Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Sevilla

Embed from Getty Images

Manchester United krånglade sig till slut vidare från kvartsfinalen i Europa League när FC Köpenhamn besegrades med 1-0. På tur i semifinal är väntar nu Sevilla, mot vilka man lär behöva höja sig både en och två nivåer om man har för avsikt att plocka hem titeln en andra gång i historien. 

Manchester United

Vartåt det barkar för United i årets upplaga av Europa League är aningen svårt att få något riktigt grepp om. Utåt sett säger man givetvis att man går för att vinna, men väl på planen lyser inställningen och entusiasmen med sin frånvaro. Motståndare i form av Club Brugge och LASK städades av tämligen enkelt, dels på grund av nivåskillnaden, dels på grund av att man där och då behövde satsa på turneringen för att försäkra sig om Champions League-spel nästa säsong. Platsen in i finrummet är sedan ett par veckor tillbaka klar och i de två senaste matcherna har man därför hamnat i ett slags mellanläge, där det känns som att spelarna är i semester-mode.

Nu återstår dock potentiellt två matcher av den här säsongen och konstigt vore det väl om man inte gick ut imorgon kväll och visade att man faktiskt vill vinna turneringen. I stort sett hela laget har rest med till Tyskland och vad det verkar råder tämligen strikta restriktioner för spelarna, vilket sannolikt gjort dem ganska begränsade på sin fritid där nere. Vi får därför hoppas att man släpper loss rejält ute på planen istället och ger Europa League-giganten Sevilla en bra genomkörare.

Senast man spelade var alltså mot FC Köpenhamn i måndags, där man efter förlängning till slut stod som segrare. Bruno Fernandes överlistade en storspelande Karl-Johan Johnsson i FCK-målet från elva meter och trots att det skulle krävas en straff för att ta sig vidare, fanns det ändå vissa ljusglimtar att ta med sig. Man kom bland annat till många lägen och hade inte mindre än 14 skott på mål, trots att spelet hackade till och från. Det ska ju sägas att i vissa extrema fall när spelet inte fungerat har man inte ens mäktat med ett enda skott på mål.

Att laget har fått en knapp vecka för återhämtning är givetvis också positivt. Med tanke på var man befinner sig i turneringen känns det därför väldigt sannolikt att det inte blir några större rockader från senast. Eric Bailly eller Victor Lindelöf bredvid Harry Maguire är väl egentligen det stora frågetecknet där bak. På mittfältet är det också lite av ett lotteri; vem spelar jämte Paul Pogba?

Möjlig startelva:

Sevilla

Stora, mäktiga Sevilla. Ja, åtminstone om vi tittar på klubben i Europa League-sammanhang. Andalusierna är nämligen herre på täppan med sina fem segrar i turneringen. Man vann två gånger när det fortfarande hette Uefacupen, 2006 och 2007. Därefter kammade man hem tre segrar i rad under åren 2014-2016. Det är alltså ett Sevilla som kan det här med cupspel och det förvånar nog ingen att man tagit sig såpass långt som man gjort även den här säsongen.

Vägen till semifinal har gått via grupp A, som man beskedligt vann före motståndare som APOEL Nicosia, Qarabag, och Dudelange. I sextondelsfinal stötte man förvisso på lite problem mot rumänska Cluj, men tack vare bortamålsregeln kunde man ta sig vidare till ett på förhand öppet möte med AS Roma. Men spanjorerna darrade inte och vann det enkelmötet med 2-0. I kvartsfinalen mot Wolverhampton såg det länge ut att gå mot förlängning, men tack vare Lucas Ocampos skalle kunde man ta sig vidare under ordinarie tid.

