Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Ona Batlle, Ivana Fuso och Lucy Staniforth

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League
Klubblagssäsongen är tillbaka. Imorgon är det premiär för Manchester Uniteds damlag. Uppgiften torde sporra, då det är de engelska mästarna Chelsea som gästar Leigh Sports Village. Inför säsongen har huvudtränare Casey Stoney förstärkt sin trupp med tre spelare, i form av Ona Batlle, Ivana Fuso och Lucy Staniforth. I den här artikeln ska vi bekanta oss med nyförvärven.

Ona Batlle

Från Spanien ansluter ytterbacken Ona Batlle. Nyss fyllda 21 år kommer Batlle närmast från två säsonger i Levante. Hon är månne bäst som högerback men under försäsongen förefaller det vara så att hon primärt har använts som vänsterback. Många såg nog framför sig att Batlle och Lotta Ökvist skulle bomba framåt på varsin kant men nu ser det ut som att vi får nöja oss med en av dem i startelvan. Trist för svensk del, då det mesta tyder på att Batlle blir lagets bästa ytterback.

Ona Batlle Pascual kommer från Katalonien. Sommaren 1999 föddes hon i den katalanska kommunen Vilassar de Mar. Tidigt en stortalang hämtades Batlle 2011 till Barcelonas akademi efter att ha imponerat i det katalanska U12-landslaget. Batlle jobbade sig uppåt i hierarkin och i november 2016 figurerade hon för första gången i a-laget, då hon var oanvänd avbytare i Champions League-matchen mot Twente.

Någon debut blev det emellertid inte. Sommaren 2017 satsade Barcelona på profilerade värvningar, vilket resulterade i att en uppsjö talanger lämnade klubben. En av dessa Ona Batlle, som sugen på seniorfotboll packade väskan för Madrid. Ny klubbadress blev Madrid CFF, nykomlingar i högstadivisionen. Batlle debuterade som inhoppare i säsongens första ligamatch och slog sig snabbt in i startelvan.

Det blev bara ett år i Madrid innan Batlle packade väskan igen. Nu bar det av till Valencia och Levante. Debuten skulle emellertid dröja, då hon blev skadad under U20-VM. Först i december var hon tillgänglig för spel och då var vägen till startelvan kort. Hon var snart en given startspelare i ett Levante som två år i rad slutade tre i ligan, bakom giganterna Atlético Madrid och Barcelona.

När Batlles tvåårskontrakt löpte ut sommaren 2020 aviserade hon att hon skulle lämna Levante. En flytt inom Spanien var nära nog omöjlig till följd av ett regelverk som gjorde inhemska talanger orimligt dyra. Det hela var föremål för rättegång men Batlle var inte villig att vänta på utgången och valde istället att signera för Manchester United.

Fortfarande ung är Ona Batlle ändå en mycket erfaren fotbollsspelare. Förutom tre säsonger i spanska ligan har hon också gjort fem landskamper för Spanien. Innan hon blev a-landslagsspelare samlade Batlle medaljer från ungdomsmästerskap. När Spanien vann U19-EM 2017 belönades hon med en plats i turneringens lag. Det EM-guldet var hennes andra, 2015 var hon med och vann U17-EM. Ett år senare blev det silver i U17-EM och brons i U17-VM. En ny silvermedalj blev det i U20-VM 2018, men Batlles deltagande tog slut redan i den första gruppspelsmatchen, då hon blev skadad.

Ona Batlle är en modernt skolad ytterback som har sina största styrkor i det offensiva spelet. Hon är bäst till höger men kan spela på båda kanterna. Batlle är snabb, bra med bollen – hon kan dribbla och passa – och bekväm under press. Defensivt är hon aggressiv, ibland överdrivet så, då hon har en förmåga att komma fel i tacklingar.

Ona Batlle

Namn: Ona Batlle Pascual
Född: 1999-06-10, i Vilassar de Mar, Spanien
Längd: 165 cm
Position: ytterback
Till United: 2020-07-13, från Levante
Andra klubbar:

 • Barcelona [ESP] (2016-2017, 0/0)
 • Madrid CFF [ESP] (2017-2018, 28/0)
 • Levante [ESP] (2018-2020, 39/3)
Landslag: 5 landskamper/0 mål

Ivana Fuso

En sprudlande karaktär är den unga anfallaren Ivana Fuso (19) en potentiell publikfavorit. Hon är en mångsidig offensiv spelare som har ett kraftfullt skott och är bra en mot en.

Lagkapten för det tyska U19-landslaget hämtas Fuso från schweiziska Basel. Huruvida hon har en framtid som tysk a-landslagsspelare är emellertid ovisst. Fuso har nämligen brasilianskt ursprung och därför möjligheten att välja spel för Brasilien.

Ja, inte bara ursprung i Brasilien. Hon är född där, i storstaden Salvador på östkusten våren 2001. Exakt när och varför hon flyttade till Tyskland har jag inte lyckats reda ut. Klart är hur som helst att hon spelade för SV Böblingen i de tidiga tonåren och att hon sedan, sommaren 2016, flyttade till Freiburgs akademi.

