Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion – Manchester United

Embed from Getty Images

Det täta matchandet är i full gång och återigen kliver Manchester United in i Premier League. Denna gång borta mot Brighton & Hove Albion som historiskt sett har vållat stora problem för United, framförallt på bortaplan. 

Manchester United

United spelade som bekant i lördags mot Norwich i FA-Cupens kvartsfinal. En match som blev onödigt spännande och onödigt lång och det var inte förrän den 118:e minuten som lagkaptenen Harry Maguire satte dit avgörandet.

Att matchen blev jämnare än vad många trodde gjorde också att flera nyckelspelare fick spela längre tid än vad man hade hoppats inför matchen. Paul Pogba och Marcus Rashford fick spela en timme var och Bruno Fernandes fick spela alla 120 minuter. Självklart inte optimalt, framförallt för portugisen som riskerar att bli i stort behov av vila inom kort. Kanske redan mot Brighton, även om det kanske är mer troligt mot Bournemouth som väntar till helgen.

Tyvärr tog ingen av reserverna direkt chansen att närma sig en plats i startelvan där Jesse Lingard, Juan Mata och Diogo Dalot stack ut rent negativt. Däremot gjorde Odion Ighalo återigen mål när han fick starta och Scott McTominay och Fred gjorde helt okej insatser på det defensiva mittfältet, likaså Eric Bailly i backlinjen.

Men ingen av de godkända spelarna stod för någon “aha” upplevelse och därför tror jag inte på särskilt många förändringar från den senaste matchen i Premier League mot Sheffield United.

David de Gea kommer ta tillbaka platsen i stolparna efter att ha vilat senast. I backlinjen kommer Aaron Wan-Bissaka och Victor Lindelöf att spela och bredvid svensken kommer Harry Maguire spela, trots 120 minuter under lördagen. Däremot är det ett frågetecken för Luke Shaw som varit väldigt segstartad sedan uppehållet, men ändå har fått mycket speltid i alla matcher och totalt petat Brandon Williams. När Williams fick hoppa in mot Norwich var det på högerkanten och inte på Shaws vänsterbacksposition.

Personligen hade jag hellre sett Williams som vänsterback, men då jag inte är med på träningarna och ser vad som händer där blir det svårt att uttala sig. Men sett till prestationerna är det märkligt att Shaw verkar så pass gjuten på positionen. Därför skulle det ändå förvåna mig ifall Williams fick spela före Shaw mot Brighton.

På det defensiva mittfältet lär vi få se Nemanja Matic som inte startade senast och med Paul Pogba bredvid sig och framför lär Bruno Fernandes spela. Här vill jag däremot slänga in att det kan bli någon förändring då Bruno Fernandes kan vara i behov av att vila. Då tror jag att Pogba spelar på den offensiva mittfältspositionen och att någon av McTominay och Fred spelar bredvid Matic.

Marcus Rashford är given till vänster och lika given är Anthony Martial som spets i anfallet efter sina tre mål mot Sheffield United.

Enda frågetecknet som är kvar är vänsterytterpositionen. Mason Greenwood borde få spela då han har gjort det bättre än Daniel James efter uppehållet, men vågar inte helt avfärda tanken att den kan bli Walesaren.

Saknas i Manchester United kommer förmodligen både Phil Jones och Axel Tuanzebe göra, även om ingen av dessa skulle ha varit särskilt nära en startplats i det här läget oavsett vad.

United har som bekant tagit fyra poäng på de två inledande omgångarna efter uppehållet, vilket får ses som klart godkänt. Men däremot gäller det att inte tappa särskilt mycket fler poäng då Chelsea ser ut att ha toppat formen, och likaså Wolverhampton som med en match mer spelad gick om oss under helgen och har tre poäng fler, men med sämre målskillnad.

Det kommer att bli en kamp in i det sista om vilka som tar de fyra (fem?) första platserna som ger Champions League och då kan man inte tappa poäng mot Brighton.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Brighton & Hove Albion har haft en lite märklig säsong. Inför säsongen tog man in svenskbekantingen Graham Potter som tränare från Swansea. Han ersatte Chris Houghton och de bägge tränarna står för två helt olika spelsätt.

Medan Houghton lite fördomsfullt stod för mer klassiskt brittisk fotboll där man skulle säkra poängen först och sedan eventuellt kunna peta in en boll. Det blev framgångsrikt för Brighton som klarade sig kvar två år i rad med engelsmannen som tränare. Men klubbledningen ville ha en förändring och då blev det Graham Potter var spelfilosofi är att vara ett betydligt mer spelande lag.

