Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool – Manchester United

Smällkaramellernas smällkaramell står för dörren. Serieledande Manchester United reser till Merseyside för ett möte med värsta rivalen och tillika tvåan i tabellen, Liverpool. Vad vi kan vänta oss? Minst 90 minuter bestående av kallsvett, nervsammanbrott och ett ständigt pendlande mellan hopp och förtvivlan. Härligt!

När ställdes egentligen Englands absolut största klubbar mot varandra i ett genuint toppmöte senast? Troligen säsongen 08/09 – ni vet, då när United drog det längsta strået och lyfte pokalen. Vi har inte varit bortskämda med den här typen av drabbningar de senaste tio åren. Trots det urtråkiga faktum att inte en kotte får se matchen på plats går det knappt att överdriva hur mycket detta möte kittlar.

Efter en mardrömsstart på säsongen har Ole Gunnar Solskjaers Manchester United tagit sig i kragen och rusat mot tabellens topp. En vanlig säsong hade det troligen inte gått (då hade minst ett annat lag redan sprungit ifrån) – men i en sådan befinner vi oss ju samtidigt inte i. En riktigt stark decembermånad följt av ett hittills felfritt ligaspel i januari har lett till en position klubben inte varit i vid den här tiden på säsongen sedan Sir Alex Fergusons sista halvår på tränarbänken.

Oavsett var det tar oss i slutet av säsongen har vi åtminstone varit här och känt på den eufori som en förstaplats och potentiell titelstrid innebär. Det har varit några tunga år nu, så passa på att njuta av den här sitsen så gott och länge det går!

Manchester United

Att United tog sig upp i serieledning via vinsten mot Burnley senast har nog inte undgått någon som läser detta. Inför den matchen skrev jag på mitt privata twitterkonto att den drabbningen nästan skulle säga mer om Uniteds möjliga titelutmaning än den som nu stundar mot Liverpool. Det kan låta märkligt, men låt mig förklara.

Först och främst är Burnley med sin cyniska approach ett typ av lag som vi har haft ständiga problem med de senaste åren. Dels på grund av hur de spelar där de backar hem och krymper ytor så gott de bara kan. Men också det faktum att magkänslan länge varit att United aldrig lyckas dra nytta av konkurrenters misslyckanden (till exempel ett dåligt resultat), eller vid tillfällen där pressen och möjligheten är som störst i ligaspelet. En vinst mot Burnley skulle på så vis visa att vi kommit längre i utvecklingen av laget än en vinst mot Liverpool – då vi ju visat flertalet gånger att vi i enskilda matcher kan slå vilket topplag som helst.

Den här säsongen kan vi redan nu slå fast att det inte heller kommer krävas några 100 poäng för att vinna titeln, vilket det gjort de senaste åren. Segrar man då i så många matcher det bara går mot mitten- och bottenlagen är mycket vunnet. Då kan man ha råd att förlora ett par toppmöten här och var men ändå vara med i kampen om titeln hela vägen i mål.

Vi lämnar det därhän och vänder blickarna framåt. På söndag ska United alltså resa till Merseyside för tredje gången den här säsongen. De två tidigare tillfällena har Everton stått för motståndet och United har där varit hundraprocentiga i sin utdelning. Hur vi löser ett hattrick i fiendeland? Den nöten är givetvis svår att knäcka, men vi gör ett försök.

Harry Maguire (mitten) och Eric Bailly (höger) väntas bilda mittbackspar mot Liverpool på söndag.

Först och främst inleder vi genom att titta på den potentiella startelvan och laget i helhet. Att David De Gea vaktar buren är givet. Att det blir en fyrbackslinje med Aaron Wan-Bissaka, Eric Bailly, Harry Maguire och Luke Shaw känns inte heller som någon högoddsare. Om vi börjar med att titta på mittbackarnas partnerskap så tycker jag verkligen att vi har sett hur bra de kompletterar varandra under de senaste veckorna. Det Maguire saknar i snabbhet och aggressivitet väger Bailly upp, och det ivorianen saknar väger lagkaptenen upp med sitt huvudspel, lugn och sin passningsfot (ja, han är så mycket bättre där än han får cred för).

Wan-Bissaka har blandat och gett den här säsongen, men utan konkurrens är han så klart det givna valet. Extra mycket när han ställs mot en av ligans bästa spelare i Sadio Mané. Luke Shaw har å sin sida tagit konkurrensen han fått av Alex Telles på precis rätt sätt. Jag är personligen fortsatt inget jättefan av 25-åringen, men han förtjänar beröm för det sätt han tagit kliv på den här säsongen.

