Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Taktisk analys inför Tottenham

Idag klockan 17.30 är det avspark. Manchester United står inför sin tredje match denna säsong i PL, och på andra sidan står Tottenham, med vår förre tränare Jose Mourinho i spetsen. Här är veckans taktiska analys.

Brighton – Manchester United

Manchester United spelade förra helgen mot Brighton där man satte avgörandet på matchens sista spark (bokstavligen talat). Själv blev jag ganska nöjd med att min taktiska analys av vilka ytor Brighton skulle nyttja satt som en smäck. Jag blev desto mer besviken på Manchester Uniteds insats. Också för att det var en så tydlig spelide, så Uniteds team borde ha kunnat löst denna analys, men ändå så var man så otroligt sårbara i dessa ytor.

Spelet såg ut att inte alls sitta, det var livlöst och idéfattigt. Vad var det egentligen som man gjorde fel och vad måste man göra bättre mot Tottenham? Jag har hittat två punkter som är värda att ta med sig, saker som behöver förbättras för att man ska få med sig alla tre pinnar.

Presspelet

Presspelet existerade inte mot Brighton. Allt som oftast, alltså i princip jämnt, fick Brighton kliva upp genom lagdelarna ohotade. Martial, Rashford, Bruno Fernandes etc slarvade återigen hela första halvleken igenom i stort sett, och blev aningen bättre i andra halvlek.

Här ovan är en bild som visar på just det jag menar. Man gick in med förståelsen om att Brighton skulle pressa och försöka kontra sig fram till lägen, men det behövdes inte när det ser ut såhär. Det hade varit enkelt här för Bruno Fernandes (gulmarkerad), att pressa bollhållaren i en vinkel för att blockera passningsvägen in till Lallana. Martial hade kunnat flytta ner tre meter och dödat passningsalternativet hemåt, medan då Matic hade kunnat ta ett steg till höger för att döda passningsalternativet framåt helt.

David De Gea skrek vid flera tillfällen på sina lagkamrater, för brister och för avsaknad av intresse i försvarsarbetet. Detta är ett av scenariona när Pogba står och tittar på, Bruno lika så. Glappet mellan Lindelöf och Maguire är alldeles för stort där Victor skulle ha flyttat in och Paul skulle ha klivit ner i Victors utgångsposition. Detta var problematiken matchen igenom i stort sett.

När man sedan tog ledningen (helt oförtjänt kan tyckas) så slängde man in Eric Bailly för att stänga matchen, men också för att stänga igen den där ytan som uppstod. Det krävdes alltså tre man för att stänga ytorna, men lite mer ansvarstagande mittbackarna mellan och mer initiativ från Paul Pogba hade räckt för att lösa den situationen bra mycket tidigare.

Försvarsspelet

Jag vet inte hur många gånger man behöver poängtera bristerna i Manchester United försvar. Allt som oftast så är det Victor Lindelöf som hängs ut för de stora misstagen. Vad är det då som räddar Harry Maguire från detta, jo mot Brighton var det stolparna och ribban. Vad baserar jag detta på undrar du? Vänta så ska jag visa dig en bild.

Se bara på denna bild, så mycket misstag i ett och samma foto. Bollen går förövrigt ut till Solly March (snubben med blå ring runt sig) som sedan prickar stolpen för fjärde gången för Brighton. Harry Maguire ska leda backlinjen och ge direktiv, men han ger noll indikation till Wan-Bissaka om att flytta ut, han står helt fel i position sett till vart spelaren befinner sig. Maguire står i detta läge i Victors skugga, vad är det för understöd?

Luke Shaw är på söndagstur och står tom utanför straffområdet i ett anfall som sker på “hans” del av planen. Han gör heller ingen insats av att faktiskt sätta fart och göra hemjobbet ordentligt.

Vi avslutar med denna bild, det kräver inte ens några ord. Maguire styr fortfarande inte sin backlinje, Wan-Bissaka är helt vilsen, Bruno sätter ingen press. Det är alltså sju stycken Manchester United-spelare mot två stycken Brightonspelare i denna situation, trots detta så får Brighton ett läge att avsluta. Skandal!

Jose Mourinho är ett taktiskt geni (oavsett vad man tycker om hans insats i Manchester United och så vidare så talar hans karriär för sig själv). En av hans många riktigt vassa egenskaper är att nyttja motståndarnas svagheter, det är nog hans vassaste faktiskt. Så Tottenham kommer säkert att försöka utnyttja varenda liten del av detta. Om inställningen, attityden och positionsspelet är som det var mot Brighton, då kan inte ens stolparna rädda oss.

Res med oss till Manchester!