Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Ett välkommen paus i Unitedvardagen

Säsongens sista landslagsuppehåll är här (för herrarna, åtminstone, damerna klämmer in ett till). De som stannar hemma får välbehövlig vila inför säsongsavslutningen medan de uttagna beordras att undvika skador.

I normalfallet brukar undertecknad sky landslagsuppehållen som pesten. Efter fyra månader med två matcher i veckan känner jag emellertid att det ska bli skönt med en fotbollspaus. En perfekt tid att ladda batterierna inför säsongsavslutningen.

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. Den här gången har vi 16 spelare i herrlandslagen med minst 7 i ungdomslandslagen medan 11 damer var iväg på uppdrag i februari.

A-landslag

Sydamerika sköt på landslagsspelet av covidskäl men i Europa kör vi för fullt med tre matcher för alla relevanta lag. Primärt är det VM-kval som gäller men även några träningsmatcher. Det spelas också fotboll i Afrika. Även där mästerskapskval, om än bara till det kontinentala mästerskapet.

Elfenbenskusten (Amad, Bailly)

Amad valde Elfenbenskusten och är uttagen till landslaget för första gången. Det är de två sista matcherna i kvalet till afrikanska mästerskapet som väntar. Så Amads främsta chans till debut torde vara att ivorianerna säkrar sin plats i turneringen redan i bortamatchen mot Niger.

Även Eric Bailly är uttagen och han har mest troligt större chans än Amad till speltid. I den andra matchen är det Etiopien som står för motståndet.

England (Henderson, Lingard, Maguire, Rashford, Shaw)

Jesse Lingard och Luke Shaw är tillbaka i det engelska landslaget för första gången på länge. Dessutom noterar vi att Unitedprodukten Sam Johnstone är uttagen för första gången.

San Marino, Albanien och Polen är de tre första formaliteterna på vägen till VM för England. Förutom Lingard och Shaw har vi Unitedrepresentation i form av Dean Henderson, Harry Maguire och Marcus Rashford.

Att Rashford inte fick stanna hemma i Manchester för skaderehabilitering irriterar. Men det är vad det är.

Frankrike (Martial, Pogba)

Om det är illa att Rashford ska spela landslag så är det desto bättre att Paul Pogba ska göra det. Aningen överraskande fick även Anthony Martial – som ju både varit formsvag och skadad – plats i den franska truppen.

Ukraina, Kazakstan och Bosnien-Hercegovina är uppgifterna som väntar, samtliga i VM-kvalet.

Nederländerna (Van de Beek)

Turkiet, Lettland och Gibraltar är motståndarna för Donny van de Beek och Nederländerna när VM-kvalet inleds. Precis som i fallet Pogba skulle det vara bra för United om Van de Beek får speltid men han är näppeligen given i startelvan.

Portugal (Fernandes)

Undertecknad skrev brev till det portugisiska fotbollsförbundet och krävde att Bruno Fernandes skulle få landslagsledigt. Mitt krav hörsammades inte. Skandal!

Portugal ska spela VM-kval mot Azerbajdzjan, Serbien och Luxemburg. Hemmamatchen mot Azerbajdzjan spelas i Italien, för de engelska klubbarna kan stoppa spelare från att resa till Portugal.

Skottland (McTominay)

Skottland chockade världen genom att kvalificera sig till EM via playoff. I VM-kvalet blir det ännu tuffare. De börjar med nyckelmatcher direkt, Österrike hemma och Israel borta. Dessutom ska de spela mot Färöarna.

Scott McTominay är förstås uttagen och får månne fortsätta spela mittback i landslaget.

Spanien (De Gea)

David de Gea är som vanligt uttagen till den spanska truppen. Huruvida han får speltid är lite av en gissningslek. VM-kval mot Grekland, Georgien och halvkontroversiellt mot “territorio de Kosovo” är det som väntar.