Efter 16 mål på 17 matcher i juniorlaget blev Fuso uppflyttad till Freiburg II, som spelade i den tyska andradivisionen. Seniordebuten avklarades i september 2017 och ett halvår senare fick hon även debutera i a-laget i Bundesliga.

Säsongen 2018/19 blev speltiden emellertid bara sporadisk och sommaren 2019 flyttade Fuso till Basel. I Schweiz hade hon gjort 7 mål på 15 matcher när säsongen avbröts. I juli signerade hon så för Manchester United.

Ivana Fuso gjorde sin första landskamp i det tyska U15-landslaget, där hon i oktober 2014 sköt det oerhört viktiga 5-0-målet när Skottland besegrades med 13-0. Sedan dess har Fuso varit ett givet inslag i sitt ungdomslandslag. Totalt står hon noterad för 26 mål 49 landskamper från U15 till U19. För ett par år sedan var hon lagkapten när Tyskland blev tvåa i U17-EM.

Ivana Fuso

Namn: Ivana Fuso
Född: 2001-03-12, i Salvador, Bahia, Brasilien
Nationalitet: Tyskland
Längd: 164 cm
Position: anfallare, offensiv mittfältare
Till United: 2020-07-14, från Basel
Andra klubbar:

 • Freiburg [GER] (2017-2019, 3/0)
 • ¤ Freiburg II [GER] (2017-2018, 10/3)
 • Basel [SUI] (2019-2020, 13/6)
Landslag: inga a-landskamper, 49 matcher/26 mål för Tysklands U15-U19

Lucy Staniforth

Sommarens mest etablerade nyförvärv – åtminstone hittills, det ryktas ihärdigt om Tobin Heath och Christen Press – är ändå Lucy Staniforth. Den offensiva mittfältaren från York har gjort 2 mål på 16 landskamper för England. Medan Batlle och Fuso bara är i början av karriären så ska Staniforth, 27 år gammal, nu vara i sina bästa år.

Lucy Staniforth har spelat seniorfotboll sedan 2008, då hon slog sig in i Sunderland. Bara 16 år gammal var den framtida Unitedspelaren starkt bidragande till att Sunderland vann den norra serien i den dåvarande andradivisionen. Laget tog sig också till final i FA-cupen, där Arsenal blev för svåra.

Trots en fin femteplats i högstadivisionen 2010 fanns det ingen plats för Sunderland när FA startade Women’s Super League 2011. Staniforth flyttade då till Lincoln Ladies, där hon startade varenda match under debutsäsongen.

Efter två säsonger i Lincoln flyttade Staniforth igen, nu till Bristol City. Det började bra och Staniforth hjälpte sin nya klubb att gå till final i FA-cupen. Men inte nog med att det där blev en ny förlust mot Arsenal, Staniforth drabbades dessutom av en allvarlig knäskada.

Trots skadan värvades hon av de engelska mästarna Liverpool. Debutsäsongen skulle emellertid ta slut redan under försäsongen, då hon blev knäskadad igen, nu i det andra knät. På två år spelade hon bara tre ligamatcher.

Under andra året (damligan spelades vår-höst på den här tiden) i Liverpool fick hon en del speltid. Men 2016 blev det ändå en flytt tillbaka till Sunderland. Sommaren 2017 fick hon ta över kaptensbindeln i klubben och hon utsågs till årets spelare i klubben.

Karriären fortsatte sedan med två säsonger i Birmingham innan hon signerade för Manchester United.

Lucy Staniforth har förutom a-landslaget representerat Englands U17, U19, U20 och U23. Hon blev målskytt i kvartsfinalen i U17-VM 2008, där England till slut blev fyra. Hon a-landslagsdebuterade hösten 2018. När England vann SheBelieves Cup 2019 öppnade Staniforth målskyttet i segern mot Japan. Hon var sedan med i truppen när England blev fyra i VM, även om speltiden begränsades till tolv minuter.

Den nya Unitedspelaren spelar normalt sett som offensiv mittfältare. De senaste åren har Staniforth kommit igång med målskyttet. Hon är en kreativ passningsspelare som gillar att fylla på i offensivt straffområde.

Lucy Staniforth

Namn: Lucy Elizabeth Staniforth
Född: 1992-10-02, i York, England
Längd: 166 cm
Position: offensiv mittfältare
Till United: 2020-07-09, från Birmingham City
Andra klubbar:

 • Sunderland (2007-2010^)
 • Lincoln Ladies (2010-2012, 28/6)
 • Bristol City (2012-2014, 3/1)
 • Liverpool (2014-2015, 11/0)
 • Sunderland (2016-2018, 37/4)
 • Birmingham City (2018-2020, 29/3)
Landslag: 12 landskamper/2 mål

Tyvärr får vi vänta på att se Fuso och Staniforth i spel. De båda har nämligen dragit på sig skador under försäsongen. Någon information om när de kan vara tillbaka i spel har vi inte fått. (Staniforth hade oavsett inte varit aktuell mot Chelsea, då hon är avstängd efter en utvisning i våras.)