Hur det har gått? Jodå, får väl ändå säga att det har gått helt okej, i alla fall till en början. I början av säsongen blev det några starka segrar mot lag som Tottenham, Arsenal och Everton och man spelade en rolig och intressant fotboll. Graham Potter hyllades av experter och Brighton valde att förlänga hans kontrakt till 2025.

Men det blev lite tomgång i maskineriet efter jul. Tidigt uttåg ur FA-Cupen följdes av nio vinstfria matcher i följd och man var en ordentlig nedflyttningskandidat efter den svaga trenden Men kanske kom uppehållet väldigt lägligt för sydkustslaget för efter uppehållet har det sett betydligt bättre ut.

Det blev vinst hemma mot Arsenal och sedan ett starkt kryss borta mot Leicester. Sammanlagt har man skramlat ihop 33 poäng och är placerad på plats 15 i tabellen. Men med tanke på hur svaga de andra bottenlagen verkar vara ska inte en nedflyttning längre vara ett rejält hot, även om man har ett halvtufft schema i slutomgångarna då man ska möta både Liverpool och Manchester City.

För Potters del saknas definitivt Jozé Izquierdo medan Steveb Alzate, Tariq Lamptey och Adam Webster alla är osäkra. Detta gör att jag tänker att Potter ställer upp som nedan.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Brighton har mestadels en relativt kort historia tillsammans. Det första mötet lagen emellan spelades visserligen redan 1909, då United vann med 1-0 i FA-cupens första omgång.

Efter den matchen dröjde det dock 70 år innan lagen möttes igen, då i ligan – och United vann återigen. Lagen möttes sedan frekvent, hela elva gånger, fram till FA-cupfinalen i maj 1983. En match vanns av Brighton, två matcher (båda i FA-cupen där United vann omspelet) slutade oavgjort och åtta gick i Uniteds favör.

Sedan Brightons återkomst till högstaligan säsongen 2017/18 är det dock jämnare. United har vunnit båda sina hemmamatcher i ligan, plus ytterligare en hemmamatch i FA-cupen, men de båda mötena i Brighton har Brighton vunnit – så United har en trend att bryta i morgondagens match.

Visste ni att…

 • Den senaste matchen mellan lagen var Marcos Rojos (hittills) sista match för Manchester United.
 • Brighton har vunnit 8 av 34 matcher under Graham Potter. 12 matcher har de klarat kryss, 14 har förlorats (alla turneringar inräknade).
 • Brighton faktiskt har en svensk spelare i truppen. Peter Gwargis heter han, och spelar mest i U23-laget, men han debuterade i A-laget i Ligacupen i höstas. Brighton förlorade med 3-1, men Gwargis spelade fram till Brightons mål.

Matchfakta

Brighton & Hove Albion
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 32
Tid: Tisdagen den 30 juni 2020, 21.15
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Jones (skadad, liten chans)
 • Tuanzebe (skadad, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e13-10-848-3149
Borta:9:e4-5-616-1917
Bästa målskytt: Martial, Rashford (14)
Disciplin: 58 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V5/3DerbyBFA3-0
V8/3Man cityHPL2-0
V12/3LASK LinzBEL5-0
O19/6TottenhamBPL1-1
V24/6Sheffield UHPL3-0
V27/6NorwichBFA2-1[3]
[3] Efter förlängning.

Brighton & Hove Albion

Skador:

 • Izquierdo (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Alzate (ljumske)
 • Lamptey (huvud)
 • Webster (hamstring)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 15:e7-12-1234-4133
Hemma:14:e5-6-419-1621
Bästa målskytt: Maupay (9)
Disciplin: 49 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O8/2WatfordHPL1-1
O22/2Sheffield UBPL1-1
F29/2C PalaceHPL0-1
O7/3WolvesBPL0-0
V20/6ArsenalHPL2-1
O23/6LeicesterBPL0-0

United mot Brighton

Totalt: 2214-5-336-15
Premier League: 53-0-28-6
Borta: 83-2-310-7
SENASTE MÖTENA
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3
V2019-01-19HPL2-1
V2019-11-10HPL3-1
SENASTE BORTAMATCHER
F1982-11-06BD10-1
O1992-09-23BLC1-1
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3

Domare: Andre Marriner

Assisterande: Hatzidakis, Davies, fjärdedomare: Attwell, VAR: Madley, assisterande VAR: Garratt.
M
PL 2019/20:1847112
PL 2018/19:2776303
PL totalt:3281053263059
Snitt (2018-20):2,70,090,020,11
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:3924411
Dömt Brighton:15528