Sverige (Lindelöf)

Victor Lindelöf och Sverige har fått förstärkning av Zlatan Ibrahimovic. Sverige och Spanien spelar i samma grupp men något Unitedmöte blir det inte den här gången. Sverige inleder mot Georgien och har sedan VM-kvalmatch mot landet Kosovo. Dessutom väntar en träningsmatch mot Estland.

Wales (James, Levitt)

Daniel James och, ont om speltid i Kroatien till trots, Dylan Levitt fick plats i den walesiska truppen som Ryan Giggs kanske tog ut men definitivt inte får leda. Giggs blev arresterad i höstas och är fortfarande bara fri mot borgen i väntan på rättegång. Därför kom han överens med Wales fotbollsförbund om att Robert Page ska leda landslaget, precis som var fallet i november.

Wales inleder VM-kvalet med en bortamatch mot Belgien. Enkelt. Sedan väntar en träningsmatch mot Mexiko innan de ska städa av Tjeckien.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).

Phil Jones är skadad.

Edinson Cavani: Ingen samling för Uruguay. De hann dock ta ut en preliminär trupp innan VM-kvalet sköts upp. Cavani är avstängd de två kommande VM-kvalmatcherna och var därför inte aktuell.

Juan Mata är inte uttagen.

Mason Greenwood skulle ha representerat England i U21-EM men lämnade återbud på grund av skada.

Lee Grant är inte uttagen.

Fred: Ingen samling för Brasilien.

Sergio Romero: Ingen samling för Argentina.

Alex Telles: Ingen samling för Brasilien.

Aaron Wan-Bissaka är inte uttagen den här gången heller och allt mer tyder på att han byter landslag till DR Kongo.

Nemanja Matic har slutat i landslaget.

Brandon Williams är inte uttagen.

Axel Tuanzebe är inte uttagen.

Tahith Chong fick plats i bruttotruppen till U21-EM men var en av spelarna som petades när den slutliga truppen presenterades.

James Garner har meriter från Englands U20, som inte har någon samling den här gången.

Facundo Pellistri: Ingen samling för Uruguay. De hann dock ta ut en preliminär trupp innan VM-kvalet sköts upp. Där fanns det ingen plats för Pellistri.

Andreas Pereira: Ingen samling för Brasilien.

Joel Pereira är inte uttagen.

Ungdomslandslag

På ungdomssidan är det framför allt U21-EM som gäller, där tre Unitedspelare var uttagna till gruppspelet men där bara två kommer till spel efter Greenwoods återbud. Det är gruppspel nu i mars och sedan slutspel i maj/juni.

Annars är det fortsatt lågt tryck på ungdomslandslagen. I den mån det är samlingar tycks det primärt bara vara lokalt baserade spelare som tas ut.

Avsnittet producerat efter bästa förmåga.

England U19 (Mengi)

Teden Mengi ska på träningsläger med Englands U19.

England U18 (Fish, Shoretire)

Det engelska U18-landslaget drar till Wales för träningsmatch. Will Fish och Shola Shoretire är Uniteds representanter i truppen. Notabelt är att Shoretire fortfarande är U17-spelare. Jag kan på rak arm inte dra mig till minnes när vi senast hade en underårig spelare i ett så ungt landslag. Till U21-landslaget tas de bästa ut men de yngre brukar hålla till i sin åldersgrupp.

Nordirland U21 (Galbraith)

Ethan Galbraith fick den här gången nöja sig med en plats i U21-landslagets trupp. Träningsläger är det som gäller.

Portugal U21 (Dalot)

Diogo Dalot ska spela U21-EM för Portugal. I gruppspelet väntar matcher mot Kroatien, England och Schweiz.

Tjeckien U21 (Kovár)

Matej Kovár har för första gången blivit uttagen till Tjeckiens U21-landslag. Tre matcher på bänken lär det bli i EM-gruppspelet. Italien, delade hemmanationen Slovenien och Spanien är motståndet i gruppen.

