Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – FC Köpenhamn

Embed from Getty Images

Manchester United skickade planenligt ut LASK ur Europa League förra veckan. Nu väntar kvartsfinal på neutral mark i Tyskland där FC Köpenhamn står för motståndet, ett lag man på förhand givetvis bör kunna städa av tämligen smärtfritt. 

Manchester United

Senast United spelade fotboll var i onsdags då man besegrade österrikiska LASK hemma på Old Trafford. I och med att man hade ett 5-0-resultat sedan tidigare att spela på var det aldrig någon snack om saken vad gällde avancemang, men väl i matchen fick man en del problem. Ole Gunnar Solskjaer roterade elvan ganska friskt, och även om det var ett manskap som inte såg överdrivet engagerade ut, handlade det kanske framför allt om att många spelare inte hade matchtempo i kroppen. En som däremot visade motsatsen var inbytte Anthony Martial, som med ett par minuter kvar skickade in 2-1, vilket också blev slutresultatet.

Nu väntar alltså Köpenhamn i kvartsfinal, och nog för att det lär bli en svårare uppgift än LASK, ska det mycket till om danskarna ska ha någon chans mot United. Att det nu bara är ett enkelmöte som avgör skulle i sådana fall vara det som talar för motståndarna. Skulle Solskjaer välja att lufta truppen återigen och spela en snarlik uppställning som senast finns dock alla förutsättningar för en jämn batalj på Stadion i Köln.

Vad gäller laguttagning känns det mest som en gissningslek. United har nämligen spelat totalt 60 (!) matcher den här säsongen och i det här skedet av säsongen är det därför inte så konstigt om det blir lite snurr på laget, vilket Ole Gunnar själv också har bekräftat. Bland annat vilades Victor Lindelöf senast men lär vara tillbaka i elvan imorgon. Bredvid sig kommer han, med 99% säkerhet, ha Harry Maguire, som enligt Solskjaer alltid vill och är redo att spela. I Luke Shaws frånvaro till vänster i backlinjen är Brandon Williams given, men till höger känns det mer öppet. Rimligtvis spelar Aaron Wan-Bissaka, med tanke på att han vilades senast.

På mittfältet är det inte otänkbart att Paul Pogba går in. Fransmannen är fundamental för att få Uniteds spel att ticka och styra matchbilden, speciellt när motståndet inte är av allra högsta kaliber. Nemanja Matic eller Scott McTominay känns som rimliga alternativ vid sidan om Pogba. Ett hack upp i plan har Jesse Lingard visat att han inte tänker ge upp sin karriär i klubben och kan mycket väl få chansen igen där engelsmannen i sådana fall utgår från en kant. I nummer tio-rollen är undertecknad trosviss om att Bruno Fernandes spelar.

Utgår vi därefter från den senaste matchen och lägger tyngd i Solskjaers uttalande om rotation är det inte omöjligt att firma Rashford/Martial/Greenwood gör upp om de sista platserna.

Möjlig startelva:

FC Köpenhamn

Hos våra nordiska grannar konstaterar vi att formen ser ut att vara uppåtgående efter en annars ganska svajig sommar i ligaspelet. En sex matcher lång svit utan vinst bröts till slut när såväl Aalborg som Nordsjaelland besegrades i slutet av juli. Kanske var det de vinsterna som fick fart på laget igen och som gjorde att Istanbul Başakşehir kunde besegras hemma på Parken med klara 3-0. Sammanlagt vann man dubbelmötet med 3-1.

Köpenhamns väg till slutspelet gick via grupp B, där man hade en annan nordisk konkurrent i Malmö FF, som dessutom vann gruppen före danskarna. I sextondelsfinal visade man sedan styrkebesked och slog ut Celtic med totalt 4-2.

Nu väntar hursomhelst den svåraste nöten att knäcka i form av Manchester United. Som tidigare nämnt handlar det nu alltså bara om ett enkelmöte, vilket lär bli lagets stora chans. Skrällar i en enskild match kan alltid ske, men över två möten tenderar ofta det “bättre” laget att reda ut det. Att matchen också spelas på neutral mark ses nog varken som en fördel eller nackdel hos något av lagen.

