Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Fulham 1-1

Manchester United och Fulham delade på poängen när säsongens sista match på Old Trafford gick av stapeln under tisdagskvällen. Resultatet var så klart inte vad någon hade hoppats på men i sammanhanget får det nästan ses som en parentes. Idag var nämligen första gången på över 14 månader som publik fick tillåtelse att se live-fotboll igen. Den riktiga fotbollen börjar komma tillbaka. 

Fotboll på riktigt

Sir Matt Busbys bevingade ord om att fotboll inte är någonting utan fans har ständigt gjort sig påmint under den coronapandemi som präglat våra liv i över ett års tid.

Men det blir bättre och det går sannerligen att se ett ljus i tunneln. Idag spelades det nämligen fotboll med publik på Old Traffords läktare, något vi inte sett på över 14 månader. Cirka 10 000 personer infann sig men det kändes som betydligt fler.

Senaste gången besegrades den ljusblå grannen i ett stadsderby. Då gjorde Scott McTominay mål från nästan halva plan. Ja, vi skulle ju få se något liknande även idag.

Edinson Cavanis nummer är dock värt en egen rubrik, så vi sparar lite på det och uppehåller oss en stund vid det som hände runt om gräsmattan.

Det hade å ena sidan varit häftigt med ett mer högoktanigt möte i en match där publiken äntligen återvände till läktarna, å andra sidan var det kanske rimligt att det var ett redan avsågat Fulham som kom på besök. Det gjorde att fotbollen fick stå i fokus snarare än protester och missnöje mot det högre hönset i United-hierarkien.

Fler blickar hade naturligtvis riktats mot matchen om låt säga Liverpool hade stått på andra sidan, vilket hade gett bränsle att elda på protester. Givetvis var det grönt och gult på många håll ändå men känslan var att det primärt var fotbollen som stod i centrum idag och det som verkligen betydde något.

Trubbig match

Mason Greenwood har visat fin form på sistone men idag nekades 19-åringen av Alphonse Areola i Fulham-målet.

Om det som hände nere på planen finns måhända inte överdrivet mycket positivt att säga. Fulham är ett lag United historiskt sett har haft enkelt mot och utan problem borde besegrat idag.

Londonlaget är som sagt dessutom nedflyttningsklara, samtidigt som United fortfarande har andraplatsen att förlora.

Det är möjligt att det blev lite omvänd psykologi av det hela. Ett lag som inte längre har något att spela för går i stället ut och spelar som om de hade allt att spela för.

Rent spelmässigt och tekniskt var United föga förvånande det bättre laget och stundtals såg man ut att verkligen ha kul med bollen.

Men så var det effektiviteten. Den hade man stora problem med. Lägen uppstod, till exempel hade Bruno Fernandes ett par fina skottlägen och Mason Greenwood ett friläge men skärpan fanns inte där.

Och så Fulhams kvittering? Ja, den var väl knappast rättvis men den var inte ologisk. Den upplevdes som tämligen signifikativ för hur de rödklädda uppträtt på sistone.

Edinsons gåva till fansen

Det bästa till sist, trots allt.

Fernandes mål mot Everton tidigare i vintras röstades av fansen fram till säsongens mål. Det är nog läge att omvärdera det efter kvällens match på Old Trafford.

Mål som görs närmare mittplan än straffområdet är alltid speciella. På något sätt blir det nästan ännu mer speciellt när målskytten heter Cavani.

Jag kan nog tala för de flesta supportrar när jag säger att man velat se honom göra mål inför hemmapubliken. Och idag blev det verklighet.

Kanske tänkte även en del precis som jag, när det uppenbarades hur fri Cavani helt plötsligt blev, att “vad gör karln?”

Men i nästan samma ögonblick som uruguayanens fot träffade bollen var känslan att bollen skulle segla in i nät. Det syntes hela vägen.

Ett speciellt mål på alla sätt och vis. Än mer när domarteamet och hela apparaten kring VAR tycktes ha checkat ut för säsongen. För om vi ska problematisera målet en aning, så ska det sägas att det nog borde ha vinkats av för offside på Cavani.

David De Gea sveper ut bollen från eget straffområde, varpå Fernandes ser ut att skarva bollen vidare till målskytten. På de inzoomade reprisbilderna ser det emellertid inte ut att vara någon touch från portugisen, vilket i sådana fall innebär att han inte påverkar spelet och att Cavani således är offside när bollen lämnar De Geas fot.

Premier League hade initialt De Gea som assistläggare men ändrade kort därpå till Fernandes. Ett sätt att rädda sitt eget skinn på, kanske?

Nåväl, ett kryss mot ett bottengäng i säsongens sista hemmamatch var inte direkt önskvärt men vi kan trösta oss med att vi fick se säsongens United-mål, och upphovsmannen till det kunde knappast snickrat ihop manuset på ett bättre sätt.