Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Domen: Villkorligt fängelsestraff för Harry Maguire, som kommer överklaga

Harry Maguire har ikväll dömts till ett villkorligt fängelsestraff på 21 månader och 10 dagar av den grekiska domstolen. Via media bedyrar Maguire att han är oskyldig och Manchester United-spelaren kommer att överklaga domen.

Efter en rättegång på tisdagen fann domstolen på den grekiska ön Syros Maguire skyldig till grov misshandel, våldsamt motstånd och mutförsök.

“Jag har sagt till mitt juridiska team att omedelbart meddela rätten att vi kommer att överklaga,” säger Maguire i ett uttalande.

“Jag är fortsatt stark och säker på att vi är oskyldiga i det här fallet. Om något är det jag själv, min familj och mina vänner som är offren.”

Även Manchester United kom med ett uttalande på tisdagskvällen och det är tydligt att klubben ställer sig bakom sin lagkapten, med ett antydande om att rättegången inte har gått rätt till.

“Manchester United noterar domen i den grekiska rätten idag. Harry Maguire nekade till brott på alla förseelserna mot honom och han fortsätter att starkt bedyra sin oskuld.

“Det ska noteras att åklagaren bekräftade åtalet och kom med sina bevis sent på dagen före rättegången, vilket gav försvaret minimal tid att hantera dessa och förbereda. Ett vädjande om att fallet skulle ajourneras nekades sedan.

“Baserat på detta, tillsammans med de omfattande bevis som motsäger åtalet, kommer Harry Maguires juridiska team nu överklaga domen, för att tillåta en fullständig och rättvis rättegång vid ett senare tillfälle.”

Domen blev alltså ett fängelsestraff men då brotten klassas som förseelser och det är första gången som Maguire döms blir det ett villkorligt straff.

En polis som vittnade menade att Maguire ska ha sagt: “Vet du vem jag är? Jag är väldigt rik, jag kan ge dig pengar.”

Maguires grekiska advokat Alexis Anagnostakis hade dessförinnan försökt få rättegången uppskjuten, detta då bevis anfördes sent. Förutom Harry Maguire så var även hans bror Joe Maguire och vännen Christopher Sharman åtalade och de båda dömdes också.

En av poliserna på plats menar att han ska ha blivit så hårt knuffad av Maguire att han föll till marken och skadade ryggen.

Från försvarets sida hävdas istället att Maguire ska ha blivit sparkad och knuffad av poliserna och en av dem ska sagt “din karriär är över”.

Bråket ska, enligt advokaten, ha uppstått då ett par albanska män angrep Maguires syster. Männen uppges vidare ha injicerat något, som misstänktes vara en våldtäktsdrog, i systern som fick henne att omedelbart svimma. Vidare vittnade Ashden Morley, en vän, om att britterna var rädda för att bli kidnappade då deras buss hade öppnats och fem eller sex män försökte forcera ut britterna.

Fotbollsmässigt är det fortfarande ont om åsikter i fallet. En som emellertid uttalar sig är Henry Winter, som menar att Maguire bör bli av med sin landslagsplats och lagkaptensbindeln i United.

Den juridiska experten Rupert Myers ifrågasätter emellertid hela rättegångsprocessen – “det här är inte rättvisa” – och vill att den brittiska regeringen ska hjälpa Maguire.

https://twitter.com/RupertMyers/status/1298295290714370050

https://twitter.com/RupertMyers/status/1298299447227625472

Från Uniteds sida förväntas säsongen 2020/21 vara igång innan överklagan är hanterad. Så en diskussion om kaptensfrågan är att vänta, menar BBC:s Simon Stone.

Efter domen meddelas på tisdagskvällen att Maguire inte kommer att vara med i det engelska landslaget i september.

Källor: BBC, Guardian, Sky News