Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Everton – Manchester United 0-2

Manchester Uniteds damlag tog en imponerande seger i bortamatchen mot Everton. Ella Toone och Christen Press gav United en tvåmålsledning i första halvlek och efter paus stängde laget enkelt Evertons försök att komma in i matchen.

I den första halvleken styrde United spelet och framför allt anfallare Christen Press hotade motståndarlaget gång på gång. Press har hittills inte levt upp till förväntningarna i Unitedtröjan men idag gjorde hon sin klart bästa match sedan flytten från USA.

Det var också Press som fick den första målchansen i matchen men i ett trångt läge fick hon ingen kraft i avslutet och det blev en enkel räddning för målvakten.

Istället var det Ella Toone som skulle ge United ledningen. Vänsteryttern Leah Galton var förstås involverad och tog sig runt på kanten för ett lågt inlägg. Målvakten lyckas stoppa inlägget men inte bättre än att det blir kamp om bollen mellan Press och en försvarare. Igen är målvakten där och petar undan bollen, den här gången till Toone, som behärskat sätter bollen i nät.

Ella Toone firar efter att hon öppnat målskyttet. Det var hennes 28:e mål som Unitedspelare. Därmed är hon nu i ensam majestät damlagets meste målskytt någonsin. Lauren James delade inför matchen förstaplatsen på 27 fullträffar.

Press får sedan ett par möjligheter för ett tidigt 2-0-mål men först gör målvakten en benparad och sedan lyckas försvaret rensa i panik.

Nästa stora chans faller till Toone, som blir fri på högerkanten efter en briljant långboll från lagkapten Katie Zelem. Avslutet dock ur snäv vinkel och målvakten kan rädda.

United ska ändå gå till halvtidsvila i tvåmålsledning. Ett avslut från Press blockeras men Zelem vinner tillbaka bollen mitt på offensiv planhalva. Zelem fördelar vidare till mittfältskollega Hayley Ladd som friställer Press. Amerikanskan står precis på rätt sida för att undvika offsideflaggan och fri mot målvakten gör hon inget misstag.

Christen Press gör 2-0. Detta var amerikanskans bästa match som Unitedspelare.

Efter paus blir det i mångt och mycket ett ställningskrig där United kontrollerar spelet. Hemmalaget tillåts inte skapa mycket. Mary Earps i Uniteds mål gör en utmärkt räddning på ett tungt långskott från Jill Scott men utöver det är det en lugn eftermiddag för Earps.

Annars har egentligen Everton bara ett farligt inlägg. Det reder Kirsty Smith ut vid bortre stolpen, då hon precis lyckas ta sig framför anfallaren och med den aktionen räddar hon förmodligen ett givet mål.

Sammantaget en professionell insats av United och laget vinner fullt rättvist. De centrala mittfältarna Ladd och Zelem är bra, liksom Press. I övrigt vill jag också framhålla vänsterbacken Ona Batlle.

United är tvåa i ligan, på samma poäng som ettan Chelsea. Londonlaget har emellertid en match mindre spelad. Även trean Manchester city har en match till godo på United. De är fem poäng bakom United medan Arsenal är nio poäng efter United men med två matcher till godo.

För United väntar nu ett par tuffa matcher före landslagsuppehållet. Om en vecka hemmamatch mot svårspelade Reading och därefter väntar Manchester city på bortaplan.

Målen

Ella Toone öppnar målskyttet:

Christen Press gör 2-0:

Everton – Manchester United 0-2 (0-2)

FA Women’s Super League, 31 januari


0-1 ( 9) Ella Toone
0-2 (42) Christen Press (Ladd)


Uniteds lag: Earps; Smith, A Turner, M Turner, Batlle; Zelem (Sigsworth 66), Ladd; Toone, Groenen, Galton (Hanson 81); Press (James 81)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK