Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Revolution i engelsk fotboll; De Gea höll nollan; Grattis, Sir Bobby!

Embed from Getty Images

Huvudnyheten i söndagens svep är det så kallade “Project Big Picture” i engelsk fotboll. Ett projekt som, om det går i lås, kommer förändra den engelska fotbollen på en rad punkter, bland annat att kapa antalet lag i Premier League från 20 till 18. Detta blandas med en del smånyheter, såsom att Ashley Young testats positivt för Covid-19, till exempel…

Idag passar vi även på att gratulera en av klubbens främste profiler genom tiderna på födelsedagen.

Revolution på gång?

Som nämnt i ingressen ligger ett nytt projekt på bordet vad gäller den engelska ligafotbollens framtid. Drivande i detta är framför allt två klubbar: Manchester United och Liverpool. Drivande i frågan ska framför allt Liverpools ägare, Fenway Sports Group (FSG) vara.

Enligt uppgifter som The Telegraph har kommit över sägs klubbarna ha arbetat fram ett projekt vid namn “Project Big Picture”, som kan komma att förändra inte bara Premier League utan även ligorna under samt damserierna.

Vad gäller ligafotbollen på herrsidan innebär förslaget, rent konkret, att makten framför allt kommer ligga hos de nio klubbar som varit i Premier League längst, dessa inkluderar “topp sex-klubbarna” plus Everton, Southampton, och West Ham. I och med detta kommer man delvis slopa den demokratiska aspekten gällande röstningar där varje lag, just nu, har en röst i frågor som rör ligan. Rent ekonomiskt ska dock inte bjässarna bli förfördelade, uppger man.

Man uppges även vilja begränsa antalet platser i Premier League från 20 lag till 18. I The Championship, League One, och League Two vill man även där kapa uppdelningen och sätta 24 lag i respektive liga.

Samtalen om “Project Big Picture” påbörjades redan 2017 men har nu intensifierats på grund av coronapandemin. Många klubbar är nu i ekonomiska svårigheter på grund av virusets konsekvenser och ett förslag ska därför vara ett slags krispaket till FA på £100 miljoner som kommer gå till damfotbollen, så kallade “non-leagues”, samt till organisationer på gräsrotsnivå.

Här nedan presenteras ett axplock av de ytterligare förslag som finns i projektet:

  • 25% av Premier League-lagens kombinerade intäkter ska gå till Football-League-klubbarna (The Championship, League One, och League Two).
  • Ny regler gällande den ekonomiska fördelningen av TV-avtal.
  • 6% av Premier League-klubbarnas intäkter ska täcka kostnader för att förbättra arenorna i de fyra högsta ligorna.
  • Slopande av Community Shield och Ligacupen.
  • En egen, oberoende, damliga.
  • Senarelagd start av Premier League (senare i augusti, alltså).

De Gea höll nollan

Eftersom det inte var särskilt många Unitedspelare som representerade sina landslag under gårdagen, utgick gårdagens rapport. Vi kan i alla fall meddela att David De Gea stod mellan stolparna för sitt Spanien som hemmaslog Schweiz med 1-0 i sin Nations League-grupp. Målskytt för spanjorerna blev Mikel Oyarzabal.

Spanien leder sin grupp på sju poäng, med Tyskland bakom sig på fem.

Grattis, Sir Bobby!

Denna man behöver inte någon större presentation. Alla vet vem han är, och idag passar vi på att gratulera en av klubbens störste någonsin på 83-årsdagen. Grattis, Sir Bobby Charlton!

Young coronapositiv

I en tidigare version angavs att Ashley Young är utlånad till Inter.

Till sist konstaterar vi att Ashley Young, nuförtiden i Inter, har testats positivt för Covid-19.