Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester City – Manchester United 0-2

Det finns tillfällen då man kan prata om rättvisa resultat, det finns tillfällen då man kan prata om orättvisa resultat, och så finns det tillfällen då det är komplett irrelevant. Idag är en sådan dag. Istället konstaterar vi frankt att Manchester United har besegrat Manchester City med 2-0, och efter Luke Shaws 2-0 i matchminut 50 var det helt ärligt aldrig speciellt oroligt.

Tidig ledning

Hur många trodde att United var laget som skulle ta en ledning idag? Inte jag i alla fall. Men när Gabriel Jesus letar sig ner i eget straffområde och drar omkull Anthony Martial efter bara 34 sekunder, ja då gavs Bruno Fernandes chansen att ge United ledningen från straffpunkten, en chans han givetvis inte försätter.

Faktum är att det bara ett par minuter senare kunde stått 2-0, då Fernandes tillsammans med Shaw jobbade tillbaka bollen i offensivt straffområde, men Shaws avslut gick rakt på Ederson i Citymålet.

Att City sedan tog över matchen var ju det minst oväntade som hänt den här sedan millennieskiftet, men det brann inte till runt Dean Henderson och hans stolpar speciellt mycket. Istället satte Uniteds taktik allt som oftast stopp för Citys anfall, där bland annat Scott McTominay hade en bredare roll än normalt i försvaret för att hjälpa till extra mycket mot Citys vänstersida. På den negativa sidan var hittar vi att United för ofta vann boll, men sedan tappade den alldeles för enkelt igen, vilket gav City lite för mycket boll.

Men allt som allt 1-0 i halvtid, och ingen kunde klaga på det.

Ligans bästa vänsterback

Andra halvlek började med Citys bästa chans, då Rodrigo sköt ett skott som tog i ribban. Sedan skulle ligans bästa vänsterback kliva in i handlingen på riktigt.

Han hade som sagt ett bra läge tidigt i den första halvleken, han skulle också få ett bra läge tidigt i andra. Dean Henderson hittade Shaw på vänsterkanten, och engelsmannen satte fart. Sen satte han lite mer fart, spelade Marcus Rashford, fick tillbaka bollen och rullade in bollen i det bortre hörnet, otagbart för Ederson i Citymålet.

Det var många som gav upp på Shaw åren efter hans benbrott, och det var på många sätt förståeligt. Det tog lite för lång tid att komma tillbaks, och det blev ju inte enklare när han var mer eller mindre mobbad under José Mourinho. Men sedan Solskjaer tog över har det mer eller mindre gått spikrakt uppåt för Shaw, och han spelar nu bättre fotboll än han gjort tidigare i sin karriär. Och han är fortfarande bara 25 år gammal. Om Alex Telles inte vill bli en parentes i Uniteds historia måste han ta sig upp rejält i klass för att peta Shaw.

Tactical masterclass

Sammanfattningsvis får man säga att har man inte spelarmaterialet, ja då måste man ha någonting annat. United har Ole Gunnar Solskjaer, och med det en taktisk flexibilitet som av någon mystisk anledning oftare snarare anses negativ än positiv.

Idag blev skillnaden mellan United och Citys spelarmaterial som allra tydligast när vi tittar på högerytterpositionen, där Uniteds bästa alternativ för dagen hette Daniel James, medan City startade Riyad Mahrez, med spelare som Phil Foden, Bernardo Silva och Ferran Torres på bänken. Uniteds bänkalternativ? Mason Greenwood, som visserligen spelat upp sig en del de senaste veckorna, men sammantaget ändå har en väldigt svag säsong.

Den spelarmässiga skillnaden till trots är det alltså United som vinner med 2-0 idag, med lika många skott på mål var. Dagen förändrar givetvis inte det faktum att United måste förstärka för att komma ikapp City. Trots vinsten idag är vi elva poäng bakom den blå lillebrorsan, något som givetvis inte är acceptabelt.

Men idag fortsatte vi vår bortasvit, Citys hemmasvit bröts och det fortsätter hamras in att United har något spännande på gång under Ole Gunnar Solskjaer.