Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Aston Villa – Manchester United

Manchester United v Aston Villa - Premier League

Fem ligamatcher kvar. Femton poäng att spela om. En Europa League-final tre veckor bort och en topp 4-placering inom räckhåll. Det är en del bryderier Ole Gunnar Solskjaer står inför under de avslutande veckorna av säsongen. Blir det så att United kryper i mål och riskminimerar, eller går vi ut med gasen i botten? Mot Aston Villa lär vi få en fingervisning.

Manchester United

Det väntar en final i Europa League, en final som både kan generera Coupe UEFA och en plats i nästa års Champions League. Nu ska ju Manchester United inte behöva vinna i Gdansk för att få brottas med de stora i höst, det ska vi ju trots allt ordna den naturliga vägen. Manchester United har nio poäng och en hängmatch ner till femteplatsen och väldans mycket talar för att en topp 4-placering kirras. För att det inte ska bli supernervöst inför avslutningen får Aston Villa hemskt gärna besegras på söndag.

Formen är trots allt god sett till ligaspelet. Det har gått mer än tre månader sedan United sist förlorade en match och på de 13 matcherna som spelats sedan 2-1-förlusten mot Sheffield United har United bara släppt in åtta mål.

Mycket av det kan man tacka Dean Henderson för. Engelsmannen satt på bänken mot Roma och såg David de Gea vara briljant. Nu talar mycket för att Henderson åter får dra på sig handskarna. En backlinje utan Aaron Wan-Bissaka och Luke Shaw är en rätt dålig backlinje. Något annat är det svårt att argumentera för efter andra halvlek i Rom. Trots att duon börjar se sliten ut är de ändå att föredra åtta dagar i veckan framom Brandon Williams och Alex Telles. I mittlåset lär Victor Lindelöf därtill vara tillbaka.

Det defensiva mittfältet borde utgöras av Scott McTominay och Fred. Den tidigare stod över mötet med Roma till förmån för Donny van de Beek och även om det defensiva mittfältet är fel utgångsposition för holländaren så märks det tydligt att varken form eller självförtroende finns.

Framåt lär Marcus Rashford, Bruno Fernandes och Paul Pogba gå. Pogba gjorde en slätstruken insats mot Roma men är trots det för bra för att peta i denna typ av match. Rashfords korta inhopp mot Roma kändes onödigt men väldigt mycket Solskjaer medan Fernandes ju alltid spelar. På topp? Svårt att argumentera mot El Matador. Edinson Cavani håller på att göra sig snudd på oersättlig i Manchester Uniteds anfall.

Möjlig startelva:

Aston Villa

Aston Villa går mot vad som får anses vara en fullt godkänd säsong. Efter att ha snubblat sig kvar i ligan i somras har Dean Smiths mannar cementerat sig som ett stabilt mittenlag. En viss besvikelse kan säkert ligga kvar sett till hur bra säsongsinledningen ändå var, men Villas tiondeplats får väl ändå anses motsvara säsongen i stort.

Formen är då kanske mer tveksam än tabellplaceringen. Aston Villa gick utan seger i tre raka matcher innan man slog Everton borta i lördags. Ett litet styrkebesked i sig sett till att Everton trots allt kan ta sig ut i Europa och att Villa saknade Jack Grealish.Smith har spelat det som lär bli årets målvakt i ligan, Emiliano Martinez, i 34 raka ligamatcher. Han lär göra det nu också. Snudd på lika många matcher (33 respektive 32) har Tyrone Mings och Ezri Konza spelat i Villas mittlås. Det lär bli den duon som spelar nu också. På kanterna i den helengelska backlinjen hittar vi Matty Cash och Matt Targett.

Om Smith väljer att fortsätta på den inslagna vägen med två spelare på botten av mittfältet känns Douglas Luiz och John McGinn som givna. Värvningen av Luiz sommaren 2019 har räntat av sig bra i Birmingham och brassen kan tänkas vara ett jagat villebråd i sommar.

Trion som spelade framför Luiz och McGinn mot Everton var Anwar El Ghazi, Ross Barkley och Bertrand Traore. I skadade Grealishs frånvaro och med en seger i bagaget är det svårt att argumentera för en rockad. På topp är lagets bäste målskytt förstås given. Ollie Watkins 13 ligamål håller på att ta honom till en engelsk EM-trupp i sommar.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har vunnit 100 av 189 matcher mot Aston Villa. Bortastatistiken är dock lite taskig, totalt sett. United har 36 segrar på 93 matcher medan Villa har 35. Senaste bortamötet vann United dock klart. Det blev 3-0 på Villa Park i juli ifjol. Bruno Fernandes, Mason Greenwood och Paul Pogba gjorde målen då.

Visste ni att…

 • Aston Villa bara har en seger på sina 44 senaste ligamöten med Manchester United?
 • Manchester United är obesegrade borta mot Aston Villa allt sedan seriepremiären säsongen 1995/96? Villa vann med 3-1 och David Beckham gjorde Uniteds enda mål.
 • Aston Villa inte besegrat ett topp 2-lag i ligan sedan i mars 2014?
 • Villas reservkeeper Tom Heaton spenderade fem seniorår i Manchester United utan att få göra någon ligamatch?

Matchinformation

Aston Villa
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 35
Tid: Söndagen den 9 maj 2021, 15.05
Plats: Villa Park, Birmingham
Domare: Chris Kavanagh
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

 • James (oklart)
FORM
V11/4TottenhamBPL3-1
V15/4GranadaHEL2-0
V18/4BurnleyHPL3-1
O25/4LeedsBPL0-0
V29/4RomaHEL6-2
F6/5RomaBEL2-3

Aston Villa

Skador och avstängningar:

 • Grealish (vad, mitten maj)
 • Sanson (knä, mitten maj)
 • Trézéguet (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F21/3TottenhamHPL0-2
V4/4FulhamHPL3-1
F10/4LiverpoolBPL1-2
F21/4Man CityHPL1-2
O25/4West BromHPL2-2
V1/5EvertonBPL2-1

United mot Aston Villa

Totalt:189100-40-49349-244
Borta:9336-22-35145-157
Premier League:5136-12-394-30
SENASTE MÖTENA
V2016-04-16HPL1-0
O2019-12-01HPL2-2
V2020-07-09BPL3-0
V2021-01-01HPL2-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2013-12-15BPL3-0
O2014-12-20BPL1-1
V2015-08-14BPL1-0
V2020-07-09BPL3-0
Res med oss till Manchester!