Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Greenwood hade behövt vila

Imorgon smäller det. Premier League är tillbaka på riktigt i och med att Manchester United spelar sin första match för säsongen, och idag har vi följt Ole Gunnar Solskjaers presskonferens inför matchen. Han fick prata mycket om sitt hittills enda nyförvärv, om missnöje på sociala medier (mer om det längre ner i nyhetssvepet också), Harry Maguire, Mason Greenwood, Paul Pogba, Luke Shaw, målvakterna, transfers och en hel del annat.

Solskjaers presskonferens

Ja det var alltså en hel del olika saker som togs upp. Vi noterar att det som vanligt bara är första halvan av presskonferensen som släpptes nu, den andra kommer vi rapportera om i morgondagens matchdagsblogg.

 • Första frågan handlade om Donny van de Beek, hur han kommit in i klubben och om vi kommer få se honom imorgon. Solskjaer sa här att Van de Beek kommit in i klubben oerhört väl, och följda upp med en lång radda lovord om holländaren. “Han är en otrolig kille, bra personlighet, kommer in med mycket energi och ett stort leende varje dag. Och han spelade bra mot Aston Villa, så ni kommer troligen få se honom [imorgon] men jag kommer så klart inte ge er laget idag.”
 • Vad skulle vara en lyckad säsong i år efter förra året? “Vi kan gå in med självförtroende, efter slutet av förra säsongen. Det visade vad vi kan. Så klart måste vi… vi har utvecklats under säsongen och vi måste fortsätta utvecklas. Vi har visat potentialen. Vi måste ha mer jämnhet så klart, men jag tror att med ett års mer erfarenhet borde se mer av det. Som grupp vill jag inte säga vad de inte kan göra, jag tror de kan gå så långt som de själva vill.”
 • Även om klubben utvecklats finns det mycket missnöje på sociala medier, förstår du frustrationen över att ni bara värvat Donny och har du ett budskap till fansen? “Fans kommer alltid vilja ha det bästa möjliga Manchester United-laget, och det är den passionen klubben vill ha. Och med historien vi har kan man titta tillbaka 10-20 åren på de bra spelare klubben haft och för mig tror jag, att gå framåt behöver vi… Sen Sir Alex lämnade har vi snittat en femteplats i ligan. Förra säsongen kom vi trea vilket var ett stort steg framåt, jag tror alla såg lagets utveckling under säsongen. Bruno [Fernandes] kom in, Harry [Maguire] som kapten visade verkligen ledarförmåga på och av planen, Aaron [Wan-Bissaka] gjorde det bra. Så, så klart vill vi ta ytterligare ett kliv framåt, vi vill utvecklas, och vi kan gå in i säsongen med självförtroende. Men vi försöker alltid ge gruppen en boost, och jobbar på det.”
 • Gällande Maguire, kaptensbindeln och hur han mår. Här svarade Solskjaer att det som hände i Grekland så klart kommer finnas med i bakhuvudet på Maguire, men att han tror att Maguire kommer sätta det åt sidan och fokusera på fotbollen då han har en stark karaktär. Men man kommer så klart få se vad som händer då man inte kan veta hur människor reagerar, men hittills har mittbacken tränat bra och varit fokuserad. Så förhoppningsvis fortsätter det.
 • Mason Greenwood togs så klart upp, och om Solskjaer pratat med honom efter vad som hände på Island och hans ansvar. Här visade Solskjaer ett ganska tydligt missnöje mot att Greenwood blev uttagen till landslaget nu i augusti, utan att överdriva orden. “Så klart pratar jag med Mason, och jag har pratat med Mason. Vad vi pratar om och diskuterar kommer så klart stanna mellan oss. Killen (Solskjaer använder ordet “kid”) hade en fantastisk säsong, han har precis slagit igenom. Jag, klubben och personalen har jobbat väldigt hårt för när han skall få tillräckligt med speltid, när han skall exponeras för media. Sen kommer vi till slutet av säsongen, och vi har mindre än två veckors ledigt, och han blir uttagen i landslaget. Jag måste vara ärlig och säga att jag försökte mitt bästa för att ge honom vila i somras, klubben frågade specifikt att han inte skulle [bli uttagen], och vi påpekade att han behövde vila, han behövde det mentalt och fysiskt efter den säsongen. Men det första som hände var; 1, han blev uttagen; 2, han sitter mitt där i pressen. Vi har gjort vad vi kan för att skydda honom, och jag kommer fortsätta hjälpa honom. Jag vet att när han kommer in i rutinerna i klubben igen kommer han vara okej.”
 • Senare fick han också frågan om Greenwood kommer finnas tillgänglig imorgon. Svaret där var ett solklart ja. Han tränade själv ett litet tag tills covidtesterna kom tillbaka, men nu är han en del av gruppen. “Han är en stor del av gruppen, det är här han känner sig hemma och kanske inte komfortabel då vi utmanar honom, vi har folk som ser efter honom, vi hade en plan för honom hela säsongen som jag tycker gick väldigt bra. Men han behövde vila. Jag ser intervjun han gjorde för FA, där han pratar om att titta kanske tillbaka på säsongen när den är över, och då är det hans första dag på hans nya säsong. Så vi måste förstå att det finns en 18-årig kille (igen, “kid”) där som behöver hanteras.”
 • Gällande transfers. Kommer det värvas mer, och hur är situationen med Jadon Sancho? Har sa Solskjaer igenom att han är oerhört nöjd med Donny, och så klart sa han också att han givetvis inte kan prata om andra klubbars spelare utav respekt, så han kan inte spekulera. Gällande om någon annan kommer värvas in lät han ganska tveksam. “Vi förstår att för att nå längre behöver vi; 1, utveckla det vi har, 2, vi tittar också på att förstärka utifrån, så klart gör vi det. Men vi får vänta och se om vi kan kan få in någon mer. Jag har varit i dialog med klubben så klart, vi diskuterar alltid. Och förhoppningsvis, nej, lås oss  se om vi kan få in någon mer.”
 • Om målvaktssituationen och hur han kommer kunna hålla De Gea och Henderson i samma trupp. Så klart svarade Solskjaer inte på vem som kommer spela, han pratade istället om att målvaktsträninigen har varit fantastisk att se. av högsta möjliga kvalitet. Målvaktstränarna njuter av att jobba med spelarna, Solskjaer själv tittar på dem när de går in till match och en del saker de gör är helt fantastiskt säger han. “Det kommer bli en intressant sak för många att följa.” Solskjaer avslutade med att berätta att Sergio Romero inte är tillbaka än då han fick extra tid med sin familj.
 • Om Luke Shaw och Paul Pogba är redo, och hur får du in Pogba, Bruno och Van de Beek i samma startelva. “Så klart de kan starta ihop, men vi har också Scott McTominay, Fred och Nemanja Matic på mittfältet. Det handlar inte bara om elva eller tre spelare i en fotbollstrupp. Så jag är säker på att vi kommer få se dem tillsammans, jag säger inte om det blir imorgon eller inte. Men ja, både Luke och Paul är tillgängliga för hur länge vi behöver dem.
 • Sista frågan handlade återigen om Van de Beek, som har sagt att Solskjaer noterade honom redan 2015 då Ajax mötte Molde som Solskjaer då tränade. “Det var hans första mål för Ajax, mot Molde i en Europa League-match. Vi hade inte riktigt förberett oss för honom så mycket i den matchen, då han var en av de unga som kom upp. Men jag noterade honom och reagerade på hur han gjorde målet. Suverän timing, kom in i boxen och nickade, kom över min mittback och gjorde mål med en nick och de skallade ihop, så det var mycket blod som rann ner för hans ansikte. Jag såg en modig kille men jag såg också någon som var smart med sina rörelser, och det var så han fortsatte sin karriär i Ajax, han har utvecklats och utvecklats. Man kan se hans entusiasm för fotboll, men också för ytor och ytor i boxen, och jag tycker att vi behövde addera mål från mittfältet, och han är en av de som kommer oss penetrerande löpningar, löpningar in bakom och smarta rörelser så han är ett bra tillskott till truppen.”

