Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Donny van de Beek klar för Manchester United

Nu är det helt klart, Donny van de Beek är presenterad av Manchester United och uppehållets första värvning är klar. Kontraktet med holländaren är skrivet på fem år, till sommaren 2025, med option på ytterligare ett år, och han ansluter till United direkt efter landslagssamlingen med sitt Holland.

Ja ryktena kom i slutet av förra veckan, och i några dagar nu har det väl varit fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet att Donny van de Beek snart kommer presenteras av Manchester United. Nu skedde det alltså, och övergångssumman är bekräftad av Ajax till 39 miljoner euro, plus 5 miljoner i eventuella bonusar. Exakt vad dessa bonusar är vet vi i nuläget inte.

Van de Beek kommer nu fortsätta med den holländska landslagssamlingen och ansluta till United någon gång i nästa vecka. Om han finns med på bänken eller startar någon av de holländska landskamperna kommer han ej tvingas till 14 dagars hemmakarantän när han kommer till England, utan kan börja träna med laget på en gång.

Detta säger Van de Beek om övergången till Uniteds officiella hemsida.

Jag kan inte börja förklara vilken otrolig möjlighet det är att gå med i en klubb med en så fantastisk historia.

Jag vill tacka alla i Ajax. Jag växte upp där och kommer alltid att ha ett speciellt band till klubben.

Jag är nu redo att ta nästa steg i min karriär och prestera på högsta nivå och det finns ingen högre standard än Manchester United.

Alla har berättat för mig hur fantastisk Old Trafford-atmosfären är och jag ser fram emot att uppleva det när det är säkert för fansen att återvända.

Det här laget har några av de bästa mittfältarna i världen och jag vet att jag kan lära av dem och också ta med mina egna styrkor till gruppen.

Efter att ha pratat med managern om hans vision för laget är riktningen som klubben går i enormt spännande och jag kan inte vänta med att bli en del av det.

Ole Gunnar Solskjaer har så klart också lämnat en kommentar till Uniteds hemsida.

Donny har alla tekniska egenskaper som krävs för att prestera i detta lag och har den personlighet som krävs för att lyckas i Manchester United.

Hans förmåga att se utrymme, tajma sina rörelser och läsa spelet kommer verkligen att komplettera de kvaliteter som vi har på mittfältet och hans ankomst stärker verkligen djupet av talang vi har på den positionen.

Donnys prestationer i Eredivisie och i Europa har varit utmärkta de senaste åren och vi ser alla fram emot att arbeta med honom.

Kort om spelaren Donny van de Beek

Van de Beek är en central mittfältare som beskrivs som en oerhört smart spelare, med en riktigt bra blick för spelet, starkt passningsspel och en förmåga att hitta ytor mellan motståndarnas lagdelar.

Han är skolad i Ajax och behärskar att spela såväl som en nummer 6, nummer 8 men också rollen som nummer 10. För att vara en central mittfältare gör han också förhållandevis många mål, 40 stycken för Ajax de tre senaste säsongerna närmare bestämt. En 18 månader gammal analys från totalfootballanalysis säger dock att målskyttet är något han kan utveckla, då hans målskörd är förhållandevis hög för att han ofta tar sig till bra positioner, men att hans avslutande kan utvecklas. Samma analys liknar honom vid Andres Iniesta i spelstil.

Faktaruta

Namn: Donny van de Beek
Status:
Klar för Manchester United
Kontrakt: 5 år
Övergångssumma: 39 miljoner euro + 5 miljoner i eventuella bonusar (enligt Ajax officiella hemsida)
Född: Den 18 april 1997 i Nijkerkerveen, Holland
Position: Central mittfältare
Längd: 184 cm
Tidigare klubbar: Ajax (2015-20), 118 ligamatcher/28 mål
Landslag: Holland, 10 landskamper/0 mål, 3 U21-landskamper/1 mål
Meriter: Europa League-tvåa 2016/17, holländsk ligamästare 2018/19, holländsk cupmästare 2018/19, nominerad till Ballon d’Or 2019 (slutade på plats 28)