Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Farväl Chris ”Mike” Smalling

Byggandet av en ny trupp fortsätter, ut genom dörrarna på Carrington lämnar Chris Smalling. Man kan diskutera huruvida, det är rätt att Chris är den som lämnar. Då spelare som Phil Jones & Marcos Rojo kvar i truppen. Önskan om att lämna Manchester United, blev denna säsong för stor. Men personen Chris Smalling förtjänar all framgång som må komma hans väg, det råder det inga tvivel om.

När Chris Smalling klev in i Manchester Uniteds omklädningsrum för första gången var det en helt annan mentalitet, där spelare som tex Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Ryan Giggs, Paul Scholes, Edwin van der Sar ockuperade platser i omklädningsrummet.

Man kan ibland fundera över hur det hade sett ut om Sir Alex inte hade avslutat karriären. Det var väl ändå egentligen ganska givet, att Chris skulle få lära av spelare som Rio och Vidic. Personlighetsmässigt passade han in, styrde och ställde ofta i backlinjen under tex Van Gaal.

Hur lätt är det att ersätta någon ur just den försvarsduo, som många anser vara en av den bästa någonsin i Premier League. Man ska också se till det partnerskap som Chris Smalling hade, där Phil Jones är en av dessa spelare. Manchester United har under lång tid, försökt bygga det där starka försvaret igen. Har man nått dit eller inte? Kan det vara så enkelt att försvarare inte längre kommer med samma egenskaper som förr.

Chris Smalling är i högsta grad en försvarare av den gamla skolan, inte vidare värst bra på fötterna. Men en riktig krigare i varje duell och närkamp. Man kan bara se tillbaka till när man själv spelade fotboll, man kan lätt konstatera att de spelarna man kommer ihåg är dom som slet och krigade mest. För mig fastnar dessa spelare i minnet och jag minns dom än, över tio år senare.

Embed from Getty Images

Chris Smalling hängde dock aldrig med i skiftet, att bli en modern mittback. En spelare som under Sir Alex Fergusons tid inte var direkt uthängd, där man såg en spelare som hade potential att utvecklas. Åren innan Sir Alex avsked så var det spelare som fick kritik absolut, som inte var tillräckligt bra. Men man hade tron på den tränare som lett Manchester United in i finrummet.

In kom sedan helt nya tränare, olika filosofier och ett dna som raserades. Manchester United var inte vad det en gång var. Personligheterna som stärkte &  den miljö som var ingjuten i väggarna i det där omklädningsrummet försvann lite och lite i taget.

”Mike” Smalling blev kvittot på hur fans krävde ändring och förbättring. Han blev hårt kritiserad för sitt försvarsspel, sina misstag och sina kunskaper som fotbollsspelare. Louis Van Gaal påstod att ”Mike” var korkad. Frågan är ju vem som är korkad egentligen, som inte kommer ihåg namnet på sin egen spelare. Detta är hur och i slutändan hur han behandlades av såväl tränare som supportrar, där flera krävde hans huvud på ett fat.

Jag var själv en av dom som var väldigt kritisk mot honom och hans insatser, där jag bedömde honom från hur försvaret såg ut tidigare år. Det är med mer eftertanke som jag insett att Chris aldrig fick aldrig den perfekta partnern där; Phil Jones, Daley Blind och Marcos Rojo med flera avlöste som mittbackskollega.

Embed from Getty Images

Nu när han inte längre är en Manchester United spelare kan vi lätt konstatera att problemen ligger mycket djupare än att folk raljerar över hans vara eller icke vara. Där uteblivna värvningar, tränarbyten och snack om åter tränarbyte symboliserar ett nutida Manchester United. Då väljer jag att sticka ut hakan lite. Jag hade valt Chris Smalling före Harry Maguire. Där sistnämnda ser ut att tro att låten Chariots of Fire spelas i bakgrunden vid varje löpning han tar i hemjobbet.

Man såg i Chris skrik när han fullbordade vändningen och tystade titeljagande Manchester City att han brinner för klubben. Han vet vad det betyder att vara en Manchester United spelare, trots så många olika turer av tränare, nedbrytning av klubbens DNA. Den nya ledningskonstellationen som drivit ner föreningen till botten. Chris kanske inte var den bästa av spelare, men han skriker Manchester United och har dess dna i sitt blod. Den naturliga ledaren.

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer pratar högt om sin vision för klubben, att man är kämpar på och vill dit Manchester United en gång var. Med Chris Smallings avsked så blir det en spelare mindre som faktiskt vet vad det betyder på riktigt. Jag väljer att minnas honom för den vinnarskalle han är, sättet han och Lindelöf låste försvaret mot PSG borta och fullbordade vändningen som gjorde att Ole kunde åka med tåget vidare. Hur varm och down to earth personen Chris Smalling faktiskt verkar vara.

Han är Manchester United rakt igenom och när vi nu ropade på honom för hjälp så orkade han inte längre. Det är vi som har förbrukat den möjligheten och tagit den kraften ifrån honom. Nu önskar jag honom all lycka och jag vet att Roma kommer ta hand om honom. Där är han en ledare, folk skriker hans namn på flygplatsen. Det är han så värd.

Arrivederci Chris Smalling, Arrivederci.