Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Alex Telles

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League
Efter ett transferfönster som till stor del präglades av inaktivitet gjorde till slut Manchester United klart med inte mindre än fyra nyförvärv på deadline day. Ett av dessa blev Alex Telles från Porto, en offensiv vänsterback som varit lite av en poängmaskin nere i Portugal. Värvningen ses därför på många håll som en bra och intressant sådan, just eftersom United, under väldigt många år, saknat poängspelare på ytterbackspositionerna.

Att komma till en så prestigefylld klubb som Manchester United är en stor ära. Du måste jobba hårt för att få den här möjligheten i din karriär och nu är det min tur. Jag lovar att jag kommer ge mitt yttersta för att lyckas här.

Alex Telles första ord om flytten till Manchester United


Biografi

För att ta avstamp i Alex Telles liv kräver det att vi tar oss över Atlanten och in i Brasilien när det endast återstår ett par veckor kvar av året 1992. Den 15 december, i staden Caxias do Sul, några mil norr om Porto Alegre, föddes nämligen Alex Nicolao Telles. Föräldrarna, José och Claudete samt hans äldre syster, Moreso, såg till att han växte upp i ett tryggt hem med mycket kärlek runtomkring sig. Kanske var han till och med lite bortskämd då det sägs att han ofta fick godis och leksaker av sina nära och kära.

Det var framför allt till systern Moreso han hade ett extra starkt band. Hon var nästan överbeskyddande och gjorde allt i sin makt för att hålla de elaka barnen borta från sin broder.

Alex beskrevs som en energisk kille när han var ung och hans kompisar tycktes, bokstavligen, haft svårt att få fatt i honom. Det kunde också ha att göra med att han var väldigt kvick i benen, något som skulle visa sig göra nytta när han upptäckte fotbollen. Intresset kom successivt efter att ha sett sina vänner spela fotboll på gatan. Vid åtta års ålder blev det sedan definitivt att det var fotboll som var hans grej.

Allt spel på gatan i de unga åren gjorde till slut att han upptäcktes av Juventudes ungdomsverksamhet vid 14 års ålder. Något han framför allt såg till att utveckla under sin tid i ungdomslagen var den tekniska förmågan. Låter inte helt olikt en brasse, inte sant?

Men han lade givetvis ner ett hårt arbete i övrigt. Och det skulle löna sig. 2011 debuterade han nämligen för Juventudes A-lag mot São José, från Porto Alegre. Endast ett år senare skulle dock karriären ta fart på riktigt. Gremio, från högstaligan, hade nu fått nys om Telles och tack vare ett samarbete klubbarna emellan.

Embed from Getty Images

Efter att ha spelat sig in i laget och gjort vänsterbacksplatsen till sin blev det snart ganska uppenbart att Telles inte bara sågs som en av Brasiliens mest lovande ytterbackar, utan det hade även börjats surra om hans namn borta i Europa. Sejouren i Gremio skulle därför inte bli lång. I februari 2013 debuterade han för de blåsvarta (mot inga mindre än Internacional, stadsrivalen i Porto Alegre) och ett år senare, i januarifönstret, skrev han på för den turkiska storklubben Galatasaray.

Saker och ting började hända snabbt för, den där och då, 21-årige brassen. Ligaseger varvades med dubbla vinster i den inhemska cupen, och kanske störst av allt, spel i Champions League mot bland annat Chelsea och Arsenal. Hans insatser gick inte obemärkt förbi , vilket ledde till att Inter plockade in honom på ett säsongslån. Den erfarenheten blev en språngbräda till nästa steg i karriären. Och även om det rent kvalitativt kanske inte var ett steg uppåt, var det sannerligen ett steg som andades långsiktighet och utvecklingsmöjligheter.

Embed from Getty Images

Nästa klubbadress blev nämligen Porto. Här blev det, likt i Turkiet, en vana att slåss om, och samla på titlar. Representerar man dessutom ett av de tre stora lagen i Portugal vet vi av erfarenhet att det finns en uppsjö av talangfulla spelare med en hög inneboende potential. Telles är ett utmärkt exempel på det då han de tre senaste säsongerna blev uttagen i årets lag och under en säsong också framröstades till årets spelare i Porto.

Att Manchester United, tillsammans med en rad andra klubbar, fick upp ögonen för Telles är därför inte så konstigt. På Old Trafford har man saknat ett offensivt hot från ytterbacksplatsen under en längre tid och att man då knyter åt sig Telles, som stått för över 80 poäng (mål och assists, alla turneringar inkluderade) under sina fyra år i Portugal får ses som något väldigt spännande.

Alex Telles

Namn: Alex Nicolao Telles
Född: 1992-12-15, i Caxias do Sul, Brasilien
Längd: 181 cm
Position: vänsterback
Till United: 2020-10-05, från Porto, 13.610.000 pund [Variabel övergångssumma: £13.610.000 – £15.430.000.]
Titlar:

  • turkiska ligan (1): 2015
  • portugisiska ligan (2): 2018, 2020
  • turkiska cupen (2): 2014, 2015
  • portugisiska cupen (1): 2020
  • turkiska supercupen (1): 2015
  • portugisiska supercupen (1): 2018

Landslagskarriär

Trots att Telles kom till Europa och började göra sig ett namn på riktigt, dröjde det ända fram till mars 2019 innan landslagsdebuten kom. Då mötte Brasilien Panama i en vänskapsmatch, där slutresultatet skrevs till 1-1. Förvånande nog har 27-åringen endast representerat sitt land två gånger sedan dess, vilket var först när man VM-kvalade mot Bolivia och vann med klara 5-0. Telles befann sig på bänken större delen av matchen men fick ett inhopp med ungefär en kvart kvar att spela. Sedan fick han 20 minuter i 4-2-segern mot Peru.