Framför dessa herrar känns det nästan lika givet att vi får se “McFred” (Scott McTominay och Fred, om det nu skulle behöva förklaras). De är helt enkelt Solskjaers val i stormatcherna, och jag förstår i mångt och mycket varför. Deras fysiska spel och förmåga att täcka stora ytor i kombination med ett rätt riskminimerande passningsspel, åtminstone från skotten, gör sig bra när spelidén i stora drag går ut på att blanda presspel med kontringsspel.

Var tar Paul Pogba, en av lagets bästa spelare den senaste månaden, vägen då? Jo, precis som mot Manchester City i derbyt tror jag att han placeras i en lite mer fri roll på kanten. Där blottas inte hans potentiella brister i defensiven som blir mer ansatta i den här typen av matcher, och han får samtidigt möjlighet att dra nytta av de enorma kvaliteter han besitter i offensiven. Om det blir till vänster eller höger återstår att se. I grunden vill jag ha honom till vänster, men då vi gärna vill sätta Marcus Rashford i spel mot en formsvag Trent Alexander-Arnold så ofta som möjligt finns det fog för fundering där. Kanske varieras det under matchens gång.

Marcus Rashford har goda minnen med Trent Alexander-Arnold som motståndare. I mars 2018 gjorde han båda målen när United besegrade Liverpool med 2–1.

Jag tror inte att Anthony Martial får chansen från start i den här matchen oavsett om han hinner tillbaka från sin muskelskada eller ej. Trots att jag ständigt slår en lans för att han får på tok för mycket kritik är det vettigare att starta Edinson Cavani längst fram. Hans uppoffrande spel och rutin mot en förmodad halvrörig Liverpool-backlinje känns som rätt val. Då kan Martials x-faktor komma väl till hands från bänken – om han nu blir spelklar.

Om jag glömde en spelare? Nej, givetvis inte. Bruno Fernandes, som nyss satte rekord i sin fjärde “månadens spelare-utmärkelse” i ligan på ett kalenderår, är så självklar och given att han knappt behöver nämnas. Vi nöjer oss med att slå fast att han är briljant och samtidigt en av de spelarna vi givetvis behöver en nära inpå maxprestation ifrån för en så bra vinstchans som möjligt.

Jag är övertygad om att vi gör rätt i att låta Liverpool ha mer boll och istället kontra med fullt blås mot den ovana/osynkade backlinje vi mest troligt ställs emot. Att dessutom blanda detta med en högre press i rätt delar av matchen kan bära mycket frukt. Jag kan inte heller tänka mig något annat än att Liverpool vill ha taktpinnen i den här matchen – så på så viss blir matchbilden rätt enkel att utläsa på förhand.

En seger mot ett lag som inte förlorat på hemmaplan på över 60 ligamatcher vore så klart briljant. Ett kryss vore inte uselt på något vis. En förlust vore ack så tung, men inte heller livsavgörande för säsongen. En sådan sits har vi satt oss i nu. Se till att göra så mycket av den som det bara går, är ni snälla!

Möjlig startelva:

Liverpool

Tabelltvåan kommer som ovan nämnt till spel hemma på Anfield utan att ha förlorat på över 60 ligamatcher. United å sin sida har inte förlorat en bortamatch i ligaspelet på de 15 senaste (13 vinster och 2 kryss). Sist det blev förlust? Jo, mot just Liverpool för ungefär ett år sedan.

Jürgen Klopps lag kommer till spel med snålare vind i seglen efter att inte ha vunnit en match på de tre senaste i ligan. Först lyckades West Bromwich få med sig 1–1 från Anfield innan 0–0 mot Newcastle blev 0–1 mot Southampton (båda på bortaplan). I dessa matcher har det stora problemet varit anfallsspelet – vilket kan tyckas vara märkligt med tanke på att laget besegrade Crystal Palace med 7–0 dessförinnan. Ett ganska stillastående och idéfattigt Liverpool har haft rejäla svårigheter att bryta ner motståndarförsvaren.

En nyckel där kan mycket väl komma att bli sommarförvärvet från Bayern München, Thiago Alcantara. Spanjoren har haft en trög start på Premier League-karriären med både sjukdom och skadeproblem, men det har tydligt synts hur viktig hans passningsfot kan komma att bli för Liverpool. Faktum är att söndagens rivalmöte blir hans första match på Anfield.

Om vi tittar bakåt i banan är det den lagdel som har orsakat störst huvudbry för tränare Jürgen Klopp under säsongen. En av ligans absolut bästa spelare i form av mittbacksbjässen Virgil Van Dijk är långtidsskadad och likaså hans närmaste kollega Joe Gomez. Där bakom finns en Joel Matip som är byggd på ungefär samma glasvirke som Eric Bailly (eller Phil Jones för den delen). Den sistnämnda kan möjligtvis hinna bli spelklar till helgens möte, men troligen inte.

