Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – West Ham United 2-0

Lauren James skrev historia då hon nickade in Manchester Uniteds damlags första mål på Old Trafford. Målet, som var matchens första, kom tidigt i andra halvlek mot West Ham United. Kort därefter kunde Christen Press dubbla ledningen efter briljant förarbete av Jackie Groenen.

För första gången någonsin var Old Trafford skådeplatsen för Manchester Uniteds damlag. Maria Thorisdottir gick in som högerback istället för Martha Harris, annars valde Casey Stoney samma elva som förlorade mot Arsenal förra veckan. Positionsmässigt emellertid inte samma, då Jackie Groenen flyttade ut som högerytter. Det funkade inte klockrent och det blev betydligt bättre när Groenen i andra halvlek flyttade in centralt. Nederländskan styrde spelet och var Uniteds bästa spelare, tätt följd av Lauren James.

Jackie Groenen inledde som högerytter men rörde sig över stora ytor och var Uniteds bästa spelare på Old Trafford.

United inledde matchen nervöst och West Ham fick omedelbart en bra chans att göra mål. Millie Turner dök upp som räddande ängel vid bortre stolpen och kunde avvärja. Därefter skulle United gradvis ta över spelet i allt större utsträckning, även om det ständigt kändes farligt när bortalaget kontrade. Med bättre kvalitet i motståndaranfallet kunde det ha blivit en väldigt jobbig match för United.

Före paus kommer Uniteds bästa chanser efter offensiva bollvinster, vanligen med James och Christen Press involverade. Först är det James som spelar ut till Press som i sin tur försöker nå Ella Toone vid bortre stolpen. Det hela rinner ut i sanden när passningen blir för hård. Sedan är det Press som försöker nå fram till James utan att lyckas. Press hade då dålig vinkel men borde nog ha valt skott ändå. På den efterföljande hörnan får James öppet mål från nära håll men hon får hela huvudet under bollen och nicken går över.

Även West Ham får chansen efter bolltapp i motståndarlaget, då Uniteds målvakt Mary Earps slår bort ett uppspel. Earps reparerar för misstaget med en hygglig räddning.

Totalt sett var United inte alls bra före paus. “Jag tror inte att jag kan säga vad jag sa i halvtid,” kommenterade Casey Stoney efter matchen. “Spelarna vet när de har varit usla.”

Stoneys ord i paus gav utdelning. Bara fyra minuter efter pausvilan spräcks nollan, då United gör mål efter hörna. Efter en duell faller bollen till Thorisdottir som nickar mot mål och James skarvar in den. Därmed blir tonåringen James historisk som damlagets första målskytt på Old Trafford. Inte första gången som James, Uniteds yngsta spelare någonsin, skriver historia. Hon gjorde Uniteds första ligamål 2018 och 2019 följde hon upp det med klubbens första mål i Women’s Super League.

Lauren James skriver historia då hon nickar in damlagets första mål på Old Trafford.

Kort därefter är Groenen ytterst nära att göra 2-0 då hon blockerar en rensning i offensivt straffområde. Målvakten behöver sträcka på sig ordentligt för att nå bollen.

Nederländskan får fortsätta vänta på sitt första mål som Unitedspelare men misströstade inte över missen. Istället ska hon lägga upp för Press och Uniteds andra mål i matchen. Som så ofta är det Uniteds offensiva presspel som ger utdelning. Press och Staniforth kombinerar för att vinna bollen och den faller till Groenen som driver framåt. Slutligen viker Groenen in bollen till Press och amerikanskan är klinisk i avslutet.

Christen Press, Jackie Groenen och Lauren James jublar efter att Press skjutit matchens andra mål.

Därefter byter lagen chanser en tid. För United tvingar Press motståndarmålvakten till en bra räddning medan Lucy Staniforth borde ha gjort mål då hon friställts av Groenen. Även James testar med ett distansskott tätt utanför.

I Uniteds mål gör Earps två vassa räddningar. Först då hon kommer ut med en viktig benparad och sedan när West Ham får nicka ohotat på en offensiv frispark. Vi gjorde förvisso mål efter hörna idag men de fasta situationerna är fortsatt ett problem för United.

Med 20 minuter kvar att spela reduceras West Ham till tio spelare då Laura Vetterlein drar på sig sin andra varning (utvisningen kom i matchminut 77 men efter ett par skadeavbrott blev det hela 8 tilläggsminuter). Det röda kortet kommer överraskande men välkommet, då domarna i ligan vanligtvis är alldeles för tillåtande när spelare redan har en varning.

United gör inte mycket av det numerära övertaget men det spelar mindre roll då matchen redan är vunnen. Vi borde kanske ha fått med oss ett tredje mål långt in på tilläggstiden men det fina anfallet, föga överraskande startat av Groenen, slutar med ett skott utanför av Kirsty Hanson. Där borde Hanson nog ha sökt passning till Jess Sigsworth.

Sammantaget en trevlig dag på Old Trafford där United gör sitt jobb. Nästa gång damlaget spelar på arenan är det förhoppningsvis med fans på plats.

United hoppas nu att Tottenham ska stå för en dunderskräll i North London-derbyt mot Arsenal senare idag. Vi har inte längre Champions League-platsen i egna händer men måste se till att vinna våra matcher för att sätta press på Arsenal. Vi har en match till före landslagsuppehållet i april. Den spelas på påskdagen klockan 15.00, då vi möter Brighton på bortaplan.

Målen

Lauren James gör damlagets första mål på Old Trafford:

Christen Press gör 2-0 efter Jackie Groenens fina förarbete:

Manchester United – West Ham United 2-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 27 mars


1-0 (49) Lauren James (Thorisdottir)
2-0 (55) Christen Press (Groenen)
r/k (77) Laura Vetterlein (två varningar)


Uniteds lag: Earps; Thorisdottir, A Turner, M Turner, Batlle; Staniforth (Hanson 66), Zelem (Ladd 65); Groenen, Toone, James (Ross 84); Press (Sigsworth 84)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK