Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Manchester City 0-0

Manchester United v Manchester City - Premier League

 

Manchester United och Manchester City spelade oavgjort, 0-0, i säsongens första derby. Matchen var riskminimering i kubik och det viktigaste för bägge lagen var helt klart att inte förlora. Spelarbetygen som delas ut är lätta att vikta. De viktas defensivt. 

Skulle Manchester United skaka av sig uttåget ur Champions League när det vankades derby? Skulle Ole Gunnar Solskjaer hitta en defensiv som absolut inte fanns mot Leipzig? Svaret på bägge frågorna blev ja, men det är å andra sidan något vänligt att säga att det här var ett derby. Visst, vi kan tala om publikens frånvaro som en stor, om inte enorm, faktor då det gäller stämning och adrenalin. De tomma läktarna spelade sin roll idag också, men vi ska trots allt kunna kräva mer framåt då de ljusblå gästar.

Lördagens match blev en lektion i riskminimering från både Solskjaer och Guardiola där den tidigare var klart mer nöjd med slutresultatet. Solskjaer kallade mötet för det bästa med City med honom vid rodret. Det säger rätt mycket om vad han tycker om övriga matcher.

Offensivt fanns det inget, absolut inget, att skriva hem om. Ordern var bevisligen att inte ta onödiga risker, att inte blotta sig och att inte ge City omställningarna. Det lyckades ju, men det var också rätt sorgligt att se.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 7

Håller nollan och gör, vad som sist och slutligen ska visa sig bli en poängräddande räddning i första halvlek, detta med en fotparad. Har sannerligen inte mycket att göra, men känns betydligt tryggare än kollegan i andra målet.

Aaron Wan-Bissaka: 7

Han hade måhända order om att inte fylla på offensivt den här kvällen, men precis som vanligt är det inte särdeles ofta vår högerback verkligen hotar på ett sätt han borde kunna. Städar det han har att städa defensivt. Tar bra löpningar hemåt, sätter in bra brytningar.

Victor Lindelöf: 7

Jonas Olsson i Viasats studio utropade Lindelöf till matchens lirare. Det säger nog er om matchen än om Lindelöfs insats som sådan. Dock är svensken positionssäker och aktiv framåt. En större pådrivare än Maguire idag.

Harry Maguire: 6

Varnad. Snäppet under Lindelöf idag. Står oftast rätt, men likväl sätter man ölen i halsen nu som då när det börjar gå undan i omställningarna. Tog inte sin “gubbe” när City spelade sig igenom diagonalt i första. Det tvingade Shaw in i banan varpå vänsterkanten var naken.

Luke Shaw: 7

Hur hel är Luke Shaw egentligen? Känns som om han går på hörntänderna i andra halvlek efter att han fått en hel del stryk. Orkar 90 minuter, men det är med ett nödrop. Får leta sig in i banan oftare än han borde. Slår hörnor på ett smått imponerande sätt för att vara Shaw.

Fred: 8

Trodde att det var kört redan efter en kvart, efter att Fred fallit olyckligt i en duell på mittplan. Såg ut att bli tvungen att bryta. Sprutar vatten över magen och kör. Kör sedan in i mål. Uniteds bäste spelare i min bok och just den här typen av matcher och motstånd är Fred som gjord för.

Scott McTominay: 6

Borde ju egentligen ha varit “hans match” också, likt det är Freds. Kommer dock på efterkälken betydligt oftare och får nöja sig med andrafiolen idag.

Paul Pogba: 6

Kanske för snällt betyg. Men. Pogba visar sig ändå rätt spelsugen tills det återstår en dryg kvart. Där och då ser det lojt ut. Fram tills dess verkar Pogba trivas hyfsat, även om hans utgångsposition och Solskjaers för dagen defensiva tänk förstås hämmar honom.

Bruno Fernandes: 5

Hur hårt hållen var Fernandes av taktiken? Hur trött var han? Hur sliten är han i stort? Frågorna är många och i en match där Fernandes kunde och borde ha gjort skillnad gör han en väldigt, väldigt slät figur. Slår bort bollar han absolut inte brukar slå bort. Vila killen.

Marcus Rashford: 5

Utgångsposition: låg. Rashford är den spelare som på bästa sätt symboliserar Uniteds och Solskjaers defensiva taktik i derbyt. Försiktig, blyg och osynlig. Vinner en straff som dras tillbaka på grund av offside, men annars? Nej.

Mason Greenwood: 5

Utbytt 74′. Får ju i ärlighetens namn inte särdeles mycket att arbeta med men när han väl får boll händer det inte mycket. Går bort sig väl enkelt och utmanar inte på det sätt han kan. Mår bättre i en annan formation, helt klart.

Anthony Martial: 5

Inbytt 74′. Gjorde inte den skillnad han borde ha gjort som inbytt med fräscha ben.