Fabinho och Daniel James i närkamp under mötet på Old Trafford förra säsongen.

Detta har lämnat laget i en situation där ungtupparna Nathaniel Phillips och Rhys Williams tvingats spela väldigt mycket mer än vad som var tanken (planen var mest troligt att de inte skulle spela alls, men nu har de istället varit snudd på ordinarie periodvis båda två). Slutligen har detta, efter blandade prestationer av dessa spelare, lett till att de båda mittfältarna Fabinho och Jordan Henderson tvingats ta klivet ner till mittlåset. Den förstnämnda har gjort det mest, och också bra. Den sistnämnda bidrog inte med någon succé i mötet mot Southampton senast. Huvudbry, som sagt.

Parallellt med detta har Trent Alexander-Arnold haft lite av en mardrömssäsong hittills. Sjukdom och en längre skada har följts upp av svagare prestationer på planen. Att han spelar på söndag ses dock som givet. På andra kanten finner vi istället en av lagets bästa spelare den här säsongen i form av Andrew Robertson. Skotten har imponerat stort och står redan noterad för fem assister och ett mål i ligaspelet.

Offensivt vet vi vilken kraft och kvalitet det finns i så väl Mohamed Salah som Sadio Mané och Roberto Firmino. Vi får väl åtminstone vara glada att succévärvningen Diogo Jota fortsatt är skadad.

Att Liverpool kommer in i den här matchen utvilade (spelade senast match mot Aston Villas juniorlag, på grund av covid, i FA-cupen den 8 januari) och med en rejäl energi och frenesi kan vi se som en självklarhet. De har fått ett minibreak i precis rätt tid och lär vilja göra ett statement mot United. Står vi emot den första anstormningen och samtidigt lyckas hitta kontringslägen är mycket vunnet. En oerhört tuff match blir det oavsett, men visst hade det smakat mumma att bli det lag som sätter stopp på den där hemmasviten en gång för alla?

Jag kan inte vänta på den här matchen. Det är bara att spänna fast sig och och se var åkturen tar oss!

Möjlig startelva:

Historik

United har ingen charmig svit på Anfield. Senaste vinster kom i januari 2016 då Wayne Rooney avgjorde. Sedan dess har resultaten skrivits till två kryss och två förluster i ligaspelet. Förra säsongen vann Liverpool med 2–0. Senaste hemmavinsten kom i mars 2018 (2–1 efter att Rashford gjort båda målen).

Visste ni att…

 • Endast Wayne Rooney (6), Andy Cole (4) och Ryan Giggs (4) har gjort fler PL-mål mot Liverpool för United än Marcus Rashford (3 på 4 matcher).
 • För första gången sedan januari 2013 leder United ligan när man ställs inför ett möte med Liverpool.

Matchinformation

Liverpool
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 19
Tid: Söndagen den 17 januari 2021, 17.30
Plats: Anfield, Liverpool
Domare: Paul Tierney
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Pellistri (covid-19, inget datum)
 • Rojo (i Argentina, inget datum)
 • Williams (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Diallo (matchform)
 • Lindelöf (skada)
 • Martial (skada)
 • Matic (skada)
FORM
O26/12LeicesterBPL2-2
V29/12WolvesHPL1-0
V1/1Aston VillaHPL2-1
F6/1Man CityHLC0-2
V9/1WatfordHFA1-0
V12/1BurnleyBPL1-0

Liverpool

Skador och avstängningar:

 • Jota (knä, februari)
 • Gomez (knä, inget datum)
 • Keita (skadad, inget datum)
 • Tsimikas (knä, februari)
 • Van Dijk (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Matip (ljumske)
FORM
V16/12TottenhamHPL2-1
V19/12C PalaceBPL7-0
O27/12West BromHPL1-1
O30/12NewcastleBPL0-0
F4/1SouthamptonBPL0-1
V8/1Aston VillaBFA4-1

United mot Liverpool

Totalt:20480-57-67276-258
Borta:9426-22-46101-154
Premier League:5628-13-1577-63
SENASTE MÖTENA
F2018-12-16BPL1-3
O2019-02-24HPL0-0
O2019-10-20HPL1-1
F2020-01-19BPL0-2
SENASTE BORTAMATCHER
O2016-10-17BPL0-0
O2017-10-14BPL0-0
F2018-12-16BPL1-3
F2020-01-19BPL0-2