Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Sheffield United – Manchester United

Sheffield United v Manchester United - Premier League

Ett i ligaspelet formstarkt Manchester United – åtminstone resultatmässigt – reser omkring sex mil österut för ett möte med tabelljumbon Sheffield United. Ole Gunnar Solskjaers mannar kommer till spel med fyra vinster och ett kryss på de fem senaste matcherna, medan Chris Wilders ”The Blades” endast har tagit en ynka pinne på hela säsongen.

Med europaspelet ur vägen för det här året växlar Premier League upp och levererar matcher var och varannan dag. Efter krysset i derbyt i helgen är det nu alltså dags för ett motstånd på en helt annan breddgrad. Det brukar däremot inte nödvändigtvis vara positivt för detta Manchester United.

Manchester United

Som nämnt ovan brukar motståndare av den här typen inte alltid vara av det enklare slaget för United. Laget har många gånger svårt att bryta ner försvar som väljer att backa hem och krympa ytorna. Där blir givetvis Bruno Fernandes, som vanligt, en väldigt stor nyckel.

Lagets bästa spelare, vilket han utan tvekan är, har burit denna koloss till klubb på sina axlar sedan inträdet i laget för ungefär tio månader sedan. Den här säsongen har vi till och med nästan blivit ännu mer beroende av portugisen än innan. Det optimala exemplet på detta är bortamötet med West Ham för snart två veckor sedan. När Fernandes vilades var United totalt under isen i 45 minuter – när han sedan tvingades in på planen gjorde laget tre mål och lyckades vända en tuff match.

Sedan dess har portugisen haft två någorlunda sämre matcher (sina mått mätt). Offensiven har sett ut därefter. Det absolut bästa hade ju varit om vi lyckades sätta ihop ett spel som är tillräckligt kvalitativt även utan Fernandes, men om vi inte har lyckats med det under två år med samma tränare har undertecknad svårt att se att det helt plötsligt klickar på den nivån att problemet är löst långsiktigt.

Nå väl, de flesta har nog koll på de förutsättningarna vid det här laget. Fernandes behöver ha en bättre match och övriga spelare behöver givetvis dra sina strån till stacken. Vi får av allt att döma klara oss utan Edinson Cavani även den här matchen, vilket mycket väl kan betyda att Anthony Martial får chansen att vända på sin hittills helt underkända säsong. Senast han ställdes mot Sheffield United gick det ju ändå rätt bra då han tryckte in ett hattrick i sommarens möte på Old Trafford.

Manchester United v West Bromwich Albion - Premier League
Fred och Bruno Fernandes har varit två av lagets bästa spelare den här säsongen. Mot Sheffield United krävs det givetvis att det fortsätter i samma inkörda spår.

I övrigt, utan att gå igenom hela laget bit för bit, finns det ett par positioner vi måste diskutera. Yttrarna sätter sig själva så vida ingen har några skadeproblem eller dylikt vi inte vet om, men det centrala mittfältet är desto mer oklart. Personligen ser jag Fred som självskriven på det här mittfältet nu. Så pass viktig har han växt ut till att bli den här säsongen – vilket inte minst har blivit uppenbart när han inte spelat.

Bredvid honom behöver vi kreativitet i den här matchen för att luckra upp Sheffields försvarsspel. Det bidrar inte Scott McTominay med. Skotten är en mycket användbar spelare, men främst i antingen andra typer av matcher (som derbyt senast) eller i Freds roll (men där ser jag brassen som bättre i denna match). Alternativen, om vi letar kreativitet, är Donny Van de Beek och Paul Pogba.

Holländaren har fått på tok för lite speltid sett till vilken kvalitet han besitter och vad han bidrar med i sitt tempo i kortpassningsspelet samt de smarta öppnande löpningarna. Fransmannen i sin tur är i grunden den bästa spelaren av dem – kanske till och med av allihop om vi endast ser till höjden. Han har inte nått upp dit i särskilt långa perioder alls i United, men det är en annan diskussion. Sanningen är, vilket jag tycker att vi har sett när han spelat det senaste, att han är det bästa alternativet när vi letar kreativitet. Då är det nog vettigt att se bortom vad agenten har pratat om och se till att vinna fotbollsmatcher – och det gör man oftast med ett så bra lag som möjligt.

I övrigt är det egentligen bara vänsterbackspositionen som går att orda om. Personligen ser jag att Alex Telles, som också fick vila förra matchen, är det bästa alternativet. Hans offensiva egenskaper trumfar Luke Shaws alla dagar i veckan. Att rotera på de positioner vi kan är givetvis också väldigt önskvärt.

