Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Aston Villa – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United jagar femte raka segern när laget imorgon reser till Birmingham för match mot Aston Villa. Precis som i senaste omgången mot Bournemouth får formstarka United möta en formsvag nedflyttningskandidat.

Igår kväll tappade Leicester poäng mot Arsenal. Därmed har United, i och med att vi möter Leicester i den sista omgången, nu fjärdeplatsen helt i egna händer (i teorin hade vi det faktiskt innan också men Leicesters målskillnad gjorde det mindre sannolikt).

Aston Villa, som har tio matcher utan vinst och bara en enda ligaseger sedan nyårsdagen, ligger precis under nedflyttningsstrecket, med fyra poäng upp till Watford och West Ham på säker mark. De är således i desperat poängbehov.

Manchester United

I matchen mot Bournemouth släppte United in två mål för första gången sedan i januari. Detta efter stundtals riktigt virrigt försvarsspel, där lagkapten Harry Maguire stod för sin kanske allra sämsta insats som Unitedspelare.

I slutändan spelade det mindre roll, då de offensiva spelarna – med Mason Greenwood och Bruno Fernandes i spetsen – levererade.

Även om Maguire svek senast så är det uteslutet att han petas. Kaptenen har en given plats i Ole Gunnar Solskjaers startelva. Hittills den här säsongen har Maguire spelat 4122 minuter, överlägset mest i laget. Ner till tvåan Victor Lindelöf är det 693 minuter (7,7 hela matcher).

Lindelöf är, såvitt vi vet, det enda frågetecknet inför morgondagens match. Ole Gunnar Solskjaer diskuterade mittbacken med MUTV igår och sa då att han inte visste om Lindelöf skulle vara tillgänglig imorgon. Därefter har United emellertid publicerat bilder som visar att svensken deltog på gårdagens träning.

Därmed är min gissning att Lindelöf kommer till spel imorgon. Gör han inte det är Eric Bailly den givna ersättaren då Phil Jones och Axel Tuanzebe är skadade.

I övrigt finns det ingen anledning att tro på några ändringar i Solskjaers startelva. Om någon spelare kände sig sliten efter segern mot Bournemouth har de haft gott om tid att vila upp sig.

Skulle det vara så att Solskjaer ändå vill vila någon spelare känns matcherna mot Southampton och Crystal Palace lämpligare för det. Villa slåss för överlevnad medan varken Southampton eller Palace har något att spela för (visst, några placeringar hit eller dit i tabellen men det brukar inte räcka som motivation).

Möjlig startelva:

Aston Villa

Där Manchester United kommer till spel i toppform kan detsamma inte sägas om Aston Villa. När fotbollen avbröts i mars hade de fem raka förluster. Efter återstarten har förlorat tre matcher och spelat oavgjort två gånger.

Om Villa åker ut, vilket får anses vara högst troligt, kommer de att kunna skylla på sin undermåliga defensiv. De har släppt in 62 mål på 33 matcher, vilket var sämst i ligan efter 33 omgångar (efter 2-1-förlusten mot Watford har Norwich nu 63 insläppta på 34 matcher). Villa är inte vidare bra framåt heller, men 36 gjorda mål är relativt tabellpositionen en respektabel summa.

Efter återstarten har de emellertid fått viss fason på defensiven, med bara sex insläppta på de fem matcherna. Då har istället offensiven fallerat helt, Villa har bara gjort två mål i sommar.

I söndags förlorade Villa mot Liverpool. Då hade nyckelspelarna Tyrone Mings och Unitedryktade Jack Grealish problem med vadkänningar. De båda kunde ändå fullfölja matchen och de deltog problemfritt på gårdagens träning.

Embed from Getty Images

Den Unitedfostrade målvakten Tom Heaton är långtidsskadad. Att EM-slutspelet sköts upp ett år ger Heaton chansen att få vara med i mästerskapet. Om han kommer tillbaka till formen han visade före skadan är det för mig självklart att han ska vara förstareserv i landslaget. Lika givet är förstås att Englands bästa målvakt också är Unitedfostrad, nämligen Dean Henderson. Har Gareth Southgate lite vett i skallen låter han Sam Johnstone – javisst, Unitedfostrad han också – få platsen som tredjemålvakt. De som eventuellt borde vara med i diskussion är väl Southamptons Alex McCarthy och Watfords Ben Foster. Men baserat på gamla meriter blir det väl Jordan Pickford (statistiskt Premier Leagues näst sämsta ordinarie målvakt) och Nick Pope (tredje sämst) som gör Henderson sällskap i truppen.

Förutom Heaton är säsongen mest troligt över också för Björn Engels och Wesley. Långtidsskadan på Wesley kan vara det som fäller Villa. Då de hade Wesley tillgänglig snittade de 1,29 gjorda mål per match medan de bara har gjort 9 mål på 12 ligamatcher sedan han gick sönder.

Även Matt Targett missar matchen mot United men där finns det en förhoppning om spel relativt snart.

Mot Liverpool var det Pepe Reina som vaktade målet. Annars har Orjan Nyland fått förtroendet i mål efter återstarten. Gissningsvis blir det Reina imorgon. Mings bildar mittbackspar med Kortney Hause. Ytterbacksplatserna tar Ezri Konsa (höger) och Neil Taylor.