Om vi tittar till truppen och några intressanta namn i Köpenhamn kan vi till att börja med vända oss mot bänken och notera att laget, likt United, har en norrman som tränare i Ståle Solbakken. Både Solbakken och Solskjaer är från samma generation, vilket såklart är lite speciellt. Vad gäller svenska inslag i klubben hittar vi bland annat Karl-Johan Johnsson mellan stolparna samt Pierre Bengtsson och Sotirios Papagiannopoulos bland backarna.

Ett namn som också är bekant i United-kretsar är Guillermo Varela, som gjorde en sejour på Old Trafford mellan 2013-2017. Uruguayanen var utlånad både till Real Madrid Castilla och Eintracht Frankfurt under sin tid i klubben men återvände sedan till hemlandet ett år innan han var tillbaka på europeisk mark igen, där alltså FCK plockade in honom.

Precis som Solskjaer lär Solbakken formera en 4-2-3-1-uppställning, där det kanske framför allt är de offensiva hoten i Rasmus Falk och Jonas Wind som man bör vara lite extra uppmärksamma på. Det är även lite oklart vem som tar platsen längst fram då Michael Santos är avstängd samtidigt som Dame N’Doye nyligen lämnat klubben. Senast mot Başakşehir spelade 19-årige Mikkel Kaufmann. Huruvida han startar imorgon eller inte återstår att se, men klart är i alla fall att danskarna tycks ha tappat en del tyngd längst fram i planen.

Möjlig startelva:

Historik

Det är ingen diger historik lagen sinsemellan har. Man har endast mötts två gånger, vilket var för 14 år sedan i Champions Leagues gruppspel. United vann hemma på Old Trafford med 3-0 efter mål av Paul Scholes, John O’Shea, och Kieran Richardson. Bortamötet förlorade man efter att en viss Marcus Allbäck gjort matchens enda mål.

Visste ni att…

 • Guillermo Varela var den första värvningen som gjordes efter att Sir Alex Ferguson lämnat United?
 • Ståle Solbakken varit i Köpenhamn under två sejourer? Mellan 2006-2011 och från 2013 fram till idag.

Matchfakta

Manchester United
FC Köpenhamn

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, kvartsfinal
Tid: Måndagen den 10 augusti 2020, 21.00
Plats: Stadion Köln, Köln
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Shaw (fot, september)
 • Tuanzebe (fot, september)
Tveksamma:

 • Dalot (oklar status, liten chans)
 • Jones (skadad, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e18-12-866-3666
Bästa målskytt: Martial, Rashford (17)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
O13/7SouthamptonHPL2-2 
V16/7PalaceBPL2-0 
F19/7ChelseaNFA1-3 
O22/7West HamHPL1-1 
V26/7LeicesterBPL2-0 
V5/8LASK LinzHEL2-1 

FC Köpenhamn

Skador:

 • Fischer (ljumske, inget datum)
 • Sigurdsson (skadad, inget datum)
 • Thomsen (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Santos (andra matchen av tre)
Position: 2:a18-2-647-2956
Bästa målskytt: N’Doye, Soteriou (9)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F9/7MidthyllandBligan1-3 
O12/7BröndbyHligan0-0 
F19/7AGFHligan2-4 
V23/7AaBBligan1-0 
V26/7NordsjaellandHligan2-1 
V5/8Istanbul BHEL3-0 

United mot FC Köpenhamn

Totalt:  21-0-13-1
Neutral plan:  00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V2006-10-17HCL3-0 
F2006-11-01BCL0-1 

United mot Danmark

Totalt:  85-1-225-8
Neutral plan:  00-0-0 

FC Köpenhamn mot England

Totalt:  101-4-55-12
Neutral plan:  00-0-0 

Domare: Clément Turpin

Assisterande: Danos, Gringore, fjärdedomare: Collum, VAR: Letexier, assisterande VAR: Brisard.
 M
EL 2019/20:14010
EL 2018/19:14000
EL totalt (kval exkluderat):2083294
Res med oss till Manchester!