Du ser presskonferensen här.

Skadeuppdatering

Till Uniteds hemsida har Solskjaer bekräftat att Phil Jones och Axel Tuanzebe fortfarande saknas inför matchen imorgon. Gällande Jones säger han inte så mycket om det, men om Tuanzebe får vi veta att han är ute och tränar på gräs i alla fall. Utöver det rapporteras inga skador

I samma artikel säger Solskjaer att Teden Mengi förmodligen kommer få göra en del U23-matcher under säsongen, men att han tillhör A-truppen. Han har varit briljant, men behöver regelbundna matcher enligt Solskjaer.

Gällande spelarnas fysiska status bekräftar han att den är olika, så de måste vara smarta när spelare skall spela. Den första perioden fram till nästa landslagsuppehåll är vikig säger han. Han avslutar med att säga att de är så redo de kan bli, men att det varit en konstig försäsong.

Uniteds ledning frustrerad över negativitet

I övriga nyheter från dagen kan vi rapportera om att Manchester Uniteds ledning är frustrerad över att sociala medier, och då i synnerhet Twitter, skapar en negativitet kring lagets start i Premier League. Detta rapporterar ESPN.

Klubben skall vara förvånad över twitterinlägg om att United “missade” att värva Sergio Reguilon och Gareth Bale, när det i själva verket var så att klubben valde att inte gå vidare med Reguilon på grund av Real Madrids krav på en återköpsklausul, och gällande Bale skall intresset kraftigt ha överdrivits av representanter från Bales sida.

United har uppenbarligen börjat bry sig om hur klubben uppfattas på sociala medier, och enligt ledningen har “virvelvinden onlie gällande transfers tillsammans med att andra klubbar och agenter använder Uniteds namn för att skapa uppståndelse kring en spelare gjort att värvningsteamet hamnar i dåligt ljus, och då i synnerhet Woodwards förmåga att ordna övergångar, vilket alltså frustrerar klubbledningen.

Dammatcher bekräftade

Från damerna har vi vi fått tre matcher bekräftade. Det är följande matcher som nu fått tid och datum:

 • Söndag 4 oktober: Brighton hemma klockan 13.00 svensk tid.
 • Lördag 10 oktober: Tottenham borta 13.30 svensk tid.
 • Söndag 18 oktober: West Ham borta, 16.00 svensk tid.

Ismaila Sarr

Vi avslutar fredagsmorgonens nyheter med ett litet sillyrykte. Enligt Independents Miguel Delaney skall United se senegalesen Ismaila Sarr som ett potentiellt alternativ om man inte får loss Jadon Sancho.

Sarr tillhör sedan förra sommaren Watford. På 28 matcher (varav majoriteten startades från högerkanten) gjorde han 5 mål och 6 framspelningar i Premier League förra säsongen, men kunde inte hjälpa Watford att hålla sig kvar. Han saknades också i Watfords första match i årets Championship.

Enligt Delaney skall initiala kontakter ha tagits, och det rapporteras om en övergångssumma på runt 30 miljoner pund. Han skriver också om intresse från Liverpool, men de skall ha svårt att få fram pengarna.

Res med oss till Manchester!