Manager Dean Smith valde en 4-4-1-1-formation mot Liverpool. Annars brukar han förespråka en 4-3-3-formation. Douglas Luiz och John McGinn brukar spela på mittfältet och för defensiv balans får de nog sällskap av Marvelous Nakamba, med Conor Hourihane som första utmanare.

Offensivt skriver vi in Jack Grealish, troligen till vänster. Därefter är det mindre givet. Keinan Davis, noll mål och noll assists på 431 ligaminuter, har startat fyra av de fem matcherna efter uppehållet. Mbwana Samatta, ett mål och noll assists på 603 ligaminuter, utmanar. Till höger borde det bli Anwar El Ghazi men Trézéguet och Ahmed Elmohamady utmanar.

Möjlig startelva:

Historik

Matchen i höstas är en sån där match vi helst vill glömma. Jack Grealish gav Villa ledningen men sen vände United genom Marcus Rashford (även om målet till Rashfords förtret bestämdes vara ett självmål av Tom Heaton) och Victor Lindelöf. Bara ett par minuter senare fastställde dock Tyrone Mings slutresultatet till 2-2 sedan Brandon Williams glömt ställa offside efter en hörna.

Annars är Aston Villa normalt sett en drömmotståndare för United. På de 15 senaste har vi 11 vinster och 4 oavgjorda. På de 40 senaste har vi den sanslösa resultatraden 32-7-1. Begränsat till ligan har vi 30-11-1 på de 42 senaste.

Om undertecknad lyckades pricka in den där enda förlusten? Ja. Det var december och kallt. Men kul ändå.

Statistiken blir om möjligt ännu hemskare för Villa om vi begränsar oss till matcher på Villa Park. På de 20 senaste har United 15 vinster och 5 oavgjorda. Vår senaste förlust på Villa Park (matcher på neutral plan inkluderade) var inte ens på den här sidan millennieskiftet. I oktober 1999 förlorade spelare som Bosnich, Higginbotham, Curtis, Clegg, Wallwork, Twiss, Chadwick, Healy, Wellens och… Ole Gunnar Solskjaer med 3-0 i ligacupen.

I Premier League då? Ni kanske inte minns det, många av er var inte ens födda, men United har inte förlorat i Premier League på Villa Park sedan Alan Hansen utbrast: “You can’t win anything with kids.”

Sedan dess har vi 13 vinster och 7 oavgjorda Premier League-matcher på Villa Park.

Och kidsen? De vann dubbeln.

Visste ni att…

 • Om han får spela, vilket närmast får anses vara en självklarhet, gör David de Gea sin 399:e match för Manchester United. Det innebär i så fall att han ensamt är den målvakt som har spelat näst flest matcher för United. Just nu delar De Gea andraplatsen med Peter Schmeichel.
 • Alex Stepney, Europacuphjälte 1968, är den målvakt som har spelat flest matcher för United. Stepney representerade United vid 539 tillfällen.
 • Morgondagens domare är Jon Moss. Igen.
 • Under Premier League-eran har inget lag lyckats med bedriften att vinna med minst tre mål fyra matcher i rad. Imorgon har United således chansen att bli första lag att lyckas med det.

Matchfakta

Aston Villa
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 34
Tid: Torsdagen den 9 juli 2020, 21.15
Plats: Villa Park, Birmingham
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Jones (skadad, slutet juli)
 • Tuanzebe (skadad, september)
Tveksamma:

 • Lindelöf (rygg, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e15-10-856-3355
Borta:8:e5-5-619-1920
Bästa målskytt: Martial, Rashford (15)
Disciplin: 59 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/3LASK LinzBEL5-0 
O19/6TottenhamBPL1-1 
V24/6Sheffield UHPL3-0 
V27/6NorwichBFA2-1[3]
V30/6BrightonBPL3-0 
V4/7BournemouthHPL5-2 
[3] Efter förlängning.

Aston Villa

Skador:

 • Engels (hälsena, inget datum)
 • Heaton (knä, slutet augusti)
 • Targett (lår, mitten juli)
 • Wesley (knä, slutet augusti)
Tveksamma:

 • Grealish (vad, stor chans)
 • Mings (vad, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 18:e7-6-2036-6227
Hemma:17:e5-3-819-2718
Bästa målskytt: Grealish (7)
Disciplin: 60 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F9/3LeicesterBPL0-4 
O17/6Sheffield UHPL0-0 
F21/6ChelseaHPL1-2 
O24/6NewcastleBPL1-1 
F26/7WolvesHPL0-1 
F5/7LiverpoolBPL0-2 

United mot Villa

Totalt:  18798-40-49344-243
Premier League:  4934-12-389-29
Borta:  9235-22-35142-157
SENASTE MÖTENA
V2015-04-04HPL3-1 
V2015-08-14BPL1-0 
V2016-04-16HPL1-0 
O2019-12-01HPL2-2 
SENASTE BORTAMATCHER
V2012-11-10BPL3-2 
V2013-12-15BPL3-0 
O2014-12-20BPL1-1 
V2015-08-14BPL1-0 

Domare: Jon Moss

Assisterande: Hussin, Smart, fjärdedomare: Bankes, VAR: Scott, assisterande VAR: Burt.
 M
PL 2019/20:2282207
PL 2018/19:27974110
PL totalt:221773201269
Snitt (2018-20): 3,70,120,020,35
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:342275
Dömt Villa:217311