Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Granada 2-0

Edinson Cavani såg efter dryga fem minuter till att United definitivt hade säkrat avancemang till semifinal i Europa League. Granada hade ingenting att sätta emot över två möten, och vi kan nog våga slå fast att det här dubbelmötet inte kommer gå till historien som vare sig det mest underhållande eller dramatiska. 

Undermålig första halvlek

United hade som bekant 2-0 att gå på från mötet nere i Spanien, och det ska sägas att det nog var tur att Bruno Fernandes slog in den där straffen i slutskedet senast. Det målet tog bort mycket av den nerv som annars hade kunnat infunnit sig i det röda lägret.

Granada gick in med en inställning som vittnade om att man inte hade något att förlora. Och så var ju också fallet. United såg tidigt till att utnyttja detta genom att definitivt stänga kvartsfinalmötet då Edinson Cavani påpassligt höll sig framme. Uruguayanen begravde bollen i bortre hörnet med en klassisk benskyddsträff på volley, detta efter att Alex Telles och Paul Pogba på ett vackert sätt kombinerat sig fram längs vänsterkanten.

Allt positivt så långt. Så mycket mer att hurra över skulle det emellertid inte bli i första halvlek.

Bägge lagen uppvisade ett iögonfallande uselt passningsspel och fick på sin höjd ihop antal passningar inom laget som kunde räknas på en hand.

Det må vara förståeligt att motivationen inte är på topp, icke desto mindre efter att Cavani satte den berömda spiken tidigt in i matchen. Men nog bör man kunna kräva att koncentrationen ändå ska vara högre. Det går knappast att skylla på spelarunderlaget, då Ole Gunnar Solskjaer i vanlig ordning matchade en tämligen stark elva.

Bristerna uppenbarades framför allt i uppspelsfasen, där bland annat Harry Maguires frånvaro märktes av men även i att man saknade Luke Shaws driv längs vänsterflanken. Till råga på allt gjorde varken Nemanja Matic eller Fred några storslagna insatser.

Byten och icke-byten

Donny van de Beek byttes in i paus men hann inte göra något större avtryck i matchen.

Om vi tvärt hoppar in i andra halvlek och ger själva spelet det utrymme det förtjänar, nämligen ingenting, är det såklart svårt att inte uppmärksamma vad som kommit att bli lite av Solskjaers grej. Jag syftar givetvis på bytena, eller icke-bytena (?).

Till att börja med; Fernandes borde inte ha spelat alls. Istället borde Donny van de Beek ha gjort det. Nu blev holländaren förvisso inbytt i paus men det är verkligen slående hur obefintligt Solskjaers förtroende för 23-åringen är.

Att Pogba och Cavani var bland de första som byttes ut var rimligt men att ha kvar Fernandes till minut 70 är inget annat än tjänstefel. Problemet är inte att portugisen inte orkar springa. Problemet tycks snarare vara att det är mentalt påfrestande att spela så pass mycket som han gör. Det råder inga tvivel om att han sett mer och mer frustrerad ut på sistone, och en frustrerad Fernandes är ju inget vi vill ha.

Vi skriver hursomhelst in tio ganska meningslösa minuter för Amad. Naturligtvis kul att ivorianen får komma in överhuvudtaget men då hade det varit roligare om han fått en riktig chans, precis som van de Beek.

Roma härnäst

United segrade till slut med samma siffor som i Spanien, det vill säga 2-0. Juan Mata, som byttes in och blev kvällens tredje kapten för hemmalaget, var högst delaktig i kvällens andra mål när han störde Granada-backen Vallejo tillräckligt mycket för denne skulle styra in bollen i eget mål.

Senast fick 2-0-målet stor betydelse men ikväll var det mest för protokollets skull. Detta innebär att United nu nått semifinal, vilket undertecknad också var inne på att man nog kunde skrivit in redan förra veckan.

Motståndet blir nästa gång definitivt av högre kvalitet men inte för den skull ett lag som United bör ha några bekymmer med. Det handlar alltså om Roma, som under kvällen slog ut Ajax med totalt 3-2.

Sannolikt blir det inget återseende med Chris Smalling, då den före detta Unitedbacken för tillfället är skadad. En vi däremot lär få stifta nygammal bekantskap med är Henrikh Mkhitaryan, som hade en sejour i United för ett par år sedan.

Det kanske inte blir ett “7-1-bra” United vi kommer få se om två veckor men nog känns det som att det i alla fall kan bli ett roligare dubbelmöte än det vi har sett nu.

Res med oss till Manchester!