Nyss nämnde Ocampos är en spelare för United att vara uppmärksamma på. Argentinaren har gjort sejourer i både Italien och Frankrike men tycks ha fått bättre fart på karriären på den spanska sydkusten. 26-åringen utgår oftast från en ytterposition och samtidigt som det trillar in en del poäng från hans fötter är det dessutom en mycket oförutsägbar spelare med en tämligen karaktäristisk spelstil. Sevillas stora stjärna hittar vi dock ett hack ner i banan, även det en argentinare, nämligen Ever Banega. En klassisk playmaker som i stort sett har hela paketet. Är motorn i Sevillas speluppbyggnad där mycket går via Banegas fötter. Här gäller det för United att ligga tajt och inte låta mittfältaren få för mycket tid med bollen.

Sneglar vi sedan mot bänken och tränarposten hittar vi den, för ett par år sedan, så uppmärksammade Julen Lopetegui. Händelsen var den att spanjoren basade över det spanska landslaget som skulle spela VM i Ryssland, men fick gå strax innan turneringen börjat då det framkommit att han skulle ta över som Real Madrid-tränare. Väl där blev det ingen minnesvärd historia. Redan i oktober samma år fick Lopetegui sparken från “marängerna” efter att ha förlorat mot Barcelona med 5-1.

I Sevilla har det däremot gått bättre. Efter att ha tagit över för drygt ett år sedan slutade man på en fjärdeplats i ligan (samma poäng som Atletico de Madrid men sämre målskillnad) och har nu alltså chansen på ytterligare en Europa League-titel. Och med tanke på formen laget har för tillfället gäller det för United att vara vaksamma. Sedan återstarten efter coronauppehållet är laget obesegrade och har på de 13 matcherna endast släppt in fem mål. En stark bidragande orsak till det är backuppsättningen, där bland annat den hett eftertraktade mittbacken Diego Carlos återfinns, men även Real Madrid-utlånade Sergio Reguilon, och klubbens symbolspelare, Jesus Navas.

Möjlig startelva:

Historik

I tävlingssammanhang har lagen endast mötts två gånger, detta var i åttondelsfinal i Champions League säsongen 2017/18. United fick med sig 0-0 från Ramon Sanchez Pizjuan i första mötet men åkte på en kalldusch hemma på Old Trafford när man förlorade med 2-1. Romelu Lukaku stod för reduceringsmålet i den matchen.

Visste ni att…

  • Sevilla endast vunnit den inhemska ligan en gång (1946)?
  • I staden Sevilla står världens största gotiska kyrka?

Matchfakta

Manchester United
Sevilla

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, semifinal
Tid: Söndagen den 16 augusti 2020, 21.00
Plats: Stadion Köln, Köln
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

  • Jones (skadad, september)
  • Shaw (fot, september)
  • Tuanzebe (fot, september)
Tveksamma:

  • Dalot (oklar status, liten chans)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 3:e18-12-866-3666
Bästa målskytt: Martial, Rashford (17)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V16/7PalaceBPL2-0
F19/7ChelseaNFA1-3
O22/7West HamHPL1-1
V26/7LeicesterBPL2-0
V5/8LASK LinzHEL2-1
V10/8KøbenhavnNEL1-0[4]
[4] Efter förlängning.

Sevilla

Skador:

  • inga skador
Tveksamma:

  • inga tveksamma
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 4:e19-13-654-3470
Bästa målskytt: Ocampos (14)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V9/7A BilbaoBligan2-1
V12/7MallorcaHligan2-0
O16/7R SociedadBligan0-0
V19/7ValenciaHligan1-0
V6/8RomaNEL2-0
V11/8WolvesNEL1-0

United mot Sevilla

Totalt: 20-1-11-2
Neutral plan: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
O2018-02-21BCL0-0
F2018-03-13HCL1-2

United mot Spanien

Totalt: 5613-22-2164-78
Neutral plan: 41-0-3

Sevilla mot England

Totalt: 167-5-427-23
Neutral plan: 22-0-0

Domare: Felix Brych

Assisterande: Borsch, Lupp, fjärdedomare: Siebert, VAR: Dankert, assisterande VAR: Fritz.
M
EL 2019/20:12100
EL 2018/19:15001
EL totalt (kval exkluderat):727101