Embed from Getty Images

Något som är värt att stanna upp vid när det kommer till Telles och landslag är att han tidigare hade möjlighet att välja mellan Brasilien och Italien. Hur kommer det sig, då? Jo, hans förfäder var nämligen av italiensk härkomst och således har han dubbla pass. Faktum är att hans hemstad, Caxias do Sul, grundades av italienska immigranter i slutet av 1800-talet, därav den kopplingen. 2016 uttryckte också Telles att han hade välkomnat spel i den europeiska fotbollsnationen istället. Men något samtal kom aldrig.

Koppling till Manchester United

Det må, å ena sidan, vara en långsökt koppling Telles har till Manchester United, men å den sidan andra är det troligtvis den enda. I detta fall är det nämligen Diogo Dalot. Portugisen är förvisso utlånad från United till AC Milan just nu, men innan 21-åringen hämtades in till klubben spelade han med Telles under en kortare sejour i Porto.

Det gick även lösa rykten med, vad vi får anta, låg substans som gjorde gällande att en bytesaffär skulle varit aktuell mellan United och Porto, där spelarna då skulle skickats i varsin riktning. Men ja, det var som sagt bara rykten.

Karriär

JuventudeMatcherMål
2011 [1]161
2012 [1]251
Totalt Juventude412
Grêmio [1]MatcherMål
2013511
GalatasarayMatcherMål
2013/1419 (2)1
2014/1532 (4)1
2015/163 (0)0
Totalt Galatasaray54 (6)2
InternzionaleMatcherMål
2015/1619 (3)0
PortoMatcherMål
2016/17451
2017/18454
2018/19536
2019/2045 (4)13
2020/2132
Totalt Porto191 (4)26
KlubblagMatcherMål
2011-2020356 (13)31
LandslagMatcherMål
Brasilien [2]1 (2)0

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Per 2020-10-14.

Spelarkaraktär

Vi har snuddat lite vid Telles egenskaper som spelare, men nu ska vi försöka bena ut lite mer detaljerat vad för typ han är och vad vi kan förvänta oss.

Först och främst är det en offensiv ytterback, vilket hans imponerade siffror indikerar. Med det sagt föredrar han alltså att ha en tämligen hög, men även bred, utgångsposition. Följaktligen innebär det att spelaren Telles kommer ha framför sig (vilket för det mesta antas bli Marcus Rashford) ofta kommer tillåtas att röra sig inåt i banan för att öppna upp vänsterflanken åt brassen, alternativt tillsammans kombinera sig fram. Även om Telles känns duglig vad gäller att sköta en kant nästintill på egen hand, kommer det ändå att krävas mer nu när det är dags för spel i Premier League. Samarbetet med vänsteryttern lär därför bli viktigt.

Vi har alltså att göra med en offensivt lagt ytterback, det klingar ju ganska bra med Manchester United har stått för genom åren. Osökt får det en att tänka på Patrice Evra i form av offensiv lust kombinerat med en Dennis Irwin-typ i form av en specialist från liggande boll. I Telles känns det som att det kan bli någon sorts blandning av detta. Eller vi kan åtminstone hoppas, i alla fall.

I Porto tog han ofta hand om fasta situationer tack vare sin giftiga vänsterfot. Många framspelningar har kommit genom precisa inlägg och målproduktionen kommer främst från elvameterspunkten. I United lär han inte lägga beslag på straffarna dock, då en viss Bruno Fernandes hittills satt varenda en slagit i den röda tröjan.

Om det är utropstecken vad gäller hans offensiva kvaliteter, är det kanske lite mer frågetecken kring de defensiva. Det är dock naturligt när man studerar ytterbackar i dagens fotboll. Man rankar sällan en ytterback beroende på hur duktigt han eller hon är i den defensiva skolningen. Med Telles kan vi dock få räkna med en spelare som är lite avvaktande i presspelet och låter sin motståndare ”ställa frågan” istället för tvärtom. Vidare kan tajmingen därför ibland svikta genom att värdera situationer fel, till exempel att gå upp i press vid fel tillfälle och försöka chansbryta.

Det som kommer rädda Telles är hursomhelst att han är relativt snabb, fysisk, och aggressiv. Det gör att han kommer ha möjlighet att ta sig tillbaka på rätt sida eller hinna ikapp sin motståndare, förhoppningsvis innan någon skada är skedd.

Nytt blod på vänsterbacksplatsen har de ropats på under en längre tid i United och nu står alltså Alex Telles redo att utmana. Av förklarliga skäl lär det därför kastas både en och två blickar extra mot vänsterflanken den kommande tiden.


Källor: Wikipedia, Transfermarkt, Breakingthelines, Manutd, Lifebogger,