Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Paul Pogba – igen

Fulham v Manchester United - Premier League

Nytt år, men inga nya tankar om Paul Pogba.

För ett knappt år sedan författade undertecknad en krönika om Paul Pogba och hans framtid i Manchester United, som du kan läsa här – om andan skulle falla på.

Denna inleddes med meningen: “Om Paul Labile Pogba spenderar sina arbetsdagar med att spela fotboll i en United-tröja om ett år skulle många med mig bli väldigt förvånade. Att han vill vidare tycks stå utom alla rimliga tvivel.”

Detta år har alltså nu passerat. Och visst hade han, dåtida jag, blivit förvånad om han vetat vad nutida jag vet. Nämligen att fransmannen faktiskt fortsatte spela för Manchester United också säsongen 2020/2021.

Emellertid hade han nog glömt sin förvåning om han också fått höra allt det andra 2020 hade kokat ihop i sin fladdermusgryta.

En pandemi senare, med efterföljande nedstängning av den europeiska fotbollen, renderade alltså andra bullar i affären Pogba. Fotbollen gjorde visserligen en återkomst, men utan publik. Och av allt att döma kommer detta segdragna upplägg bita sig fast också under våren.

Den ekonomiska käftsmäll som det nyligen bokförda året givmilt delade ut till så många klubbar förändrade förutsättningarna för sommarens transferfönster. Bara sådär hade vinden vänt – plötsligt verkade det som om Pogba skulle stanna i England och Manchester.

Och som vi idag vet var det precis vad som hände.

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Nu är det vår igen och plötsligt har de där obeslutsamma vindarna ändrat riktning ännu en gång.

Efter utspelen från fotbollsagenternas svar på Ebenezer Scrooge (innan spökena besöker honom) ska Pogba återigen vara beredd att packa väskorna på nytt.

Det viskades om nya kontraktsförhandlingar under hösten.

Sedan blev det tyst. Misstänksamt tyst.

Det dröjde emellertid inte länge innan ljudvakuumet fylldes av en välkänd röst.

“(Paul Pogba) är olycklig hos Manchester United, han kan inte uttrycka sig på det viset han vill och som folk förväntar sig att han ska göra. Han behöver byta lag.”

Så sade Mino Raiola i december.

Om någon inbillat sig att fransmannen kanske trots allt skulle krita på ett nytt kontrakt tvingades de nu att tänka om.

Några dagar gick. Röster fyllda till brädden med frustration gav sig först på Raiola – varför måste han alltid hålla på?

Samtidigt ställde sig andra frågande till hur mycket pli Pogba har på sin bångstyriga agent och hur mycket som egentligen är sanktionerat av spelaren själv.

Att uttalandet kom så nära inpå matchen mot RB Leipzig, som skulle se oss uttåga ur Champions League, gjorde inte saken bättre.

Irritationen hopade sig.

Till slut publicerade Paul Pogba en text i Dalai Lamas anda, som mer eller mindre kan sammanfattas med: “Japp, jag sticker nog i sommar. Men vi är inte där ännu, så låt oss leva i nuet.”

Prestationerna pendlade upp och ned under hösten, liksom för hela laget. Men på sistone har det sett riktigt bra ut. Så pass bra att fransmannen tilldelades utmärkelsen som månadens spelare för januari.

Och självklart hade det varit kul om det håller. Samtidigt – världsmästarens formtoppar har ju inte bitit sig kvar förr. Därför frågar sig cynikern varför stimmet skulle vara annorlunda den här gången.

Kanske är cynikern onödigt pessimistisk. Kanske är det annorlunda den här gången, när Pogba nu ser ett slut på sin vistelse i England. Kanske vill han visa att han är värd sin skyhöga värdering.

Å andra sidan: som vi alla vet – det går snabbt i fotbollen.

Någon som var fullständigt under isen i sex månader kan prestera riktigt bra i ett par-tre matcher. Plötsligt har spelaren i fråga gjort sig förtjänt av ett nytt kontrakt, varpå densamme tappar lite i form nästan omedelbart igen.

Ja, jag tittar på dig, Nemanja Matic.

Frågar man de högljudda Twitter-fansen, som nu skanderar från hustaken att Martial är det värsta som hänt Manchester United sedan Glazerfamiljen köpte klubben, kan saken se helt annorlunda ut om några veckor.

Några mål i den matchen, en bra insats i den och plötsligt är han nog baske mig snudd på värdig en Ballon d’Or – igen. Som så många gånger förr.

Om man frågar samma “fans”, alltså.

Pogba haltade av matchen mot Everton. I skrivande stund ser det ut som en muskelskada, men tänk om det är värre. Tänk om han blir borta i månader.

Kommer någon vara sugen på att slänga upp en summa som tangerar en miljard (plus de skyhöga agentavgifter som vi bara vet att Raiola kräver) på någon som inte sparkat på en boll sedan tidig vår?

Vi får väl se.

Hur som haver håller nutida skribent med förra årets version av sig själv.

Håll i dig nu, för här kommer en kontroversiell åsikt: om en spelare inte vill vara kvar i din klubb anser jag att densamme ska flytta – oavsett hur stor potential denne har.

Och det finns väl ingen som tvivlar på att Pogba vill vidare?

Om pandemi-förutsättningarna tillåter borde han därför säljas till sommaren, varpå övergångssumman kan finansiera värvningen av nytt blod. En nykomling som förhoppningsvis när en hunger att spela för Manchester United.

Tills den dagen kommer, om den någonsin gör det, hoppas jag att vi får se den bästa versionen av Paul Pogba.

Den version som ger prov på sin karaktär genom insatserna på fotbollsplanen, snarare än genom vassa kommentarer från sin osympatiska företrädare.