Och hörni, jag viskar det ytterst försiktigt: Vinner vi den här drabbningen plus hängmatchen är vi som sämst två poäng från förstaplatsen. Märklig säsong detta, eller hur?

Möjlig startelva:

Sheffield United

Förra årets succélag, som imponerande slutade på en niondeplats med fem poäng upp till europaspelet som nykomling, har haft en horribel start på säsongen. Som nämnt tidigare har jumbon alltså endast spelat in en ynka poäng på elva matcher. På dessa matcher har man endast gjort fem mål – vilket är sämst i ligan.

Chris Wilder, tränaren som med all rätt hyllades till skyarna efter förra säsongen, har nu inte alls fått laget att spela som han vill. Det finns givetvis flera möjliga förklaringar till detta, där sanningen säkerligen ligger i dem alla i olika hög grad. Bland annat lämnade lagets bästa spelare efter förra säsongen (ja, jag pratar givetvis om vår alldeles egna Dean Henderson). Aaron Ramsdale som köptes in för förvånansvärt mycket pengar (18,5 miljoner pund) har inte lyckats fylla de handskarna på långa vägar. Rätt väntat, ändå.

Southampton v Sheffield United - Premier League
Sheffield Uniteds bästa offensiva kraft, Lys Mousset, är till sist tillbaka efter skadeproblemen. Här i 3–0-förlusten mot Southampton förra omgången.

I övrigt ansåg jag personligen att detta lag vann otroligt mycket på ren inspiration. Mycket på grund av att de till sist tagit sig tillbaka till Premier League. Det är liksom ett sådant lag, detta. När allt flyter och kollektivet klickar – då är de svårslagna. Efter coronabreaket lyckades de inte alls nå upp i samma nivå igen, och det har minst sagt hållit i sig. Där har nog bristen av supportrar på läktarna betytt en hel del i negativ bemärkning.

Lagets bästa offensiva kraft Lys Mousset, har varit skadad i stort sett hela säsongen. Nu är han däremot tillbaka, efter ett inhopp senast, och får säkerligen starta den här matchen. Särskilt då Ollie McBurnie har ett axelproblem som gör honom osäker till spel.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United hade inte mött Sheffield United i ligaspelet sedan 2007 inför förra säsongen. I de två matcherna vi fick uppleva då skrevs resultaten till 3–3, i den där dramatiska bortamatchen på Bamall Lane, och 3–0 i hemmamötet på Old Trafford. Hattrickskytten där hette Anthony Martial.

Visste ni att…

  • Senast Sheffield vann detta möte var 1992. Sedan dess har laget mötts sju gånger.
  • Om Manchester United vinner blir man den fjärde klubben i PL-historien att vinna tio raka bortamatcher. Detta efter Tottenham, Chelsea och Manchester City.
  • Bruno Fernandes har mött en PL-jumbo fyra gånger sedan han kom till United. På dessa matcher har han gjort fyra mål och fyra assists.

Matchinformation

Sheffield United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 13
Tid: Torsdagen den 17 december 2020, 21.00
Plats: Bramall Lane, Sheffield
Domare: Michael Oliver
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

  • Cavani (muskel)
FORM
V21/11West BromHPL1-0
V29/11SouthamptonBPL3-2
F2/12PSGHCL1-3
V5/12West HamBPL3-1
F8/12RB LeipzigBCL2-3
O12/12Man CityHPL0-0

Sheffield United

Skador och avstängningar:

  • Bryan (vad, januari)
  • O’Connell (knä, nästa säsong)
Tveksamma:

  • McBurnie (axel)
FORM
F31/10Man cityHPL0-1
F7/11ChelseaBPL1-4
F22/11West HamHPL0-1
F28/11West BromBPL0-1
F6/12LeicesterHPL1-2
F13/12SouthamptonBPL0-3

United mot Sheffield U

Totalt:9545-16-34157-130
Borta:4916-10-2363-82
Premier League:86-1-119-7
SENASTE MÖTENA
V2007-04-17HPL2-0
V2016-01-09HFA1-0
O2019-11-24BPL3-3
V2020-06-24HPL3-0
SENASTE BORTAMATCHER
V1994-01-09BFA1-0
V1995-01-09BFA2-0
V2006-11-18BPL2-1
O2019-11-24BPL3-3