Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Recension: Sir Alex Ferguson – Never Give In

Den nya dokumentären om Sir Alex Ferguson finns nu att se världen över. Dokumentären med titeln “Never Give In” handlar nog egentligen mer om Sir Alex uppväxt, vikten av arv och miljö än något annat.

Man kastas direkt in i 911 samtalet och situationen kring Sir Alex hjärnblödning, som ägde rum 2018. Innan fem minuter ens har passerat har man listat ut vart vikten i berättandet kommer att ligga.

Dels vid hjärnblödningen men framförallt kring hans minnen.

Istället för en redovisning av allt bra han har gjort i sin karriär får vi istället en djupare blick i hur Sir Alex var som ung.

Hur han tidigt hade tydliga riktlinjer från sin far om uppladdning inför matcher, men även om hur det är att tappa motivation till sporten han älskar och istället “falla utanför ramarna”.

Majoriteten av det som man som åskådare får vittna i dokumentären är mer eller mindre kända delar som lyfts tidigare, men även en djupare inblick i vad som egentligen hände och som nog inte reflekterats över förens nu.

Det som läggs till i det hela är Sir Alex egna tankar och funderingar kring situationer, hur han ångrar visst agerande.

Att livet handlar om att ta vara på chansen när man får den, och att det är en del tur med på vägen.

En av de första meningarna man får höra i filmen handlar, om hans minnen, om rädslan att glömma, att inte minnas längre.

Detta känns ibland som ett sätt för honom att få berätta vad han minns om livet runtomkring fotbollen, lämna efter sig ett arv som är mer än bara vad han utförde på sidlinjen eller på fotbollsplan.

Personligen så det jag finner mest intressant svårigheterna han och hans fru fick lida av på grund av deras olika religionsuppfostran.

Att Sir Alex är en av dom största genom alla tider är det ingen tvekan om, men jag som tittare kan känna att jag saknar en inblick i hur han tänkte kring sin filosofi, sina val på sidlinjen och hur han kanske blev den fotbollstränare som är bäst i världen på man-management.

Hela tiden tycks man vara nära att gå djupare för att till slut vika av och prata om något annat, detta till trots en otroligt sevärd dokumentär om samhällsproblem och att göra det bästa utav det man får.

Det som framgår väldigt tydligt från Sir Alex Ferguson är: “Never Give In”

Titel: Sir Alex Ferguson: Never Give In
Regi: Jason Ferguson
Längd: 130 min
Betyg: 4 (skala 1-5)