Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – FC Köpenhamn 1-0 efter förlängning

Embed from Getty Images

Manchester United är vidare till semifinal i Europa League, efter att ha besegrat FC Köpenhamn med 1-0 efter förlängning. United gjorde det inte lätt för sig, och det krävdes ett straffmål från Bruno Fernandes efter 95 minuter för att nollan skulle spräckas.

Första halvlek

Första halvleken var faktiskt mer eller mindre bedrövlig från Uniteds sida. Danskarna hade de klart bästa chanserna, och Uniteds spel saknade tempo samtidigt som man var för slarviga vilket gav FCK möjligheter till snabba omställningar. Särskilt Fred, som tog den defensiva mittfältsrollen istället för Nemanja Matic, var skyldig vid ett par tillfällen.

I slutet av halvleken hade United en boll inne, då Mason Greenwood sprang sig fri och med högerfoten avslutade i det bortre hörnet. Tyvärr stod han marginellt men tydligt offside när framspelningen till honom kom, och VAR-rummet upptäckte så klart detta varför målet dömdes bort.

Utöver denna chans hade United egentligen bara ett enda bra anfall i den första halvleken, till större delen var det alldeles för stillastående och tempofattigt.

Dubbla stolpträffar

Den andra halvleken började bättre, med högre tempo och fler idéer. Under den första dryga kvarten hade United också två klockrena stolpträffar efter skott från Greenwood och Fernandes. På Greenwoods stolpträff slog en för dagen svag Marcus Rashford in returen i mål, men han var ganska rejält offside när Greenwood sköt och linjemannen vinkade av helt korrekt.

Mitt när United dominerade som mest kom FCK till en av sina klart bästa chanser för dagen, men avslutet blockades effektivt undan av Aaron Wan-Bissaka och målet fredades.

Anthony Martial

Vår käre fransman hade en match med två ansikten. Första halvleken, och en bit in i andra faktiskt, var han totalt osynlig i sin anfallsposition. Rashford försökte, om än ofta misslyckat, till vänster, och Greenwood var länge den som skapade Uniteds bästa chanser från sin högerkant, men i mitten väntade vi på Martial.

En bit in i den andra halvleken började han dock växla upp. Kombinationsspelet med de andra satt inte speciellt bra i fortsättningen heller, istället var det hans egna äventyr med bollen som började ge mer och mer utdelning. Vid ett flertal tillfällen satte han fart och utmanade danskarna, tyvärr oftast med resultatet att den sista försvararen lyckades bryta så att det inte gav någonting. Med fem minuter kvar av ordinarie tid hade han också ett jättefint distansskott som Karl-Johan Johnsson (mer om honom nedan) fint räddade. Martials uppryckning hjälpte inte, efter 90 minuter stod det 0-0 och förlängning väntade, där fransmannen dock fick en avgörande roll.

Förlängningen

Solskjaer hade, som så ofta, varit väldigt restriktiv med sina byten i matchen. Efter 70 minuter hade Victor Lindelöf och Nemanja Matic ersatt Eric Bailly och Fred, men offensivt hade inga förändringar skett. En kom dock till förlängningens start, då Juan Mata ersatte Greenwood. Varför Greenwood gick ut och inte den svage Rashford, ja det kan man fråga sig.

United skulle dock ta ledningen tidigt i förlängningen. Bara några minuter in gav Martial sig iväg och tog sig hela vägen fram till avslut, men missade. En kort tids grinande på gräset, sen reste han sig, fick bollen igen och blev neddragen vilket gav straffen som Bruno Fernandes gjorde 1-0 på.

Resten av förlängningen var tämligen avslagen, utan att ett tröttkört FCK tog sig till några direkta lägen. United å sin sida var inte speciellt sugna (eller kapabla) på att gå framåt för att göra 2-0, varför matchen fortsatte i ett tämligen lugnt tempo innan den franske domaren till slut blåste av matchen.

Karl-Johan Johnsson

Vi måste bara avsluta med en shout out till FCK:s svenske landslagsmålvakt Karl-Johan Johnsson. Straffen kunde han inte göra någonting åt, men han stod för en hel drös fina räddningar där United borde kunnat få in bollen. Tretton räddningar stod han för i matchen, mer än någon annan målvakt i en Europa League-match sedan 2009. Om han är sugen på att ta sig tillbaka till större ligor bör en del klubbar i alla fall ha fått ett begynnande intresse idag.

Även danskarnas Rasmus Falk förtjänar ett omnämnande, kanske framförallt för hans Redondoliknande fint mot Brandon Williams, som kanske får ringa Henning Berg för stöttande samtal.

Embed from Getty Images