Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Sheffield United

Ännu en match i Premier Leagues toppstrid väntar för Manchester United när jumbon Sheffield United gästar Old Trafford. En given trepoängare? Nej, inte på något vis. Men självklart är det en match som Ole Gunnar Solskjaers lag bara måste vinna om man ska utmana om titeln hela vägen in i mål.

Den största farhågan inför matchen har handlat om huruvida Marcus Rashford, som klev av i vinsten mot Liverpool med ett knäproblem, är tillgänglig eller ej. Tränare Ole Gunnar Solskjaer har under tisdagen kommit med lugnande besked. Den ack så viktiga yttermittfältaren tränade hela passet med laget under dagen och är tillgänglig för spel.

Om han han bör spela eller ej är däremot en helt annan fråga. Undertecknad hade som mest satt honom på bänken och endast använt honom om det krävdes för seger. Det är viktigt att inte ta några risker här (vi såg förra säsongen vad kostsamt det kan bli). Låt honom bli helt ”fit for fight” till mötet med Arsenal till helgen – då kommer han tveklöst behövas.

Manchester United

Med just nämnda Marcus Rashford redo för spel har Ole Gunnar Solskjaer en snudd på helt frisk trupp (så vitt vi vet) att laborera med. Matcherna duggar tätt framöver och därav måste givetvis även de så kallade truppspelarna vara redo för utmaningarna som stundar. Jag tror och hoppas att United-tränaren kommer rotera på ett par positioner till den här matchen. Inte minst med tanke på Arsenal-mötet som hägrar.

Om vi börjar med att titta på de bakre delarna av elvan kommer vi givetvis att få se David De Gea vakta kassen efter Dean Hendersons speltid mot Liverpool i FA-cupen. Harry Maguire är lika gjuten som alltid, men bredvid honom skulle det inte förvåna nämnvärt om det är Eric Baillys tur igen. Victor Lindelöfs rygg bör användas sparsamt och ivorianen har samtidigt fått en veckas vila. Aaron Wan-Bissaka, som egentligen skulle må bra av lite vila (även om han gjorde en bra match i helgen), bör spela med tanke på bristen av alternativ.

På andra kanten av backlinjen fortsätter Luke Shaw trampa på i gott slag. Han kunde definitivt ha gjort det bättre vid de båda målen mot Liverpool, men spelet överlag har fortsatt i samma inspirerande bana. Däremot är det inte omöjligt att han får vila mot Sheffield United till förmån för sommarförvärvet Alex Telles. Den sistnämndes offensiva egenskaper kan passa väl mot Sheffield United medan Luke Shaw har en förmåga att dra på sig skador – då är inte 5 matcher på 15 dagar (eller 6 på 18 som Arsenal-matchen skulle kunna innebära) optimalt.

Sheffield United v Manchester United - Premier League
Bruno Fernandes, Marcus Rashford och Anthony Martial var alla tongivande senast det begav sig mot Sheffield United.

Centralt blir det desto svårare. Nemanja Matic kan tänkas användas i den här matchen. Dels på grund av att han inte har spelat jättemycket de senaste matcherna och dels för att hans fysik och lugn kan komma väl till hands i den här matchen. Paul Pogbas kreativitet och enorma kvalitet behövs, men han har samtidigt spelat mycket det senaste. Det är möjligt att även han inleder på bänken för att sedan komma in i den andra halvleken. I så fall tror jag att vi snarare får se Fred bredvid Matic än Donny Van de Beek eller Scott McTominay. Personligen hade jag velat se holländaren, men Solskjaer verkar inte vara lika angelägen om det. Freds passningsspel är dessutom bättre än McTominays, vilket behövs om Matic spelar.

Framåt känns det desto klarare. Om vi utgår från att Solskjaer tar det varsamt med Rashford bör det bli Anthony Martial, Edinson Cavani och Mason Greenwood som får förtroendet att leda offensiven ihop med den givna Bruno Fernandes som dessutom fick vila en timme i helgens vinstmatch mot Liverpool. Det känns emellertid osäkert om Cavanis snart 34-åriga kropp orkar ännu en match från start, men magkänslan säger mig att han startar här och möjligtvis inte gör det när vi väljer att kontra mer borta mot Arsenal.

Martial, som vi alla vet är i dålig form och kan betydligt bättre än så här, har ett ypperligt tillfälle att bättra på självförtroendet igen. Detta mot det lag han i somras gjorde karriärens första hattrick mot och dessutom målade mot i säsongens tidigare möte, då på Bramall Lane.

Att United blir bollförande i den här matchen får ses som en rejäl lågoddsare. Utan Paul Pogba på planen, om det nu blir fallet, landar återigen väldigt mycket ansvar på Bruno Fernandes. Förhoppningsvis är det nog – för vi har ännu inte imponerat tillräckligt för att känna oss trygga i att vårt grundspel är av tillräcklig nivå för att i sig kunna bryta ner ett djupt försvarande Sheffield United på beställning.