Wales U18 (Savage)

För första gången på mer än 20 år ska Wales U18-landslag spela match. Charlie Savage ställs mot Will Fish och Shola Shoretire. 

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Joe Hugill har meriter från Englands U18 men blev inte uttagen den här gången.

Ethan Laird har meriter från Englands U19 men är nu U20-spelare. Ingen samling den här gången.

Logan Pye har meriter från Englands U18 men blev inte uttagen den här gången.

Dillon Hoogewerf har meriter från Nederländernas U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Noam Emeran har meriter från Frankrikes U19. Ingen samling den här gången.

Hannibal har meriter från Frankrikes U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Willy Kambwala har meriter från Frankrikes U17. Ingen samling den här gången.

Aliou Traoré har meriter från Frankrikes U19. Har nu blivit U20-spelare. Ingen samling den här gången.

Harvey Neville har meriter från Irlands U19. Ingen samling den här gången.

Charlie McCann har meriter från Irlands U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Dermot Mee har meriter från Nordirlands U19 men blev inte uttagen till deras träningsläger.

Isak Hansen har meriter från Norges U16. Har nu blivit U17-spelare. Ingen samling den här gången.

Martin Svidersky har meriter från Slovakiens U19. De har en samling nu men endast lokalt baserade spelare förefaller ha varit aktuella.

Arnau Puigmal har meriter från Spaniens U19. Är nu U20-spelare. Ingen samling den här gången.

Anthony Elanga har meriter från Sveriges U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Johan Guadagno har meriter från Sveriges U17. Är nu U18-spelare. Ingen samling den här gången.

Ondrej Mastny har meriter från Tjeckiens U18. Är nu U19-spelare. Ingen samling den här gången.

Iestyn Hughes har meriter från Wales U19. Ingen samling den här gången.

Owen Hampson har meriter från Wales U17 men blev inte uttagen den här gången.

Chris Popov har meriter från Wales U17 men blev inte uttagen den här gången.

Damlandslag

För damerna var det landslagsuppehåll i februari och nytt uppehåll väntar i april.

Brasilien (Fuso)

Ivana Fuso fick landslagsdebutera för Brasilien i Shebelieves Cup. Hon var inhoppare i segern mot Argentina och fick sin första landslagsstart när Kanada besegrades. Mot USA lämnades hon på bänken och då blev det förlust.

England Dam (Toone, M Turner)

Det engelska damlandslaget spelade i februari sin första match på nästan ett år. Detta då Nordirland besegrades med 6-0. Ella Toone landslagsdebuterade som då hon byttes in direkt efter paus. Toone firade debuten med att göra mål på straff.

Millie Turner blev uppkallad efter återbud men fick spendera hela matchen på avbytarbänken.

Nederländerna Dam (Groenen)

Nederländerna spelade träningsmatcher mot Belgien och Tyskland och inkasserade två vinster (6-1, 2-1). Jackie Groenen spelade 90 minuter i båda matcherna och öppnade målskyttet i matchen mot Tyskland.

Skottland Dam (Hanson, Ross)

Skottland avslutade EM-kvalet med två betydelselösa matcher. I Cypern vann de med 10-0 vilket följdes upp med en förlust mot Portugal.

Kirsty Hanson spelade första halvlek mot Cypern och bidrog med ett mål och två assists. Hon spelade sedan sista kvarten mot Portugal.

Jane Ross fick en halvtimme mot Cypern och gjorde två mål men fick följa Portugalmatchen från bänken.

Spanien Dam (Batlle)

Formaliteterna avklarades då Spanien säkrade sin EM-plats via 13-0 mot Azerbajdzjan och 3-0 mot Polen. Ona Batlle var inhoppare i båda matcherna och bidrog med två assists.

USA Dam (Press)

USA vann Shebelieves via vinster mot Kanada, Brasilien och Argentina. Christen Press byttes in vid 0-0 mot Kanada och startade sedan i de två avslutande matcherna. Hon gjorde mål både mot Brasilien och Argentina.

