Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Viva Ronaldo

Sommaren 2003 spelade Sporting CP mot Manchester United.  De senare hade nyligen tagit hem ytterligare en Premier League-titel, men fick ändå se sin defensiv bli dominerad av en 18-årig portugisisk yttermittfältare.

“Bravo! Excellente! Magnifico! Splendido!”, ropade Manchester Uniteds bänk.

“Honom ska vi ha!”, skrek Sir Alex Ferguson – högst av alla.

För mig personligen är förmodligen Cristiano Ronaldo den spelare som enskilt har betytt mest. Inte för hans otroliga förmågor eller för hans ovärderliga insatser i nordvästra England, utan för att det var han som fick mig att på riktigt börja följa Manchester United.

Som med så många andra minnen från barndomen har många av dem sammanblandats. Under en lång tid trodde jag att Ronaldos enmansshow på Craven Cottage 2007 var det som verkligen fick mig att fastna.

Detta kan omöjligen stämma då en viss Henrik Larsson, vars övergång och första matcher i den röda tröjan jag minns mycket väl, spelade under just den matchen.

Sanningen ligger nog närmre att jag passerade TVn någon gång under augusti eller september 2006 och såg en överstegsfint som precis förmådde den rastlösa åttaåringen att slå sig ned i soffan för att stanna där.

På kvartersfotbollen i den småländska skogen började snart en arrogant yngling dyka upp med på tok för mycket hårgelé i håret.

Han försökte sig på överstegsfinter som nästan aldrig gick vägen, vägrade spela något annat än yttermittfältare, pratade om att ta hål i bägge öronen och färga håret svart.

För sin mamma lade han fram utskrivna bilder på en portugisisk fotbollsspelare och bad henne att ge honom en likadan frisyr.

Samtidigt fortsatte Cristiano Ronaldos karriär i Manchester. Den oslipade diamant som importerats från Lissabon blev alltmer förfinad.

Sir Alex Ferguson tog på sig en större fadersroll för tjugoåringen efter att Ronaldos far gått bort 2005.

Senare skulle Cristiano säga detta om sin forna tränare: “Han har varit min far i sport, en av de viktigaste och mest influerande faktorerna på min karriär.”

Sir Alex Ferguson har sagt detta om sin fotbollsson: “Det är enkelt för mig att säga ‘ja, jag skapade Ronaldo.’ Många tränare säger: ‘jag gjorde denna spelaren och jag gjorde den spelaren.’ Men Ronaldo skapade sig själv. Vi gav honom bara verktygen och plattformen för att kunna utvecklas. Hans träningsetik var otrolig.”

Embed from Getty Images

Under sina sex år i Manchester United stod Cristiano för 292 framträdanden och hela 118 mål. 2008 belönades han dessutom med Ballon d’Or, Uniteds första sedan George Best 1968.

Att han förr eller senare skulle lämna England bakom sig var länge utom tvivel. Ett tag såg det ut att bli under sommaren 2008, men när han åter stod där i United-tröjan efter försäsongen kände man bara tacksamhet över att det trots allt skulle bli en sista säsong tillsammans.

Cristiano Ronaldo – vars efternamn sägs ha lagts till som en hyllning till faderns favoritskådespelare, Ronald Reagan, som till råga på allt var USAs president då lille Cristiano föddes – kom att bli oerhört svår att ersätta för Manchester United. Föga förvånande.

Övergångssumman till Real Madrid slog alla rekord. Rekordet skulle inte heller bli hans sista. Så sent som under den första veckan i april 2020 blev Cristiano Ronaldo den förste fotbollsspelaren någonsin att tjäna totalt över en miljard dollar.

Alla pengarna har inte inkommit genom fotbollen. En betydande del har förvärvats från rent av fruktansvärda reklamfilmer. Om du är osäker på vad jag menar, gör en Google-sökning på: “cristiano ronaldo shopee.” Du kan tacka mig senare.

Cristiano Ronaldo är ingen okontroversiell figur. Domen för skattebedrägeri och våldtäktsanklagelsen har komplicerat relationen till någon som för många varit en barndomshjälte.

Detta till trots går det inte att förneka hans förmågor som idrottsutövare. Cristiano Ronaldo har format en hel generations fotbollsspelare. De wobblande skotten, uppstegandet till straffar och frisparkar och målgesten med tillhörande “SIIUUU!”: allt började – på riktigt – i Manchester United.

Res med oss till Manchester!