Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Derby County – Manchester United 1-2

Efter nästan två månaders uppehåll var Manchester United äntligen tillbaka i spel igen och trots att det bara var försäsongens första match smakar en vinst alltid lika gott. Några större slutsatser ska vi dock inte dra av dagens tillställning, då det roterades friskt och spelet var vad det var. Ett par intressanta prestationer finns dock att lyfta, särskilt från den andra halvleken. 

Vikten av en försäsong

Till följd av coronapandemin som slog till världen över tvingades man rucka rejält på traditionerna ifjol. Det ledde exempelvis till att säsongen spelades klart under sommarmånaderna och en hel försäsong försvann, också på grund av att United gick långt i Europa League den gången.

Ligainledningen av säsongen 202/21 blev således ingen dundersuccé. Men det scenariot slipper vi förhoppningsvis nu. Uppladdningen är igång och United har under dagen spelat klart en av fem träningsmatcher inför ligastarten i augusti.

Vad vi såg i dagens möte mot Derby County är varken något vi ska eller bör dra några större växlar av. Det vi i alla fall kan slå fast är att vikten av en riktig försäsong inte ska underskattas. Den som söker svar får söka vidare. Vi lär inte få några efter nästa match heller. Men kanske efter den sista, en vecka innan premiären mot Leeds.

Vid den tidpunkten bör de flesta bitarna vara på plats, vilket sannolikt gör att United kan gå in med mer studs i dojorna än vad man gjorde förra säsongen.

Två elvor och två ansikten

Tahith Chong firar ledningsmålet tillsammans med James Garner.

Som sagt, det är svårt att dra några konkreta slutsatser av en träningsmatch, särskilt den första. För den som inte såg matchen är det rättvist att säga att United under stora delar hade kontroll över matchbilden men lyckades för den skull inte bombardera hemmalagets målbur.

Uniteds ledningsmål skulle hursomhelst komma efter att Tahith Chong lyckats utnyttja en Derby-spelares slarv runt eget straffområde. 2-0-målet snickrade man däremot ihop tack vare fina individuella prestationer, inte minst av Shola Shoretire och Facundo Pellistri. Den senare rundade vackert hemmalagets målvakt och lade in bollen i öppet mål.

I första halvlek fick vi se en elva, vilken i princip förändrades till en helt annan under andra halvan. Det gjorde också att matchen fick lite av två ansikten. Ole Gunnar Solskjaers startelva kändes om möjligt lite mer spännande, med spelare som Anthony Elanga, Mason Greenwood, Teden Mengi, och James Garner.

Elvan i andra halvlek upplevdes sedan få mer kontroll på läget, då spelare som Nemanja Matic Jesse Lingard, Alex Telles, och Andreas Pereira kom in. Visserligen fick Lee Grant, som bytte av Tom Heaton, släppa en boll förbi sig men frågan är om faktiskt någon målvakt hade räddat Kazim Richards välplacerade avslut.

Förtjänar att lyftas

Som en röd tråd har det understrukits att man inte bör dra några större växlar så här tidigt in på försäsongen men det gör å sin sida inte att vi ska blunda för att lyfta ett par spelarinsatser.

Längst bak tycker jag det är berättigat att stanna till vid Tom Heaton. Uniteds första nyförvärv för sommaren har kommit tillbaka till klubben efter över tio år på vift och vittnar omgående om att det nog fortfarande bor en rätt skaplig målvakt i den 35-åriga kroppen.

Heaton var på alerten hela tiden under sina 45 minuter och stod bland annat för en vass reflexräddning när en annan ålderman i Phil Jagielka testade honom. Jag har lyft det tidigare och står fortfarande fast vid att Heaton inte kommer till United för att luta sig tillbaka och vara tredjeval på målvaktsposten.

Bland utespelarna kan nog många hålla med om att Facundo Pellistri såg spännande och företagsam ut. Uruguayanen stod som sagt för Uniteds andra mål i matchen och var utöver det inblandad en del händelser i offensiv väg. Pellistri var utlånad till Deportivo Alavés i Spanien förra säsongen och ryktena säger att det kommer bli ytterligare en utlåning dit.

Till sist. Vad händer med Jesse Lingard? 28-åringen var troligtvis bäst på planen när han kom in i andra halvlek och kunde krönt dagen med ett riktigt drömmål, om inte ribban varit i vägen. Lingard kan påtagligen göra bra saker för en klubb som United. Men frågan är om han inte kan göra ännu bättre saker, ännu oftare, för en annan klubb. Vart United-produktens framtid finns är sannolikt ett av alla svar som försäsongen kan tänkas ge.

Res med oss till Manchester!