Wales Dam (Jones, Ladd, Williams)

Carrie Jones, Hayley Ladd och Chloe Williams var uttagna till Wales träningsläger.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de spelare som relativt nyligen har varit med i landslag men av någon anledning inte är det den här gången. Här noteras att rapporteringen kring ungdomslandslagen på damsidan ofta är bristfällig.

Mary Earps blev inte uttagen.

Tobin Heath är skadad.

Abbie McManus blev inte uttagen.

Lucy Staniforth blev inte uttagen.

Alessia Russo är skadad.

Kirsty Smith var skadad.

Maria Thorisdottir: Norge hade ingen samling.

Katie Zelem blev inte uttagen.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Onsdag 24 mars:

 • 18.00: Turkiet – Nederländerna (VM-kval) [Van de Beek]
 • 18.00: Tjeckien U21 – Italien U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Kovár]
 • 20.45: Frankrike – Ukraina (VM-kval) [Martial, Pogba]
 • 20.45: Portugal – Azerbajdzjan (VM-kval) [Fernandes]
 • 20.45: Belgien – Wales (VM-kval) [James, Levitt]

Torsdag 25 mars:

 • 20.45: England – San Marino (VM-kval) [Henderson, Lingard, Maguire, Rashford, Shaw]
 • 20.45: Skottland – Österrike (VM-kval) [McTominay]
 • 20.45: Spanien – Grekland (VM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Sverige – Georgien (VM-kval) [Lindelöf]
 • 21.00: Portugal U21 – Kroatien U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Dalot]

Fredag 26 mars:

 • 17.00: Niger – Elfenbenskusten (kval till afrikanska mästerskapet) [Amad, Bailly]

Lördag 27 mars:

 • 18.00: Nederländerna – Lettland (VM-kval) [Van de Beek]
 • 18.00: Slovenien U21 – Tjeckien U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Kovár]
 • 20.45: Serbien – Portugal (VM-kval) [Fernandes]
 • 21.00: Wales – Mexiko (träningsmatch) [James, Levitt]

Söndag 28 mars:

 • 15.00: Kazakstan – Frankrike (VM-kval) [Martial, Pogba]
 • 18.00: Albanien – England (VM-kval) [Henderson, Lingard, Maguire, Rashford, Shaw]
 • 18.00: Georgien – Spanien (VM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Israel – Skottland (VM-kval) [McTominay]
 • 20.45: Kosovo – Sverige (VM-kval) [Lindelöf]
 • 21.00: Portugal U21 – England U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Dalot]

Måndag 29 mars:

 • Wales U18 – England U18 (träningsmatch) [Savage mot Fish, Shoretire]

Tisdag 30 mars:

 • 15.00: Elfenbenskusten – Etiopien (kval till afrikanska mästerskapet) [Amad, Bailly]
 • 20.45: Gibraltar – Nederländerna (VM-kval) [Van de Beek]
 • 20.45: Luxemburg – Portugal (VM-kval) [Fernandes]
 • 20.45: Wales – Tjeckien (VM-kval) [James, Levitt]
 • 21.00: Spanien U21 – Tjeckien U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Kovár]

Onsdag 31 mars:

 • 17.45: Sverige – Estland (träningsmatch) [Lindelöf]
 • 18.00: Schweiz U21 – Portugal U21 (U21-EM, spelas i Slovenien) [Dalot]
 • 20.45: England – Polen (VM-kval) [Henderson, Lingard, Maguire, Rashford, Shaw]
 • 20.45: Bosnien-Hercegovina – Frankrike (VM-kval) [Martial, Pogba]
 • 20.45: Skottland – Färöarna (VM-kval) [McTominay]
 • 20.45: Spanien – Kosovo (VM-kval) [De Gea]
Res med oss till Manchester!