Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – Everton 2-0

Manchester Uniteds damlag avslutade ligaspelet med en 2-0-seger hemma mot Everton på söndagen. Detta efter mål av Ella Toone i matchinledningen och Kirsty Hanson i matchens slutskede.

Casey Stoney valde den här dagen att starta med Jane Ross som toppforward. Detta såg Christen Press flytta ut som vänsterytter medan Ella Toone spelade till höger i anfallslinjen.

Det var kantspelarna Press och Toone som skulle samarbeta då målskyttet öppnades redan i den sjätte matchminuten. Press lyfte en precis boll över hela straffområdet och Toone mötte på ett tillslag.

Om United hade ägt matchinledningen så skulle Everton sedan ta över spelet. Mary Earps i Uniteds mål behövde emellertid inte slita ut sig. Antingen stod mittbackarna Amy Turner och Millie Turner i vägen för Evertons avslut eller så missade gästerna målet.

Earps fick göra en kvalificerad räddning tidigt i andra halvlek. Därefter tog United över kontrollen med chanser för Amy Turner, Press och Toone.

United skulle också dubbla ledningen i matchens slutskede. Den här gången agerade Toone framspelare som hörnläggare. Kirsty Hanson var hetast i straffområdet och nickade in bollen från nära håll.

Kirsty Hanson nickar in Manchester Uniteds sista ligamål för säsongen.

Därmed kan vi sammanfatta Manchester Uniteds första fullständiga säsong i FA Women’s Super League. Det blev, precis som i den avbrutna 2019/20-säsongen, en fjärdeplats för United. Vi kom närmare toppen och till trean Arsenal och den sista Champions Leauge-platsen skilde i slutändan bara en enda poäng.

Sett till hur otroligt bra det såg ut före nyår är det bittert. Då var vi en legitim titelutmanare men med långtidsskador på Leah Galton, Tobin Heath, Lauren James och Alessia Russo – Uniteds fyra främsta offensiva spelare – orkade vi inte.

Det ger ändå något att bygga vidare på för Casey Stoney. Samtidigt är frågetecknen många inför nästa säsong. Vi vet inte om amerikanskorna Tobin Heath och Christen Press stannar. Press har aldrig fullt ut fått det att stämma i United men Heath var en av ligans bästa spelare innan hon blev skadad. Mycket tyder också på att Lauren James lämnar United för en flytt hem till London.

Stoney kommer förstås plocka in spelare också men möjligheten att förstärka har begränsats efter brexit. För där brexit på herrsidan i all väsentlighet bara påverkar U18-spelare är det betydligt svårare för utländska damfotbollsspelare att få arbetstillstånd i England.

Men det får vi reda ut i sommar. För säsongen är faktiskt inte slut än. På söndag ska United nämligen ta sig an Leicester – som vann Women’s Championship och därmed spelar i högstadivisionen nästa säsong – i FA-cupens femte omgång. Cupen kommer därefter att avslutas med kvartsfinal, semifinal och final under nästa säsong.

Målen

Manchester United – Everton 2-0 (1-0)

FA Women’s Super League, 9 maj


1-0 ( 6) Ella Toone (Press)
2-0 (89) Kirsty Hanson (Toone)


Uniteds lag: Earps; Batlle (Harris 69), A Turner, M Turner, Smith; Groenen, Zelem, Staniforth (Galton 61); Toone, Ross (Hanson 61), Press (Sigsworth 90)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK