Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Milan

Dags för ännu en av de där Europamatcherna där Old Trafford badar i strålkastarljus. Med snart ett år utan publik i Europa bakom oss landar Zlatan Ibrahimovics Milan i Manchester i jakten på en kvartsfinalbiljett. 

Manchester United

Hur långt kan Manchester United gå i Europa League? Hur långt vill Manchester United gå i Europa League. Svaret på bägge frågorna är förstås “hela vägen” om man frågar Ole Gunnar Solskjaer. Tillika borde vårens krut läggas på FA-cupen och en bibehållen topp 4-placering i ligan, men med tanke på att lagen bakom United i ligatabellen snubblar ungefär lika ofta som United (nåja) finns det kanske lite energi att lägga på spelet i Europa trots allt. För ja, turneringen må heta Europa League och läktarna må gapa tomma, ett dubbelmöte med AC Milan skojar man liksom inte bort ändå.

Manchester United kommer från en råg-i-ryggen-seger mot Manchester City i ligan, en seger som var nödvändig både poäng- och självförtroendemässigt. Trots att lagen bakom snubblar så har Manchester United inte råd med kryss mot lag som Crystal Palace om man vill ha ett hyfsat tryggt avstånd ner till femteplatsen när vi skriver maj i kalendern. Kanske gav segern mot City också ett lyft inför AC Milans besök på Old Trafford. Kanske räcker Europa League som tändvätska i sig. Vi var ju trots allt rätt bra i första mötet med Real Sociedad.

En spelare som knappast behöver tändvätska är Dean Henderson. Engelsmannen gör sitt bästa för att göra platsen som förstekeeper till sin och just nu får vi väl ändå säga att det går enligt ritningarna. Henderson känns stabilare och stabilare i takt med att matcherna blir fler och vi kan väl alla vara överens om att han är en bättre dirigent än David de Gea någonsin varit. De han dirigerar på torsdag då? Ja, där har jag svårt att tro att det blir några stora förändringar jämfört med sist, om ens några. Den som kunde vara aktuell för spel är Eric Bailly och det på Victor Lindelöfs bekostnad. Nu har Solskjaer visat att han litar på Lindelöf i stora matcher, så det sannolika är en intakt backlinje.

På det defensiva mittfältet är det också svårt att argumentera för att det skulle bli särdeles stora förändringar. Nemanja Matic ska inte spela den här typen av matcher och då kvarstår Scott McTominay och Fred. Det känns i sig inte osäkert eller darrigt, men det känns inte heller sådär sexigt som det kunde göra då vi talar innermittfältare hos Manchester United.

Manchester United v Arsenal - Premier League

Framför de två defensiva är den offensive startelvans mest givna spelare. Visst, man kan tänka sig att Solskjaer med samma penndrag som han plitar ner Bruno Fernandes även plitar ner Luke Shaw och Harry Maguire numera, men portugisen är ändå så given en spelare kan bli. Fernandes är spelaren United inte har råd att tappa alldeles oavsett form och fysik. Han ska spela och han gör det också. Framåt uppstår så huvudbryt, eller gör det?

Marcus Rashfords vrist är svullen, det vet vi. Edinson Cavani borde inte ha spelat mot Crystal Palace, det vet vi. Daniel James är pånyttfödd om man tror Solskjaer och Anthony Martial “ser bra ut på träningarna”. Lägger vi då till att Mason Greenwood med sin “ringa” speltid i vinter är fräsch nog att spela alla minuter resten av säsongen så är det hela löst. James spelar till vänster, Greenwood till höger och Martial på topp. Martial har tydligt smittats av Rashfords sjuka då det gäller uddlöshet framför mål, men att tro att någon annan skulle gå in på topp här finns inte.

Möjlig startelva:

Milan

AC Milan var det, ja. Bortser vi från mötena i historielösa träningsturneringar på andra sidan Atlanten är det förstås lätt att bli nostalgisk då man tänker tillbaka på dubbelmötena i Champions League 2010 och kanske främst 2007. Varken Milan eller Manchester United är klubbar man var då, för 14 år sedan, men det oaktat kittlar det förstås alltid lite extra när en klassisk storklubb tågar ut på Old Traffords gräs.

AC Milan har, efter ett antal magra år, fått fason på ligaspelet. Man må i skrivande stund ligga sex poäng efter Ashley Youngs Inter efter 26 omgångar, men det att man alls ligger tvåa får ses som ett väldigt stort fall framåt sett till de senaste säsongerna. Milan kommer från en 2-0-seger mot Verona och har trots en del frågetecken i truppen kunnat matcha starka elvor i såväl ligan som Europa Leauge.

I mål ställer tränare Pioli utan tvekan Gianluigi Donnarumma. På vänsterkanten kan vi få stöta bekantskap med en egen spelare. UEFA:s regelverk tillåter att  Diogo Dalot spelar, och med Hernandes tveksam är det sannolikt att portugisen finns med. I mitten lär lagkapten Romagnoli och Chelsea-lånet Fikayo Tomori ligga klart bäst till för en startplats. På högerbacken plockar Pioli in Davide Calabria.

På defensiv mitt lär ivorianen Franck Kessié vara given som en av två spelare medan oddsen för att Sandro Tonali, som vilades senast, åter finns med på Soualiho Meités bekostnad. På vänsteryttern är känslan att Samu Castillejo är den som får förtroendet. Castillejo är den mittfältare som medverkat i flest Europa League-matcher denna säsong (11) och var den enda spelaren Pioli valde att byta ut i helgen som gick. På den offensiva, så kallade Bruno Fernandes-positionen, hade det naturliga säkert varit att ta in Hakan Calhanoglu. Turken är dock tveksam till spel och Rade Krunic tackade för förtroendet mot Verona genom att skriva in sig i målprotokollet.

Alexis Saelemaekers spelade som högerytter mot Verona och kan säkert få fortsatt förtroende där. Frågan är egentligen större då det gäller forwardslösningen. Zlatan Ibrahimovic har gått från att vara skadad till att “kanske vara tillgänglig” medan Mario Mandzukic även han är ett frågetecken. Rafael Leao, som är lagets näst bäste målskytt denna säsong, är dock redo att vikariera.

Möjlig startelva:

 

Historik

Manchester United har mött AC Milan totalt 10 gånger i tävlingssammanhang och lagen har, broderligt nog, fem segrar var. Det senaste mötet lagen emellan hämtar vi från den 10 mars 2010 då United vann med klara 4-0 hemma på Old Trafford. Wayne Rooney gjorde två mål medan Ji-sung Park och Darren Fletcher stod för ett var. United vann därmed dubbelmötet i Champions Leagues åttondelsfinal med 7-2 totalt. Enda hemmaförlusten mot Milan kom 2005 (1-0).

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer aldrig mött AC Milan, varken som tränare eller spelare på planen? I dubbelmötena 2005 gick Solskjaer skadad medan han såg dubbelmötena 2007 från bänken.
 • Ingen av spelarna som fanns med sist United mötte Milan är kvar? Darren Fletcher, som spelade då, finns dock med som tränare.
 • Zlatan Ibrahimovic mött Manchester United två gånger? Bägge gångerna har han gått mållös av planen. Vi snackar år 2009 då United slog ut Inter i åttondelsfinalen i Champions League.

Matchinformation

Manchester United
Milan
Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal 1:2
Tid: Torsdagen den 11 mars 2021, 18.55
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Slavko Vincic (Slovenien)
Teve: Kanal 9, Discovery+, Eurosport Player

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • De Gea (personliga skäl, inget datum)
 • Jones (knä, inget datum)
 • Mata (skada, mitten mars)
 • Pogba (muskel, mitten datum)
 • Rashford (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Cavani (skada)
 • Shaw (skada)
 • Van de Beek (skada)
FORM
V18/2Real SociedadBEL4-0
V21/2NewcastleHPL3-1
O25/2Real SociedadHEL0-0
O28/2ChelseaBPL0-0
O3/3C PalaceBPL0-0
V7/3Man CityBPL2-0

Milan

Skador och avstängningar:

 • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

 • Bennacer
 • Calhanoglu
 • Hernandez
 • Ibrahimovic
 • Maldini
 • Mandzukic
 • Rebic
FORM
O18/2Crvena zvezdaBEL2-2
F21/2InterHligan0-3
O25/2Crvena zvezdaHEL1-1
V28/2RomaBligan2-1
O3/3UdineseHligan1-1
V7/3VeronaBligan2-0

United mot Milan

Totalt:105-0-513-16
Hemma:54-0-110-4
Europa League:00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V2007-04-24HCL3-2
F2007-05-02BCL0-3
V2010-02-16BCL3-2
V2010-03-10HCL4-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V1969-05-15HEC1-0
F2005-02-23HCL0-1
V2007-04-24HCL3-2
V2010-03-10HCL4-0