Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Manchester City 0-0

Manchester United v Manchester City - Premier League

I derbyt mellan rött och blått på Old Trafford under lördagskvällen fick vi se två lag som inte vågade vinna. En seg första halvlek följdes upp av en ungefär lika seg andra. United lär i alla fall känna sig tämligen nöjda med en pinne, medan det hos gästerna istället verkade vara mer av en missräkning. 

Med från start

Under ett flertal matcher på sistone har United inte alls varit med från början i matcherna och motståndarna har både kunnat ta initiativ spel- och resultatmässigt. Idag var det annorlunda.

Uttåget i Champions League mot Leipzig i veckan blev kanske en väckarklocka för Ole Gunnar Solskjaer och hans mannar. Då stod det 2-0 efter en kvart spelad och det fanns inget som helst engagemang eller intresse för att spela fotboll.

I kvällens derby gör United en bra första halvlek och tar framför allt inga onödiga risker, som annars lätt kan straffa sig mot ett så pass skickligt lag som City är, med all den individuell kvalitet som finns.

Harry Maguire och Victor Lindelöf stod för stabila insatser bakåt och såg, utöver något felbeslut här och något felbeslut där, resoluta ut. Detsamma gällde även på mittfältet, där Fred och Scott McTominay krigade, medan Paul Pogba och Bruno Fernandes fick stå för det kreativa.

Jag var förmodligen inte den enda som vred lite på mig när Fred haltade omkring efter sin smäll tidigt i matchen. Ett byte där och man hade blivit ett betydligt mer sårbart lag. Brassen kunde väl nog spela vidare och United kunde därmed börja bygga ett momentum, som skulle stå sig halvleken ut.

Gästerna må ha haft de farligaste chanserna, men frustrationen hos de ljusblå växte successivt. I en match där två lag kände på varandra kunde till slut United koppla ett litet grepp rent spelmässigt, utan att fördenskull skapa särskilt mycket. Tyvärr såg både Marcus Rashford och Mason Greenwood ganska isolerade ut och fick inte särskilt mycket boll att jobba med.

Tja, så mycket mer finns egentligen inte att säga om första halvlek. Vi tittar istället till vad som hände i andra…

Två nöjda lag

Manchester United v Manchester City - Premier League
Bruno Fernandes och Paul Pogba drev på spelet i den mån man kunde för United, men fick ingen utdelning.

Om första halvlek inte bjöd på någon sprakade lördagsunderhållning, så gjorde inte den andra halvan detsamma.

Det började förvisso med en straffsituation tämligen omgående för Uniteds del, där Fernandes inlägg hittade Rashford, som gjordes ner av Kyle Walker. Domare Chris Kavanagh pekade initialt på straffpunkten, men som alltid nuförtiden måste även teknologin ha sitt att säga om saken. För på reprisbilderna visar det sig att Rashford är någon decimeter eller två offside när bollen slås från portugisen, och situationen rann därför ut i sanden.

Det var nog det mest dramatiska som hände, om vi ska vara ärliga.

Kvällens Manchester-derby präglades verkligen av att rädslan att förlora var större än viljan att vinna.

Som sagt, frustrationen var mest påtaglig hos City, då man hade svårt att hota United.

Hela backlinjen i hemmalaget förtjänar verkligen ett omnämnande för insatsen ikväll. Vi snuddade tidigare vid mittbacksparet, som matchen igenom står för en mycket stabil insats.

Men vi får inte heller glömma ytterbackarna. Med tanke på att Citys största hot vanligtvis kommer från kanterna var det extra viktigt att Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka på respektive flank var på tårna. Och det var man, från start till mål.

Svårt att känna något

Innan kvällens match ska det sägas att åtminstone undertecknad var nervös och bollad mellan många känslor.

Med matchen färdigspelad, inget mål från något av lagen, och en delad poäng, är det svårt att sätta ord på vad man känner just nu. Det är mest ingenting.

Som neutral åskådare kan jag tänka mig att lördagskvällen blev spoilerad och att det är med en suck man slår över till Så mycket bättre, eller vad folket nu tittar på.

Ett kryss kändes inte som en rimlig utgång på förhand, då man hade kunnat förutspå matchbilden, det vill säga mycket boll för gästerna och omställningar för United.

Det som skulle blivit en böljande match blev istället en krampaktig tillställning där vardera lag hade varsin halvlek, men inte lyckades bryta ner något av försvaren.

Det är svårt att känna något just nu, men vad fasen, en poäng hemma mot City är taget, med tanke på Uniteds nuvarande status. Desto mer frustrerat hos gästerna, som vi konstaterat både en och två gånger. Men å andra sidan, de höll sin andra raka nolla i ligan sedan april 2019, det kan de ju alltid trösta sig med.