Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Paris Saint-Germain 1–3

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

En poäng krävdes för att Manchester United skulle säkra avancemang till slutspelet i Champions League. Det såg länge bra ut. Men en oförmåga att förvalta de hundraprocentiga lägen som skapades resulterade istället i en otroligt tung förlust. 

Därför blir det nu en helt avgörande match i gruppspelets sista omgång nästa tisdag. Från att i stort sett ha haft ett ben i slutspelet efter två matcher är det faktiskt inget annat än uselt att befinna sig i det här läget nu.

Ofokuserad och slarvig inledning

Jag vet inte hur många gånger Manchester United gav bort bollen redan under de inledande fem minuterna. Det kulminerade i att Marcus Rashford är nästintill fri men brister i beslutsfattningen och tappar boll. Det leder till att PSG tar ledningen i det efterföljande anfallet. Inte rättvist men det summerade hemmalagets inledning.

Man kan inte säga att det blev bättre utan det dröjde drygt 20 minuter till innan United vaknade. Hur det ens kan få vara så i en avgörande Champions League-match är märkligt. Och vi har sett det förut vilket är det som oroar mest.

Varför var Fred kvar på planen?

Den brasilianske mittfältaren kunde och i ärlighetens namn borde nog ha varit utvisad redan efter 23 minuter då han mottar en huvudrörelse mot Leandro Paredes ansikte. Men domaren valde till mångas förvåning att endast ge honom ett gult kort. Men det slutade inte där. Strax innan den första halvlekens slut stämplade han samma Paredes fult, det resulterade dock i frispark till United och gult kort till PSG-spelaren.

Solskjaers beslut att då inte byta ut honom i paus är faktiskt tjänstefel. Att Fred låg illa till kunde alla se, till och med de som aldrig tidigare har sett en fotbollsmatch. Dessutom har han i Europaspel fem byten att tillgå och dessutom fullgoda ersättare på bänken.

Bara sekunder efter PSG:s 2–1 mål kom också det vi alla väntade på, det andra gula för Fred. Onödigt och dumdristigt av Fred, så klart. Men också ett inkompetent beslut av Ole Gunnar som kan bli avgörande i slutändan.

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

Ineffektiviteten som avgör

Hur Manchester United endast gjorde ett mål ikväll är jag helt oförstående till. I början av den andra halvleken fanns det så många möjligheter att avgöra matchen och därmed spika avancemanget till slutspelet. Men som vi alla vet förvaltades inte chanserna och det var inga dåliga chanser.

Anthony Martial blev först frispelad till ett i stort sett öppet mål av Marcus Rashford. Men fransmannens avslut seglade tio meter över ribban och det oavgjorda resultatet stod kvar.

Strax därefter kom Edinson Cavani fri från knappt halva plan och gjorde helt rätt i att försöka chippa en utrusande Keylor Navas. Men uruguayanen fick lite för mycket fot under bollen och den tog i ribban. Returen föll till Bruno Fernandes som läckert serverade Martial till ytterligare ett jätteläge. Denna gången var det dock en framrusande Marquinhos som kom i vägen. Där borde matchen ha avgjorts och Anthony Martial kommer inte sova gott på ett bra tag om detta leder till missat avancemang. 

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

Det ska inte heller glömmas att det fanns ytterligare lägen redan i den första halvleken. Då var det dock inte avsluten som svek. Det var beslutsfattandet. Exempelvis frispelade Anthony Martial Bruno Fernandes strax innan halvtidsvilan, men istället för att skjuta valde portugisen att försöka servera Edinson Cavani.

Det där är också något som är återkommande. Gång på gång på gång har vi sett våra offensiva spelare göra det svåra bra för att sedan svika i de sista avgörande momentet. Kvällens match är ett tydligt exempel på att klyschan “Om man inte sätter sina chanser blir man straffad.”

Upp till bevis

Som sagt. Att vi inte säkrat avancemang efter de två inledande matcherna är ingenting annat än uselt. Istället blir det nu en helt avgörande match mot RB Leipzig nästa tisdag vilket på förhand känns allt annat än lovande.

Detta Manchester United har gång på gång svikit i liknande avgörande situationer. Ta bara de tre semifinal-förlusterna förra säsongen. Så nu är det upp till bevis för Ole Gunnar och hans mannar. Vid en förlust blir det ytterligare en vår i Europa League och det vill vi alla slippa.

Res med oss till Manchester!