Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Real Sociedad 0-0

Efter att det första sextondelsmötet mellan Manchester United och Real Sociedad slutat med en 4-0-viktoria för engelsmännen, var givetvis känslan inför kvällens match att bägge lagen inte skulle gå ut och köra på femmans växel. Med facit i hand blev nämligen matchen en av de sömnigaste som utspelat sig på Old Trafford den här säsongen. 

Vad sysslar du med, Ole?

När kvällens match ska summeras är det ofrånkomligt att inte börja med att diskutera den startelva Ole Gunnar Solskjaer ställde på banan.

United hade som sagt 4-0 att gå på efter förra veckans vinst nere i Italien. Lägg då till att man spelade ligamatch i söndags  kväll och att det samma väntar nu på söndag – mot ett Chelsea som börjat tugga igång.

Det är faktiskt utom mitt förstånd hur Bruno Fernandes kan tillåtas starta en så pass meningslös match som den här. Samma gäller för Aaron Wan-Bissaka i viss mån. Vi har endast en högerback av någorlunda kvalitet i truppen, men där bakom finns exempelvis Brandon Williams, som hade mått bra av lite speltid i A-laget. För det har han ju inte varit bortskämd med den här säsongen. Nu kom visserligen 20-åringen in i andra halvlek, men ändå.

Hursomhelst, tillbaka till Bruno. Det är inte så att portugisen behöver ha mer speltid än vad han redan har, än mindre finns det inte direkt några krav på att han har något att bevisa.

En teori jag har är att 26-åringen själv vädjat till Solskjaer och bett om att få spela. Min tro är nämligen att Bruno alltid vill spela. Varje match. Varje minut. Oberoende motstånd eller turnering. Men, oavsett om så är fallet eller ej, landar ansvaret på vår norske manager i slutändan.

Det är idioti, milt uttryckt, att riskera lagets bäste och viktigaste spelare med tanke på det tajta spelschemat och att det, som tidigare nämnts, är Chelsea som väntar härnäst i Premier League.

Kan det faktum att portugisen bar kaptensbindeln spelat någon roll i beslutet att han spelade? Mycket möjligt, men ärligt talat ligger det ju knappast någon större prestige i den titeln i dagens United.

Fotboll på Old Trafford

Axel Tuanzebe byttes in och hade en boll i nät men målet skulle sedan komma att underkännas.

Ja, det utspelade ju sig faktiskt en fotbollsmatch på Old Trafford också, mitt i all hets om startelvor, rotation, och så vidare.

I första halvlek hände egentligen inget av värde, förutom att Real Sociedad missade en straff, som Daniel James orsakat efter ett skolboksexempel i hur man försvarar på pojklagsnivå.

I övrigt var det just James som hade ett av Uniteds bättre lägen under första 45. Den gången framspelad av Bruno, men likt försvarsspelet är inte heller huvudspelet walesarens paradgren, då nicken gick rakt på gästernas målvakt.

Till andra halvlek gjorde Solskjaer ett par rockader, vilket vi annars inte är vana att se. Norrmannen lyckas emellertid till viss del överträffa sig själv i dumhet genom att byta in Marcus Rashford. Samtidigt som Bruno byttes ut. Plus minus noll. Ingen är förvånad och heller därmed inget att lägga större vikt vid, antar jag.

Hemmalaget skulle efter en dryg timmes spel hitta nätet, detta tack vare inbytte Axel Tuanzebe. Ett mål försvararen behövde för självförtroendet… Men inte fick. Victor Lindelöf såg nämligen till att få det bortdömt.

Att kalla svenskens aktion för en tackling är inte riktigt adekvat. Jag vet faktiskt inte riktigt vad man ska benämna det som. Ett påhopp var det ju bokstavligen och det ett brutalt sådant, även om intentionen att skada inte kan ha funnits. Mittbacken flyger in med knät i huvudet på en motståndare, i samma ögonblick som Tuanzebe stenhårt nickar bollen i mål. Att döma av reprisbilderna var det såklart inget snack om att det skulle dömts bort. Domaren ska inte ens behöva gå ut och titta på det.

Annars då?

Shola Shoretire blev klubbens yngste att spela en europamatch i A-lagssammanhang för United med sina 17 år och 23 dagar. Det är givetvis kul och ska uppmärksammas.

Även Amad plockades in och fick en dryg halvtimme på sig att uträtta stordåd. Det hann dessvärre inte 18-åringen med.

Gällande de bägge tonåringarna är det å ena sidan trevligt att de får känna på A-lagsspel, det ska inte förringas. Å den andra går det naturligtvis argumentera för att de ikväll borde fått ännu mer tid på sig.

Att man ska skynda långsamt heter det ju ibland, men vad det i praktiken innebär anser jag är en aning luddigt. Likväl känns begreppet passande för bägge spelarna. Jag hade vare sig sett det som fel eller någon större risk, givet det här mötets förutsättningar, i att ha portionernat ut 90 minuter var.

I detta fall handlar det inte heller om att spela dem bara för att, utan för att de sannolikt kan bidra på ett eller annat sätt. Det offensiva spelet var spretigt idag, inte minst med tanke på alla byten. Med åtminstone Amad och Shoretire på banan hela matchen hade dels anfallsmönstrena kunnat blivit tydligare, dels hade de på riktigt fått chansen och vi supporters hade fått anledning att faktiskt bry oss lite mer om denna annars helt meningslösa match.

Nåväl, nu spelades matchen av tämligen smärtfritt, utan att någon torde ha tömt bränsletanken och United är därmed vidare till åttondelsfinal i Europa League. Vad som väntar där får vi svar på under morgondagens lottning.

Om den här matchen finns i alla fall inte så mycket mer att säga.