Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Chelsea – Manchester United 0–0

Precis som i höstas blev det mållöst när Manchester United och Chelsea ställdes mot varandra. Dagens möte var dock något mer underhållande men det ger ju tyvärr inga extra poäng till det röda laget. 

Dessutom innehöll det som vanligt i en Premier League-match ett stort domarmisstag. Jag tycker att vi börjar där.

Solklar straff

Hur Stuart Atwell kommer till slutsatsen att Callum Hudson-Odois solklara hands i eget straffområde inte blir straff vet nog inte ens han om. Någon solklarare straff kommer vi förmodligen inte att se i år.

Jag köper i att han inte ser det live, när det händer. Men att inte tilldöma straff efter att ha kollat på situationen på tv-skärmen är bortom allt förstånd.

Hudson-Odois arm är över axelhöjd och han puttar i stort sett bort bollen från Mason Greenwood. Ett av de värre beslut Atwell nog har tagit i karriären. Nivån bland den engelska domarkåren är alldeles för låg, tyvärr.

Fortfarande inget spelmål mot topplagen

Manchester United har mött Chelsea två gånger, Arsenal två gånger, Liverpool en gång, Manchester City en gång och Tottenham en gång. Resultatet: Fem poäng och ett mål framåt (en straff i 1–6 förlusten mot Spurs)

Det är hur du än vrider och vänder på det alldeles för dåligt och det som hindrar oss från att steget från att utmana om en Champions League-plats till en ligatitel.

Det positiva är försvarsspelet i dessa matcher, förutom mot Tottenham då, så klart. Men hur bra försvaret än har varit behöver anfallet prestera bättre.

När man spelar på sättet vi gjort mot topplagen krävs det skärpa och effektivitet när ytorna uppstår. Något vi absolut inte har gjort, vilket jag kommer till.

Den sista passningen

För att vara helt ärlig så slutade matchen rättvist i delad poäng. Inget av lagen skapade tillräckligt för att vinna, men det fanns gott om möjligheter att faktiskt skapa farligare chanser.

Men som så många gånger förr brister det i den sista passningen för United. Vi såg Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Scott McTominay och Luke Shaw ta sig till ganska bra lägen. Men vad de gjorde därefter är för dåligt.

Typexemplet som alla kommer att kolla på i efterhand är McTominays felpass i den 90:e minuten, en möjlighet där vi faktiskt borde ha avgjort. Den passningen får inte slås med så dålig kvalitet.

Men även de tre ovan nämnda spelarna hade också möjligheter att skapa något bättre. Rashford hade Greenwood i ett jätteläge i den första halvleken men hans lyftning var alldeles för nonchalant och backen kunde enkelt bryta.

Bruno Fernandes slog förmodligen något rekord i antal bortslagna passningar på den sista tredjedelen i den andra halvleken. Speciellt ett läge sticker ut. Han, Rashford och Daniel James kommer mot tre backar och portugisens passning blir alldeles för hård och går ut till inkast. Ett jätteläge om passningen slås bättre.

Shaw tog sig runt på sin kant vid två tillfällen på hela matchen men slår mest in inlägget på chans och hoppas på det bästa. Vid chansen där bollen hamnar hos McTominay som avlossar ett skott mitt på Mendy finns Bruno helt fri strax bakom straffpunkten.

Måste utnyttja sådana ytor och möjligheter bättre. Annars kommer vi fortsätta att vara mållösa mot de andra topplagen.

Viktigt att inte förlora

Det var trots allt viktigt att vi inte förlorade och därmed lät Chelsea komma närmre oss i tabellen. Backlinjen ska också ha beröm.

Victor Lindelöf och Harry Maguire satte knappt en fot fel på hela matchen och svensken stod dessutom för en poäng-räddande brytning när Werner var nära att stöta in bollen på bortre stolpen.

Det behövs mer framåt från Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka men deras defensiv är svår att klaga på. En hållen nolla är inte fy skam men som sagt, offensiven behöver förbättras.

Res med oss till Manchester!