Möjlig startelva:

Sheffield United

Som tidigare nämnt befinner sig Sheffield United i botten av Premier League-tabellen. Förra säsongens succélag har haft stora problem med att få spelet att klicka och tog faktiskt inte sin första seger för säsongen förrän så sent som två omgångar sedan (1–0 mot Newcastle). Efter det blev det förlust mot Tottenham på hemmaplan med 3–1 innan ”The Blades” vann i helgens i FA-cupmöte med League One-laget Plymouth (2–1).

På bortaplan har det om möjligt gått ännu tyngre för Chris Wilders lag. Endast en poäng inspelad (1–1 mot Brighton) på nio matcher är inget lysande facit, får vi ändå lov att påstå. Manchester United har å sin sida inte briljerat hemma på Old Trafford, vilket nog samtliga har koll på. En niondeplats med minus i målskillnad i ”hemmatabellen” är givetvis underkänt. Tur att vårt bortaspel varit snudd på klanderfritt!

Sheffield United v Manchester United - Premier League
Oliver Burke, med noll mål i ligaspelet denna säsong, väntas starta som en av två anfallare mot Manchester United.

Åter till bortalaget. Om Ole Gunnar Solskjaer hade ett tacksamt läge i truppen är det snarare raka motsatsen för Chris Wilders del. Hela nio seniorspelare kan saknas till onsdagens möte, berättade han på presskonferensen. Däribland finns Lys Mousett som fortfarande inte är helt avskriven från spel. Däremot saknas tongivande spelare som Ollie McBurnie (som gjorde mål när lagen möttes förra säsongen) och John Egan (avstängd) definitivt. Även viktiga spelare i Sander Berge och Jack O’Connell missar onsdagens match.

Vi kan förvänta oss ett Sheffield United som backar hem för att krympa ytor i den här matchen. De kan däremot välja att kliva upp lite högre och sätta press emellanåt, inte minst under matchens första minuter, vilket hemmalaget får se upp med. Annars är det på förhand främst fasta situationer vi måste passa oss för – och det är ju faktiskt något vi har haft problem med under säsongens gång.

Den spelare som Harry Maguire med kollegor måste hålla allra främst koll på är bortalagets bästa målskytt denna säsong (fem stycken) i form av David McGoldrick. Likaså har den unga wingbacken Jayden Bogle varit en frisk fläkt de senaste matcherna.

Få vi bara hål på detta Sheffield United hyfsat tidigt bör det gå vägen. Annars kan det bli en obehaglig uppgift, alla skador till trots.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United vann säsongens första möte, då på Bramall Lane, med 3–2 sedan Anthony Martial och Marcus Rashford (2) stått för målen. Förra säsongen slutade bortamötet 3–3 medan hemmamötet vanns med 3–0 efter ett hattrick från Martial.

Visste ni att…

 • Manchester United har vunnit alla fyra hemmamatcher mot Sheffield United i Premier League.
 • Marcus Rashford har stått för tre mål och tre assist på tre möten med Sheffield United.
 • Manchester United har endast vunnit en av de senaste sex matcherna mot ett lag som ligger minst 35 poäng efter i tabellen.

Matchinformation

Manchester United
Sheffield United
Turnering: Premier League, omgång 20
Tid: Onsdagen den 27 januari 2021, 21.15
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Peter Bankes
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Rojo (i Argentina, inget datum)
Tveksamma:

 • Diallo (matchform)
 • Pellistri (matchform)
 • Rashford (knä, liten chans)
 • Williams (matchform)
FORM
F6/1Man CityHLC0-2
V9/1WatfordHFA1-0
V12/1BurnleyBPL1-0
O17/1LiverpoolBPL0-0
V20/1FulhamBPL2-1
V24/1LiverpoolHFA3-2

Sheffield United

Skador och avstängningar:

 • Berge (lår, mars)
 • Egan (avstängd, en match)
 • McBurnie (skada, inget datum)
 • O’Connell (knä, inget datum)
 • Osborn (skada, inget datum)
 • Robinson (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

 • Mousset (oklar status)
FORM
F29/12BurnleyBPL0-1
F2/1C PalaceBPL0-2
V9/1Bristol RBFA3-2
V12/1NewcastleHPL1-0
F17/1TottenhamHPL1-3
V23/1PlymouthHFA2-1

United mot Sheffield U

Totalt:9646-16-34160-132
Hemma:4629-6-1194-48
Premier League:97-1-122-9
SENASTE MÖTENA
V2016-01-09HFA1-0
O2019-11-24BPL3-3
V2020-06-24HPL3-0
V2020-12-17BPL3-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V1993-08-18HPL3-0
V2007-04-17HPL2-0
V2016-01-09HFA1-0
V2020-06-24HPL3-0