Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

John Fitzpatrick är död

Vi tvingas återigen komma med ett tråkigt besked. Manchester United-familjen har blivit ytterligare en spelare fattigare. Den skotska försvararen John Fitzpatrick är död. Fitzpatrick, som är Uniteds första inhoppare någonsin, gjorde 147 matcher för United från 1963 till 1973. Han blev 74 år gammal.

Född i Aberdeen sommaren 1946 skulle John Fitzpatrick ansluta till Manchester United hösten 1961. Inledningsvis blev det jobb på arenan, istället för fotboll. Detta då han bröt benet innan flytten till Manchester. Skadorna skulle tyvärr komma att definiera hans karriär.

Ett lärlingskontrakt blev det hur som helst 1962 och ett proffskontrakt följde året efter. Tillsammans med spelare som George Best, David Sadler och John Aston (Jr) vann Fitzpatrick FA Youth Cup 1964. (Den nämnda trion stod för Uniteds mål då Swindon besegrades med totalt 5-2 i finalens dubbelmöte. Då var Best redan etablerad i a-laget.)

Fitzpatrick skulle sedan debutera i a-laget våren 1965, då han gjorde ett par ligamatcher för de blivande engelska mästarna. Mest känd är han ändå för att han i oktober 1965 blev Uniteds allra första inhoppare. Detta då han mot Tottenham ersatte Denis Law.

(Här noterar vi att David Gaskell också kan anses vara Uniteds första inhoppare. Men Gaskell gjorde sitt inhopp långt innan systemet med avbytare var introducerat. Fitzpatrick är hur som helst Uniteds första inhoppare i ligaspel.)

Inledningsvis fick Fitzpatrick bida sin tid. Under sina tre första säsongen gjorde han bara tio matcher totalt. Säsongen 1967/68 började han på allvar etablera sig i laget. Han gjorde två matcher i Europacupen den säsongen, däribland bortamatchen mot Górnik Zabrze i kvartsfinalen. När United besegrade Benfica i finalen var han emellertid inte med i truppen.

Därefter skulle han mestadels vara ordinarie under några säsonger innan skadorna tvingade honom att avsluta karriären vid 26 års ålder.

Efter fotbollskarriären flyttade Fitzpatrick hem till Aberdeen, där han försörjde sig som vinimportör.

Som spelare är Fitzpatrick framför allt känd som en hårdför försvarare, primärt på högerkanten. Han inledde dock karriären som reserv till Paddy Crerand och Nobby Stiles på vingbackspositionerna. Sedan tog han över högerbackspositionen efter Shay Brennan.

I boken Manchester United Player by Player noterar Ivan Ponting att åsikterna om Fitzpatrick gick isär. Vissa menade att han var för brysk i tacklingarna och för ofta kom fel. Andra menar att hans tekniska egenskaper var underskattade.

Totalt gjorde John Fitzpatrick 147 matcher och 10 mål för Manchester United. Våra tankar går till hans familj och vänner.

John Fitzpatrick

Född: 1946-08-18, i Aberdeen, Skottland
Död: 2020-12-21
Till United: 1962-07, egen junior (proffs 1963-09)
Lämnade United: 1973, slutade
Matcher/mål: 147/10
Landslag: inga landskamper
Titlar med United: inga
Titlar med andra klubbar: inga

Karriär

TIDKLUBBMATCHERMÅL
Manchester United 1963–1973 1178
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
Res med oss till Manchester!