Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – West Ham United

West Ham United v Manchester United - Premier League

Imorgon kväll välkomnar Manchester United West Ham till Old Trafford då FA-cupens femte omgång ska avgöras. Med tanke på att det i Premier League nu endast tycks handla om ett enmansrace, ser titelchanserna allt mer ut att hänga på cupspelet för Ole Gunnar Solskjaers mannar. 

Till att börja med lägger vi in en notis om eventuell lottning. Om United vinner imorgon väntar kvartsfinal-lottning på torsdag efter att Barnsley och Chelsea spelat klart sitt möte.

Manchester United

Inte en vecka går utan att det vankas dubbla matcher den här säsongen. Den här gången är det FA-cupspel som väntar för United, där formstarka West Ham står för motståndet.

Hemmalaget kommer senast från mötet med Everton, som slutade i ett förargligt 3-3-kryss till slut. Det mesta stämde i offensiv väg men slarv i de bakre leden gjorde att Everton kunde göra tre ganska ologiska och slumpartade mål. Det finns som bekant inga enkla matcher den här säsongen och uppenbarligen går det inte heller att vara segerviss under matcherna.

Cupmatch är därför alltid lite extra spännande, särskilt när det drar ihop sig allt mer och slutspelet närmar sig. Solskjaer får kanske ingen att höja på ögonbrynen när han säger att alla bra lag måste besegras för att ta sig till final. Han fortsätter emellertid och poängterar att nästa steg i utvecklingen för det här laget är att gå hela vägen i turneringen.

Lättare sagt än gjort, alltså. Men hur ska då United, till att börja med, ta sig vidare ifrån morgondagens uppgift, när David Moyes kommer på återbesök till sin gamla arbetsgivare?

Till att börja med tvingas vi fastslå att Paul Pogba missar matchen, detta på grund av skadan han ådrog sig mot Everton. Enligt Solskjaer beräknas fransmannen vara borta i ett par veckor och eventuellt vara spelklar till bortamötet med Chelsea i slutet av månaden. 27-åringens frånvaro öppnar således dörren för Donny van de Beek, som med största sannolikhet tar sig in i elvan imorgon. Frågan är bara var på planen. I och med att West Hams fältherrar i form av Tomáš Souček och Declan Rice lär spela, kommer det bli en fysisk mittfältskamp. Vågar norrmannen gambla och spela van de Beek som sittande, eller går han på två stadiga pjäser? Det är ett dilemma.

I mer positiv bemärkelse tycks i alla fall Mason Greenwood ha hittat rätt den här säsongen. 19-åringen startade både mot Southampton och Everton och stod för två lovande insatser rent spelmässigt. Det är bara målen som saknas. Kanske lossnar det imorgon, såtillvida att tonåringen spelar. Det gick nämligen bra senast i FA-cupen, när Liverpool var på besök. Den gången blev det både mål och assist för Greenwood. Jag kan dock tänka mig att det blir vila imorgon, eventuellt ett inhopp.

Till sist måste även David De Gea avhandlas. Oavsett hur svag spanjoren var senast är min personliga åsikt att Dean Henderson bör starta imorgon, dels med tanke på att Solskjaer använt engelsmannen flitigt i cupspelet, dels för att det är… en bra målvakt, helt enkelt. Nu var det inte enbart De Gea som ställde till det för sig den här omgången, då en viss brasse på Anfield bokstavligen gav Manchester City segern. Kontentan av detta är att målvakter såväl behöver konkurrens som vila. Imorgon finns bara ett scenario, och det är att Henderson vaktar målet.

Möjlig startelva:

West Ham United

Londonlaget kommer verkligen med luft under vingarna till Manchester imorgon. Det var nog få som trodde att David Moyes skulle lyckas ta West Ham till en sjätteplats i ligan efter mer än halva säsongen spelad.

Senast laget spelade var i lördags, när man hämtade ett 0-0-resultat borta mot Fulham. I matchen utgick Michail Antonio tidigt, där det rapporterades om trötthet. Men det stannade inte där. Senare under matchen visades, tidigare nämnde, Tomáš Souček ut efter att ha varit uppe med armbågen i ansiktet på en Fulham-spelare. Detta domslut överklagades av West Ham och man skulle också visa sig få rätt. Den tre matchers långa avstängningen som annars hade väntat tjeckiern annullerades. Det innebär alltså att han kan spela mot United.

Vad som mer är värt att notera hos gästerna är att Jesse Lingard, som lånades ut från United till West Ham, inte tillåts spela. Detta grundar sig att 28-åringen redan har figurerat i FA-cupen för United den här säsongen och är således “cup-tied”. Lingard fanns med när United besegrade Watford för ganska exakt en månad sedan.

Vidare på spelarfronten ger Moyes besked om andremålvakten Darren Randolph och konstaterar att han troligtvis inte är disponibel, på grund av skada på träning. Även vänsterbacken Arthur Masuaku håller till i sjukstugan.

West Ham har haft en tämligen smärtfri resa fram till morgondagens möte. I de två senaste FA-cupomgångarna har lag som Stockport och Doncaster besegrats. Imorgon blir det därmed ett riktigt test som väntar. Återstår att se om Moyes kommer ihåg hur man vinner på Old Trafford…

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var så sent som i december föregående år. Då hamnade United i underläge men stod i andra halvlek för en patenterad vändning. Slutresultatet blev 3-1. Kanske minns ni Pogbas kanonmål från 25 meter?

I FA-cupsammanhang var det snart fem år sedan lagen ställdes mot varandra. Det var i sjätte rundan säsongen 2015/2016 och omspel krävdes efter 1-1 i första mötet på Old Trafford. Returmötet på Boleyn Ground blev sedan ett händelserikt sådant. United vann till slut med 2-1 och apropå läckra mål, kanske minns ni även Marcus Rashfords avslut rätt upp i klykan?

Visste ni att…

  • Rashfords mål ovan var blott hans sjätte A-lagsmål för United?
  • Mötet mellan West Ham och United på Boleyn Ground var den sista FA-cupmatchens som spelades på just den arenan?

Matchinformation

Manchester United
West Ham United
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 5
Tid: Tisdagen den 9 februari 2021, 20.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Jones (knä, inget datum)
  • Pogba (muskel, inget datum)
Tveksamma:

  • Bailly (skada)
  • Diallo (matchform)
  • Mata (oklar status)
FORM
V20/1FulhamBPL2-1
V24/1LiverpoolHFA3-2
F27/1Sheffield UHPL1-2
O30/1ArsenalBPL0-0
V2/2SouthamptonHPL9-0
O6/2EvertonHPL3-3

West Ham United

Skador och avstängningar:

  • Lingard (indisponibel, utlånad från United)
  • Masuaku (knä, mars)
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V19/1West BromHPL2-1
V23/1DoncasterHFA4-0
V26/1C PalaceBPL3-2
F31/1LiverpoolHPL1-3
V3/2Aston VillaBPL3-1
O6/2FulhamBPL0-0

United mot West Ham

Totalt:14467-32-45264-184
Hemma:7349-10-14164-68
FA-cupen:125-3-421-15
SENASTE MÖTENA
V2019-04-13HPL2-1
F2019-09-22BPL0-2
O2020-07-22HPL1-1
V2020-12-05BPL3-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2016-11-30HLC4-1
V2017-08-13HPL4-0
V2019-04-13HPL2-1
O2020-07-22HPL1-1