses så den finns kvar när fotbollen drar igång igen.